Spitalul care-şi trimite bolnavii să moară acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Spitalul de Urgenţă Galaţi nu s-au mai făcut internări ieri
În Spitalul de Urgenţă Galaţi nu s-au mai făcut internări ieri

La Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi au apărut primii pacienţi din România refuzaţi la internare pe motiv că nu sunt medicamente pentru a fi trataţi.Explicaţia oferită de medici – „spitalul este în faliment“ – nu este însă de natură să-i vindece pe bolnavii care se prezintă la spital.

Bâlci la spitalul de urgenţă din Galaţi. Medicii şi pacienţii sunt terorizaţi de un parc de distracţii din apropiere

Galaţi: hoţie de stat cu fondurile SMURD

 Medic de la Spitalul de Urgenţă Galaţi: "Marele succes al operaţiei este că pacientul rămâne invalid"

Situaţia este pe cale să devină disperată la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Dacă miercuri la prânz conducerea unităţii medicale anunţa că nu mai sunt absolut deloc bani la buget, că siguranţa actului medical este în pericol şi că în maximum trei zile nu se vor mai face internări, ieri dimineaţă au apărut deja primele cazuri de pacienţi refuzaţi la internare. Răspunsul dat pacienţilor de către cadrele medicale de la „Internări" a fost unul scurt şi cutremurător: „Nu putem să facem internări. Spitalul este în faliment!".  Cu lacrimi în ochi, oamenii au continuat însă să aştepte, ore în şir, în faţa uşii, în speranţa că, totuşi, cineva se va răzgândi. „Nu facem internări. Doar urgenţe majore", le spunea Viorica Costin, asistentă la cabinetul de internări al Spitalului Judeţean.

EXCLUSIV VIDEO/Vezi aici cum sunt deturnaţi banii salvatorilor de la SMURD de o asociaţie fantomă

Dependenţi de spital

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe spun şi ei că nu au ce face mai mult decât să se ocupe de urgenţele majore. „Internăm urgenţele cu risc maxim. Atât. Cronicilor nu avem ce să le facem. Îi trimitem acasă. Medicii de aici din UPU hotărăsc dacă un caz este urgenţă sau nu", spune Lucia Botezatu, medic cardiolog UPU-SMURD.

Medicul Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, este de părere că lucrurile au mers prea departe şi că trebuie găsite urgent fonduri. „Faptul că pacienţii nu sunt internaţi nu mi se pare corect. Într-adevăr, este vorba despre bolnavi cronic, a căror viaţă depinde de spital. Dar, pur şi simplu, nu mai sunt bani", spune Cristea.

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"



Morişca fondurilor

Odată cu trecerea Spitalului Clinic de Urgenţă în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, în iunie 2010, datoriile unităţii sanitare au fost şterse. De atunci şi până în prezent, alimentarea cu bani a spitalului s-a făcut prin două surse.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

 Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni



Una este CJ-ul, care acoperă cheltuielile de funcţionare (facturi de utilităţi, reparaţii, hrană etc.), iar cealaltă este Casa de Asigurări de Sănătate, care acoperă manopera serviciilor medicale, din care se asigură salariile medicilor şi medicamentele. În ceea ce priveşte CJ-ul nu sunt, deocamdată, probleme. Instituţia a acordat spitalului, în ultimele patru luni, suma de 1,1 milioane de lei, bani care au fost cheltuiţi pe facturile de utilităţi, pe reparaţii şi pe lucrările de modernizare  începute în 2009. Facturile curente sunt în termenul de scadenţă normală şi este de aşteptat să se plătească la vreme.
„Am primit 11 miliarde de lei vechi de la CJ. Banii s-au dus pe lucrările începute anul trecut şi pe reparaţiile din secţiile Chirurgie I, Chirurgie II, dar şi alte lucrări mai mici.

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!


Din aceşti bani nu am dat nimic pentru pacienţi pentru că de acest lucru se ocupă, legal, Casa de Asigurări de Sănătate", spune Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. În ceea ce o priveşte, Casa de Asigurări de Sănătate trebuie să deconteze spitalului, pe baza dosarelor medicale, cheltuielile legate de spitalizare: manopera medicală, medicamentele, materialele sanitare. Nu se dă un buget în avans, ci se decontează o prestaţie per fiecare pacient, pe bază de acte medicale.

Factura lunară este de 4,7-5 milioane de lei, în funcţie de numărul de pacienţi (circa 5.000 pe lună). Banii se dau, potrivit legii, până la sfârşitul lunii următoare cererii de decontare. Respectiv, banii pe septembrie trebuiau plătiţi până la finele lui octombrie. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat nici acum, deşi au trecut două săptămâni de la termenul limită. Suma ce trebuie decontată spitalului pe septembrie este de 4,8 milioane de lei, la care se adaugă încă atât pentru octombrie. „Aceşti bani ni se cuvin pentru acoperirea cheltuielilor cu pacienţii pe care deja i-am tratat. Practic, în acest moment suntem plini de datorii către furnizorii de medicamente. Mai mult, nu mai avem nici măcar o pastilă în stoc. Nu suntem spital, suntem doar o clădire oarecare", spune dr Crăciun.

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!

Conducerea CJ spune, la rândul ei, că nu are în responsabilitate decât partea administrativă a unităţii medicale. „Nu putem plăti manopera medicală deoarece asta ar însemna deturnare de fonduri. Legea spune că aceşti bani sunt daţi de CAS. Noi am achitat partea noastră şi o vom face în continuare, dar nu avem cum să cumpărăm medicamente", a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

Şefa CAS: „Blocajul nu ni se datorează"

Iulia Petcu, directorul economic al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, instituţia vinovată de această situaţie, spune că nu sunt şanse ca spitalul să primească bani, deşi nu există nicio suspiciune cu privire la corectitudinea sumelor cerute. „Avem o restanţă de 4,8 de milioane de lei către spital. Este o plată pe care nu o contestăm: este aprobată şi se bazează pe acte. Însă în acest moment nu avem niciun ban în cont. Blocajul nu ni se datorează nouă. Nu am primit banii de Casa Naţională", declară Iulia Petcu.

Deşi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pretind că au livrat în conturile celor de la Galaţi 10.827.000 de lei, Olimpia Buzia, preşedinta CJAS Galaţi, susţine că nu s-a primit încă niciun ban.


"Nu putem plăti manopera medicală deoarece asta ar însemna deturnare de fonduri. Legea spune că aceşti bani sunt daţi de CAS."
Eugen Chebac preşedintele CJ Galaţi

s



"Faptul că pacienţii nu sunt internaţi nu mi se pare corect. Într-adevăr, este vorba despre bolnavi cronic, a căror viaţă depinde de spital."
Dumitru Cristea preşedinte Colegiul Medicilor Galaţi

s



„Refuzul de a interna bolnavii are consecinţe penale!"

Situaţia dramatică înregistrată la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde până şi bolnavilor de cancer li s-a refuzat asistenţa medicală de urgenţă, poate avea consecinţe atât penale, cât şi civile. „În principiu, pot spune că este vorba de abuz în serviciu, dar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale este necesar ca persoanele vătămate să depună plângeri. Competenţa ar reveni Parchetului de pe lângă Judecătorie", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Veronica Dumitrache. Acest refuz de a acorda un minim ajutor medical, indiferent dacă farmacia spitalului mai are sau nu medicamente, este de neînţeles, în condiţiile în care oamenii au contracte încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi au cotizat zeci de ani la fondul de sănătate.

„Bolnavii pot deschide procese civile pentru că nu li s-a acordat asistenţă medicală, unde să ceară daune morale pentru suferinţa pricinuită de lipsa asistenţei medicale, dar şi pentru stresul cauzat de un asemenea refuz", ne-a declarat avocatul Romică Artene. În egală măsură, pacienţii au dreptul să solicite în justiţie şi recuperarea cheltuielilor efectuate cu medicamentele şi materialele sanitare cumpărate. „Trebuie să ştie că au posibilitatea să deschidă procese şi pentru a primi de la CAS şi contravaloarea medicamentelor cumpărate de la farmacia din faţa spitalului pentru că au contracte de sănătate şi este legal să se întâmple acest lucru", ne-a precizat avocatul Cătălin Panţuru.

"Bolnavii pot deschide procese civile pentru că nu li s-a acordat asistenţă medicală, unde să ceară daune morale. "
Romică Artene avocat

s

De ce sănătatea nu atrage fonduri europene?

EXCLUSIV Mucegai, igrasie şi mizerie la maternitate şi la ginecologie

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite