EXCLUSIV VIDEO/Vezi aici cum sunt deturnaţi banii salvatorilor de la SMURD de o asociaţie fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie înfiinţată în paralel cu cea care sprijină SMURD la nivel naţional îi păcăleşte pe contribuabilii care vor să ajute serviciul de urgenţă cu 2% din impozit. Respectivul ONG, fondat de autorităţile locale şi judeţene, a adunat cu ajutorul  confuziei create de denumire aproape  un milion de lei din care la SMURD a ajuns mai nimic.

CITEŞTE ŞI:

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Medicii de la Urgenţe pleacă din ţară pe capete

Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare, pe scurt SMURD, nu are nevoie de prezentare. Puţini ştiu însă că în spatele acestui serviciu - care la începuturile sale a funcţionat la Tg. Mureş în regim de voluntariat - se află o organizaţie non-guvernamentală, Fundaţia pentru SMURD. Aşa cum se poate deduce din titulatură, aceasta a fost înfiinţată pentru ca populaţia să poată sprijini financiar serviciul care, salvând mii de vieţi, şi-a câştigat un loc important în conştiinţa publică.

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!


De la înfiinţare, adică din 2006, mii şi mii de români au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit în contul Fundaţiei pentru SMURD pentru a contribui la întreţinerea şi dezvoltarea acestui serviciu, vital mai ales în condiţiile prăbuşirii sistemului sanitar. Şi roadele acestor contribuţii se văd, reţeaua SMURD dezvoltându-se continuu astfel încât în prezent acoperă aproape întreg teritoriul ţării. 

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

Din păcate, cu acest efort public, care şi-a dovedit utilitatea, poate fi asociată şi o iniţiativă care nu face cinste Galaţiului. Dimpotrivă ! La data de 29.09.2006, a fost înfiinţată Asociaţia SMURD Galaţi ai cărei fondatori, Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgentă şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică declarau că noua organizaţie urmăreşte ca fondurile colectate de la gălăţeni să fie utilizate exclusiv pentru SMURD Galaţi.

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

Această intenţie era de fapt o încălcare a principiului de bază al Fundaţiei pentru SMURD, care utilizează fondurile colectactate strict în funcţie de proiecte şi necesităţi, fără priorităţi locale, subiective. Ea însă n-a fost pusă în practică pentru că doar  o sumă infimă din fondurile colectate de Asociaţie - pe baza confuziei dintre denumirile celor două organizaţii ! - a ajuns la SMURD Galaţi.

Sănătatea bolnavă: Spitalele gălăţene, torţe cu cruce roşie



Degeaba avertizează site-ul Fundaţiei pentru SMURD că donaţiile nu trebuie făcute în contul Asociaţiei. Personalul ISU este însărcinat în fiecare an să împartă fluturaşi şi să lipească afişe cu contul bancar al organizaţiei gălăţene pentru inducerea în eroare a contribuabililor. “Nu există nicio relaţie între cele două entităţi. Fundaţia pentru SMURD nu are control asupra activităţii respective şi nu există transfer de fonduri între cele două entităţi”, se specifică pe site-ul oficial al Fundaţiei.

Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni
 
Complicitate refuzată

La începutul acestui an, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu modul în care este condusă asociaţia şi cu lipsa de transparenţă în gestionarea banilor colectaţi prin Campania 2%.

“La şedinţa din februarie 2010 a comitetului am fost convocat cu doar o oră înainte, fără să mi se comunice ordinea de zi şi am fost pus să ridic mâna pentru realegerea preşedintelui asociaţiei, Vasile Curduman. După acea şedinţă ne-am retras oficial din Comitet ” a afirmat dr Valentin Boldea, fostul director al DJSP

Moarte suspectă la Spitalul Judeţean: o femeie a murit imediat după ce a adus pe lume un băieţel

Un alt motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică nu mai face parte din Asociaţie este acela că nimeni nu cunoaşte destinaţia banilor colectaţi de la gălăţeni.

“SMURD a făcut numeroase solicitări pentru diverse necesităţi şi nu s-a rezolvat nimic. Nu are nimeni idée ce se întâmplă cu aceşti bani gestionaţi după bunul plac al lui Vasile Curduman.” a mai declarat Valentin Boldea.
 
A dat vina pe ISU

În replică, preşedintele Asociaţiei are o justificare pentru faptul că n-a prea răspuns solicitărilor SMURD.

„Lucrurile merg foarte greu. Totul este militarizat. Eu nu pot să comand ceva fără reprezentanţii ISU. Totul se face cu aprobarea lor. Fiind militarizat, durează foarte mult să facem achiziţii de orice fel”,  afirmă Vasile Curduman



Preşedintele Asociaţiei recunoaşte faptul că „păstoreşte” o sumă considerabilă cu care s-ar putea face enorm de multe pentru SMURD.

„Aproximativ 9,6 miliarde avem acum în conturi, bani veniţi prin intermediul donaţiilor, acei 2%. Eu le mulţumesc celor care au donat şi care donează în continuare”, a mai spus preşedintele asociaţiei.

Are şi de ce să le fie recunoscător pentru că din dobânzile bancare la o asemenea sumă respectabilă se plătesc salarii „decente” angajaţilor asociaţiei (al căror număr şi identitate nu ne-au fost precizate) şi se fac cheltuieli neştiute. Prin contrast, la Fundaţia pentru SMURD nu există salariaţi, ci doar voluntari.

Abuz şi egoism

Domnului Curduman nu-i plac însă comparaţiile cu organizaţia care sprijină SMURD la nivel naţional, ci numai confuzia cu aceasta. Ca atare, nici nu concepe ca fondurile colectate de la gălăţenii care nu fac deosebire între „Asociaţia SMURD” şi „Fundaţia pentru SMURD” să ajungă la cea din urmă, aşa cum ar fi normal.
 
„Domnul Arafat a fost la deschidere la noi şi ştie foarte bine despre ce este vorba. Nu s-a pus niciodată problema asocierii cu această fundaţie naţională ” mai afirmă Vasile Curduman.

Vasile Curduman

GALERIE FOTO/Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost transformat în pensiune pentru maidanezi

Da, este adevărat că doctorul Raed Arafat,  întemeietorul SMURD şi subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii, „ştie bine despre ce este vorba”, dar nu în sensul în care sugerează domnul Curduman.

„Până şi denumirea este un abuz, pentru că nu se poate acorda unei asociaţii denumirea unei instituţii publice cum este SMURD. Pe de altă parte, despre scopul asociaţiei, de utilizare a banilor din Campania 2 %  doar pentru serviciul de la Galaţi, trebuie spus că SMURD nu e un serviciu egoist, iar banii colectaţi au impact asupra tuturor cetăţenilor indiferent unde se află când au nevoie de asistenţă. Dacă un gălăţean este victima unui accident pe Valea Oltului, elicopterul sau echipajul SMURD intervine pentru el acolo, cu ajutorul fondurilor fundaţiei” a afirmat doctorul Arafat.



Cel care a creat serviciul SMURD a mai spus că banii Fundaţiei sunt utilizaţi fără a se face diferenţieri regionale urmărindu-se strict funcţionarea şi dezvoltarea uniformă a reţelei şi că, din acest motiv, gestionarea Campaniei 2% este normal să se facă la nivel naţional, în mod transparent.

image

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"



Contrazis de general

Cât despre afirmaţia domnului Curduman cum că din cauza regimului militarizat de funcţionare al IJSU nu reuşeşte să răspundă nevoilor SMURD Galaţi, generalul Vladimir Secară, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă o contrazice.

"ISU nu s-a împotrivit vreodată să primească donaţii de la această asociaţie. Cei care o reprezintă trebuia să achiziţioneze materialele necesare şi să le doneze prompt către SMURD. Nu poate fi în niciun caz vorba de rea-voinţă sau de birocraţie la ISU" a afirmat generalul care a adăugat: "Pe de altă parte, personal nu mi se pare normală existenţa Asociaţiei pentru SMURD"

De aceea este important ca toţi contribuabilii care aleg să-şi redirecţioneze 2% din impozitul pe venit să cunoască denumirea organizaţiei naţionale care sprijină cu adevărat SMURD, precum şi numărul de cont al acesteia.

Nevoile SMURD, ignorate de Asociaţia SMURD

Iată lista cu principalele solicitări ale conducerii UPU-SMURD, adresate Asociaţiei, care au rămas nerezolvate: instalaţie de climatizare unică pentru UPU, tavan casetat din pvc transparent, sistem de limitare a accesului pe bază de cartelă/fotocelulă; baterie cu electrolit-gel pentru aparatura medicală din maşina medicului de urgenţă; hărţi tip mapă, laptop pentru evidenţa separată a cazurilor, abonament la spălătorie pentru ambulanţe; consumabile pentru aparatul portabil de analizare a electroliţilor şi gazelor sangvine; şase telefoane mobile, dintre care două cu chit pentru maşină; echipament de protecţie individuală pentru nouă medici, patru paramedici şi 20 de asistenţi medicali.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite