Coloana Infinitului a fost desemnată "Simbolul României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coloana Infinitului versus Palatul Vulturul Negru
Coloana Infinitului versus Palatul Vulturul Negru

Campania "Alege simbolul României" a ajuns la final. Coloana Infinitului, creaţia lui Brâncuşi, a fost desemnată de cititorii adevarul.ro simbolul României.

UPDATE O alegere emoţionantă

Contactat de adevarul.ro, criticul de artă Pavel Şuşară s-a declarat profund emoţionat de alegerea făcută de cititorii adevarul.ro, afirmând că imaginea poporului român, dominat de elemente estice, dar cu manifestări şi tendinţe occidentale, se îmbină perfect cu sculpura lui Brâncuşi.

“Alegerea Coloanei Infinitului arată că substanţa morală şi dinamica inteligenţei locului nu sunt compromise cu totul în spaţiul românesc. Să identifici Coloana presupune un tip de subtilitate a gândirii profunde a naturii lumii, cu totul neprevizibilă. Brâncuşi nu este înţeles nici acum, cu atât mai puţin în străinătate. Chiar şi englezii, care au câştigat cel mai mult de pe urma lui, nu îl înţeleg. Brâncuşi este un caz special, el distruge istoria sculpturii, care provine din vechea antichitate mediteraneeană, legată în special de lumea catolică. Brâncuşi vine din Răsăit şi putem spune că împacă figurativ forma Orientului cu cea a Occidentului”, afirmă el.

El atrage atenţia că sculptura reprezintă piesa de rezistenţă a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu. "Ea este partea ce leagă nivelul terestru de cel aerian. Astfel, alegerea Coloanei devine încă o dată un fapt emoţionant. Ceea ce a făcut Brâncuşi este ceva extraordinar, a mutat disputa de pe Newton pe Einstein", adaugă el.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Mihai Oroveanu, afirmă că alegerea făcută de cititori este o bucurie pentru specialişti. „Sperăm însă că cei care au ales să şi înţeleagă despre ce este vorba. Ca reprezentare grafică, Poarta Sărutului ar fi însă o alegere mult mai bună", susţine el.

În urma sondajului final realizat ieri, 77,7% dintre votanţi au ales Coloana Infinitului ca fiind imaginea care poate reprezenta România, în timp ce Palatul Vulturul Negru din Oradea a întrunit doar 22,3%.

Simbolul Romaniei

Campania "Alege simbolul oraşului tău" s-a încheiat săptămâna trecută. Timp de o lună de zile, începând cu 15 august, voi, cititorii adevarul.ro din 13 oraşe cu istorie, aţi venit cu propuneri, aţi făcut critici constructive şi în final v-aţi desemnat simbolurile care au intrat în cursa pentru imaginea României. Vezi aici mai multe!

În competiţia "Alege simbolul României" au intrat: Ateneul Român (Bucureşti), Catedrala Mitropolitană (Timişoara), Cazinoul din Constanţa, Palatul Prefecturii (Galaţi), Parcul Nicolae Romanescu (Craiova), Palatul Culturii (Iaşi),  Biserica Neagră (Braşov), Turnul Sfatului (Sibiu), Piaţa Unirii (Cluj), Coloana Infinitului (Târgu Jiu), Cetatea de Scaun (Suceava), Turnul Chindiei (Târgovişte), Palatul Vulturul Negru (Oradea).

Competiţia a fost foarte strânsă. Luni, în sondaj conducea Palatul Prefecturii din Galaţi. Marţi, Palatul Vulturul Negru din Oradea ocupa primul loc cu 25,16% dintre voturi. Coloana Infinitului a fost aleasă în cele peste 90% dintre comentariile postate de voi pe site sau în pagina noastră de Facebook. Finala s-a desfăşurat astfel între Coloana Infinitului şi Palatul Vulturul Negru din Oradea.

Pe parcursul celor patru sâptămâni materialele din campanie au înregistrat un total de peste 110.000 de afişări, 2.500 de "like-uri" pe Facebook şi circa 1.000 de comentarii, pe site şi pe reţeaua de socializare.

image

Click pe poze pentru galerie foto!

Coloana fără Sfârşit, cunoscută şi sub denumirea de Coloana Infinitului, are o înălţime 29,33 metri şi este realizată din 16 module şi două semimodule. În concepţia specialiştilor, reprezintă cea mai importantă operă din cadrul Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Este un adevărat axis mundi, care reprezină legătura omului cu spiritualite, divinitatea şi cu infinitul. Încă din prima zi a concursul, Ştefan, un cititor, a optat pentru opera care se află pe primul loc: „Corect ar fi fost să fie formulat „Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, care, fără doar şi poate, este simbolul oraşului Târgu-Jiu, însă, dacă este să alegem între cele trei mari opere ale lui Brâncuşi, cred că cea mai importantă este Coloana Infinitului. Şi da, este un oraş foarte frumos şi curat, pacat că este cam micuţ“. Sunt şi cititori care îşi văd oraşul în care trăiesc altfel reprezentat. Vezi aici detalii!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite