Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie critică la cel mai mare spital din Sud-Estul ţării. Creditorii au apelat la justiţie şi au obţinut executarea silită, blocând conturile spitalului, în care nu se mai afla niciun ban.

Financiar, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi se află la pământ. În conturi nu mai există nicun ban, iar datoriile cresc pe zi ce trece. De parcă nu ar fi destul, conturile spitalului sunt blocate din cauza unei executări silite.

CITIŢI ŞI:

DEZMĂŢ PE BANI PUBLICI/ Statul plăteşte câte 36 de directori pentru agricultură în fiecare judeţ!

Spitalul din Iveşti va fi închis în urma negocierilor cu FMI

„Spitalul Judeţean este pe minus. Avem o situaţie financiară destul de gravă. Avem în momentul de faţă conturile blocate, datorită unei executări silite. Trebuie găsite soluţii. Aici fac un apel la Consiliul Local sau Consiliul Judeţean să sprijine această unitate, pentru că totuşi este în interesul comunităţii locale. Spitalul trebuie să funcţioneze normal”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Pacienţii cumpără tot

Lipsa banilor îi obligă pe doctori să le spună pacienţilor că trebuie să-şi cumpere singuri materilele sanitare necesare tratamentului medical. Acest lucru nu este bine văzut de conducerea DSP, nemulţumită că nu există un control al materialelor care intră în spital, ceea ce face ca riscul infecţiilor intraspitaliceşti să crească.

Oamenii care se află internaţi în Spitalul Clinic Judeţean sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru absolut orice material necesar tratamentului.

„Sunt internată de o săptămână şi am cupărat tot ce trebuie. Am dat bani pe seringi, picături de ochi, pansament. Ce sa facem, dacă nu sunt bani?", a spus Alexandra Totolici, una dintre paciente.

„Stau în spital cu seringile şi cu pastilele mele. Am cumparat. Chiar şi pe pansament am dat bani", a spus şi Constantin Panait, un alt pacient.



„La Spitalul Judeţean Galaţi, materialele sanitare sunt achiziţionate de către pacienţi sau de personalul sanitar, ceea ce nu este în regulă, pentru că nu se respectă standardul de calitate întotdeauna. Nu avem de unde să ştim ce cumpără oamenii de pe piaţă. Există riscul de a apărea infecţii intraspitaliceşti”, a mai spus Valentin Boldea.

În acelaşi timp, Valentin Boldea crede că nu este deloc normal ca pacienţii să iasă din spital, pentru că este cea mai simplă cale de a introduce microbi în unitatea sanitară şi că, tocmai de aceea, ei trebuie să stea în pijamale, pentru a evita tranzitarea spitalului cu microbi din exterior, prin intermediul hainelor civile.
 
Nereguli la toate spitalele din judeţ

În urma controalelor efectuate de o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică, în toate cele nouă spitale din judeţ, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, au ieşit la iveală o serie de nereguli, pornind de la materiale expirate, până la spaţii de depozitare ale instrumentarului şi controalele de calitate.
 
„În spitalul de Tecuci am constatat că aveau pe stoc ace de recoltare cu termenul de valabilitate expirat. În alte două unităţi sanitare am găsit materiale de dezinfecţie care erau scoase de pe lista Ministerului Sănătăţii. Aceste materiale vor fi casate şi se vor cumpăra altele. S-a constatat că unele spitale nu prezintă spaţii pentru depozitatea materialelor sanitare, folosindu-se spaţii multifuncţionale. În alte spitale nu se efectuează controlul de calitate al dezinfecţiei şi al sterilizarii, neavând în stoc indicatorii specifici pentru efectuarea acestui control”, a conchis Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite