Timişorenii au votat: Catedrala Mitropolitană este simbolul oraşului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania lansată de ADS Timişoara a ajuns la final, iar cititorii au ales Catedrala Mitropolitană drept simbol al oraşului. Competiţia a fost strânsă, pe locul doi ieşind Domul Catolic din Piaţa Unirii. Catedrala Mitropolitană din Timişoara are acum şansa să devină simbolul României.

Diferenţa dintre primele două clasate a scăzut de la 25 la sută la cinci procente, iar competiţia a rămas strânsă până aproape de miezul nopţii de luni spre marţi, atunci când a luat final competiţia. Câteva zeci de voturi au făcut diferenţa între Catedrala Mitropolitană şi Domul Catolic. Mulţi dintre cititorii timisoara.adevarul.ro au încercat pe ultima sută de metri să îşi mobilizeze prietenii astfel încât opţiunea lor să devină cea câştigătoare.

image

Atracţia faţă de religie e explicată într-o serie de comentarii de cititorii timisoara.adevarul.ro. Mircea spune că „Timişoara e un oraş unic în România. Avem atâtea biserici frumoase şi chiar e păcat să nu aratăm că suntem aproape de Dumnezeu, mai ales când am fost protejaţi de divinitate să ne dezvoltăm atât de armonios. Eu votez atât pentru Catedrala Ortodoxă, cât şi pentru Domul Catolic".

Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă Timişoara, se regăseşte în simbolul ales. "E mai complicat de spus dacă toţi timişorenii se regăsesc în această alegere. Catolicii, protestanţii, evreii, nu ştiu dacă se regăsesc, dar Catedrala Mitropolitană este un simbol al Timişoarei. Eu mă regăsesc în această alegere, fiind ortodox", a spus Marcel Tolcea.


CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU CATEDRALA MITROPOLITANĂ

image
image
image

Din prima zi a concursului, Catedrala Mitropolitană a ocupat prima poziţie în topul realizat de cititori pentru alegerea "Simbolului Timişoarei". Catedrala Mitropolitana este lăcașul de cult simbol al ortodoxismului la Timisoara. La începutul anilor 30 Parohia din cartierul Cetate din Timișoara instituie un fond de zidire a bisericii și lansează un apel către localnici pentru donații. Aceștia au răspuns imediat, astfel că în 1936 se strânseseră deja banii necesari ridicarii edificiului. Proiectul bisericii era încredințat din 1934 arhitectului Ioan Traienescu. Piatra de temelie este pusă în 20 decembrie 1936, iar lucrările de contrucție s-au încheiat în 1940. Din cauza războiului, toate finisajele, picturile interioare și exterioare sunt terminate abia în 1956. Catedrala Mitropolitană a fost inaugurată în 1946 în prezența Regelui Mihai I. Catedrala are 11 turle, din care turnul principal are 83,7 metri. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg și au fost făcute dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo.

Mulţi cititori sunt miraţi că Stadionul „Dan Păltinişanu" nu a atras prea multe voturi, chiar dacă timişorenii s-au dovedit mari iubitori ai sportului rege. „Probabil că Poli nu merită un asemenea titlu pentru că a ajuns în B. Asta nu înseamnă că trebuie penalizat stadionul, care e o contrucţie arhitectonică unică", a spus Andrei87 pe timisoara.adevarul.ro.


CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU STADIONUL "DAN PĂLTINIŞANU"

image
image
image

În cursa pentru emblema Timişoarei au fost propuse şase obiective. Iată care au fost rezultatul voturilor: Catedrala Mitropolitană 44,61%, Domul catolic din Piaţa Unirii 39,75%, Opera Naţională Română 8,15%, Fabrica de Bere 4,14%, Parcul Rozelor 2,43%, Stadionul "Dan Păltinişanu" 0,92%.

Simbolul ales de timişoreni va intra în competiţia naţională "Simbolul României", care va avea loc între 11 şi 12 septembrie.

Te aşteptăm pe pagina de Facebook a redacţiei noastre pentru a comenta rezultatele topului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite