VIDEO/România este acuzată de dezastrul produs de inundaţii în Republica MoldovaUPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform agenţiei de ştiri procomuniste OMEGA, preţul salvării oraşului Galaţi de inundaţiile din această vară a fost reprezentat de distrugerea unor zone întinse din Republica Moldova.

Mai mult, aceeaşi agenţie susţine că un elicopter românesc ar fi survolat zona Nemţeni din ţara vecină şi ar fi bombardat un dig, tocmai pentru a permite apelor să se reverse.

Inundaţiile devastatoare, care au avut loc în Moldova în vara 2010 şi 700 de case distruse în cîteva sate de lîngă Prut, au fost posibile din cauza acţiunilor autorităţilor actuale ale republicii, susţin autorii şi locuitorii satelor afectate de inundaţii în filmul „Trădaţi de vii", prezentarea căruia a avut loc marţi la oficiul chişinăuean al Partidului Comuniştilor al RM, informează şi Agenţia de Ştiri Noutăţi-Moldova.

Alexandr Petkov, directorul agenţiei de ştiri pro-comuniste Omega, cea care a şi realizat materialul acuzator, prin care România este acuzată de inundaţiile din Moldova, cere explicaţii celor de la Chişinău.

"Vrem, ca cetăţeni, ca guvernanţi procurorii să răspundă măcar la câteva întrebări. De ce până acum nu a fost pornită ancheta? De ce nimeni din Alianţă nici măcar nu s-a silit să afle toate circumstanţele acestei tragedii? De ce nu a fost evacuată apa acolo unde a venit ea, lăsând-o cât mai mult şi care a inundat suprafeţe tot mai mari şi mai mari?. De ce s-au oprit lucrările la reconstrucţia digului pe care l-aţi văzut, ori anume guvernanţii spuneau că anume de acolo vine pericolul şi acolo rămâne?. Şi în cele din urmă, din punct de vedere moral, cât de justificată mai este aflarea acestor guvernanţi mai departe la conducerea ţării"", s-a întrebat Alexandr Petkov, prezentând publicului o investigaţie jurnalistică efectuată de agenţia OMEGA, prin care se confirmă că digul Prutului în localitatea Nemţeni a fost ruptă artificial.

CITIŢI ŞI:

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Tipic românesc/ Au fost retrocedate până şi terenurile de sub Dunăre!


VIDEO-Vezi aici cum a salvat un ţăran din Şendreni oraşul Galaţi!

„Localnicii din satul Cotul Morii, care de facto nu mai există pe harta Moldovei şi cei din satul Nemţeni, unde "a cedat" digul de pe Prut, au mărturisit pentru agenţia OMEGA că în noaptea spre 7 iulie, când au venit apele, au auzit un sunet puternic, care venea din partea Prutului, asemănător cu o explozie", se arată într-un articol al respectivei agenţii de ştiri.

Sinistraţii şi-au argumentat temerile şi prin faptul că în locul unde "s-a rupt digul", acum este un crater de circa opt metri, care nu putea apare doar din surparea pământului. De asemenea, aceleaşi surse şi-au amintit că un elicopter românesc a survolat spaţiul aerian moldovenesc, învârtindu-se de asupra satelor din Hânceşti.

De asemenea, locuitorii satului Cotul Morii consideră că digul a fost rupt printr-o explozie pentru a salva oraşul Galaţi din România.
Ion Lupu, directorul agenţiei "Apele Moldovei" susţine că "a fost o ruptură artificială a digului e la Nemţeni şi noi am efectuat trei rupturi: două în râul Nârnova şi una în râul Prut artificială", mai notează agenţia OMEGA

Varianta este infirmată de reprezentanţii ISU Galaţi

Comandantul ISU Galaţi, colonelul Vasile Balabanm susţină că acestă variantă nu este adevărată, însă admite apariţia elicopterelor româneşti în zonele cu probleme.

"Când se rupe digul din cauza apei se produce un zgomot asemănător unei explozii. Digul se îmoaie, cedează şi mâlul acela produce un zgomot puternic. Nu s-a practicat aşa ceva la noi. Nimeni nu poate folosi explozibil fără aprobare, fără înştiinţare. Într-adevăr au fost elicoptere în zona respectivă. Am fost şi eu într-o zi, dar nu am depăşit linia de graniţă, nu am intrat în spaţiul lor aerian. Digurile lor nu au fost întreţinute. În acea zi apa a făcut 10 breşe în dig, nu una", spune Vasile Balaban, comandantul ISU Galaţi.

Nu s-a deschis anchetă

Presa pro-comunistă de la Chişinău mai notează că în acest moment procuratura militară nu a deschis nicio anchetă privind dezastrul produs de inundaţii în Moldova.

Procurorul militar, Ion Dediu, a confirmat pentru agenţia OMEGA că procuratura militară nu a iniţiat anchetă în legătură cu explodarea digului Prutului din satul Nemţeni, râul Hânceşti.

Potrivit lui Dediu, nu a fost iniţiată nici o urmărire penală, deoarece procuratura militară "nu deţine informaţii despre o posibilă explozie a digului".

Conform aceleiaşi surse, la Hânceşti au decedat două persoane, au fost inundate 3800 hectare de teren, 1293 de familii au rămas fără adăpost, peste 3100 de persoane au fost , prejudiciul total depăşind 993 milioane de lei moldoveneşti.

Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură !

Motopompe şi generatoare electrice din Belgia şi Austria pentru reducerea efectelor inundaţiilor la Galaţi

GALERIE FOTO/ Alertă! Galaţiul, sub ape. Zona industrială este parţial inundată

Dunărea şi Siretul dau semne de retragere. Pericolul de inundaţii nu a dispărut: cotele maxime ale fluviului fiind aşteptate pe 10 iulie

Poveste incredibilă/ O tânără voluntară de 18 ani a dat bac-ul între două operaţiuni de salvare

Băsescu: "Gălăţenii pot dormi liniştiţi, oraşul nu va fi inundat"

Galaţi: "Dacă digul nu rezistă avem de-a face cu cel mai mare dezastru urban din România după cel de-al Doilea Război Mondial"

Dezastru: Dunărea a luat în stăpânire Gara Fluvială, Zona Liberă şi Restaurantul „Marinarul”! (GALERIE FOTO)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite