ALEGE SIMBOLUL ORAȘULUI TĂU! Bucureștenii au votat: Ateneul Român este simbolul Capitalei FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea de pe Calea Victoriei, asociată de peste 120 de ani cu ideea de cultură, a fost votată câștigătoare în campania "Alege simbolul orașului tău!". Citiorii bucuresti.adevarul.ro au votat pentru Ateneu și au susținut obiectivul prin comentarii și discuții online, timp de două săptămâni.

Încă din primele zile de campanie, cursa cea mai strânsă a fost între Casa Poporului și Ateneul Român, două clădiri emblematice, cu o istorie și o semnificație relevantă. Cele două au avut constant peste 40% din voturile cititorilor. Casa Poporului a stârnit cele mai multe controverse și discuții între cititori pe bucuresti.adevarul.ro. "Casa Poporului o putem exploata mai raţional, fără parlamentari în ea, dar să o facem simbol e prea de tot. Adică îl facem pe Ceauşescu erou", a spus Florin, citior bucuresti.adevarul.ro.

Campion de la distanță

Cu toate acestea, cititorii bucuresti.adevarul.ro și bucureștenii care au votat pe pagina de Facebook "Adevărul de Seară București"  au decis ca Ateneul Român să fie simbolul Capitalei. Obiectivul a primit 41,29% din voturile cititorilor în sondajul de pe bucuresti.adevarul.ro. Monumetul s-a plasat la o distanță foarte mare de restul clădirilor și locurilor propuse, și la o diferență de doar un procent de Casa Poporului. "Un simbol trebuie să conțină o clădire, ce poate fi ușor recunoscută și alăturată de fiecare dată numelui orașului respectiv. Astfel, clădirea Ateneului Român este probabil cea mai potrivita pentru București și ar fi indicat ca deasupra numelui București să fie mereu reprezentată și această clădire mai ales în înscrisurile oficiale, ștampile ale Primăriei Capitalei, atât în țară cât și peste hotare", a comentat Mihail Lucifer.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Ateneul Român este de 120 de ani asociat cu ideea de cultură, pe scenele sale concertând cei mai importanţi artişti români şi de peste hotare. Inaugurată în 14 februarie 1888, clădirea Ateneului, de pe Calea Victoriei, a fost ridicată pe un teren ce aparținea familiei Văcăreștilor. Ceea ce a rămas în istorie este sloganul "Daţi un leu pentru Ateneu!", cu ajutorul căruia s-au strâns fondurile necesare pentru a înălţa clădirea.

Istoricii explică alegerea făcută de bucureșteni ca pe o prejudecată, o obișnuiță transmisă din generație în generație, dar și de o lipsă de interes față de trecutul orașului în care trăiesc. „Pe vremuri, aproape toate ilustratele aveau imaginea Ateneului Român și așa a rămas în mintea locuitorilor. Oamenii nu cunosc, dar nici nu încearcă să afle mai multe despre istoria Bucureștiului, iar primul lucru care le vine în minte este Ateneul sau Casa Poporului care impresionează prin vastitate", a explicat Dan Falcan, istoric la Muzeul Municipiului București. „Eu nu aș alege un monument istoric, ci aș spune că bucureșteanul este un simbol al Capitalei, un tip sociabil, gălăgios, care vrea să iasă în evidență", crede specialistul.

„Putem consida Ateneul Român un simbol al Bucureştiului. La ora actuală cred că este cel mai potrivit. Avem o Capitală frumoasă chiar dacă mai avem câte ceva de rezolvat", a spus Eugen Brăiescu, 43 de ani, muncitor.

image

"Nu cred că Ateneul Român este simbol al Bucureştiului. Din punctul meu de vedere cred că cea mai potrivită clădire din Capitală este Palatul Parlamentului. Este cunoscută şi pe plan mondial", a spus Diana Irimescu, 21 de ani, PR

image

"Cred că Ateneul Român este simbolul Bucureştiului. Este o clădire impunătoare, cu o arhitectură deosebită", a spus Agelica Iucel, 25 de ani, studentă

image

Declarat emblema Bucureștiului, Ateneul Român va intra într-o cursa "Simbolul României". În 11 și 12 septembrie bucureștenii își vor putea susține prin voturi și comentarii simbolul orașului în competiția națională care se va desfășura online.

Două săptămâni de alegeri

Campania "Alege simbolul orașului tău!" a fost inițiată de jurnaliștii bucuresti.adevarul.ro în urmă cu două săptămâni și s-a derulat în paralel pe pagina de web a redactiei, dar și pe pagina de Facebook. În fiecare zi, cititorii au comentat obiectivele propuse în campanie și și-au votat preferatele în cursa pentru simbolul orașului. Mai mult, bucureștenii au venit cu propuneri noi și, de la începutul săptămânii trecute, ideile lor au fost introduse în campanie și în sondaj pentru a putea fi alese. Materialul în care erau prezentate simbolurile orașului a fost citit de aproape 5.500 de persoane care au putut vedea și fotogalerii inedite cu obiectivele din cursă.

Află mai multe detalii aici!

În cursa pentru emblema Capitalei au fost propuse 15 obiective. Iată care au fost rezultatele voturilor: Casa Poporului (40,24%), Ateneul Român (41,39), scările de la Teatrul Național (3,24%) , coloanele de la Piața Romană (0,78%), fântâna de la Universitate (3,29%), McDonald's de la magazinul Unirea (1,62%), Parcul Cișmigiu (4,85%), Strada Smârdan (1,15%), Muzeul Satului (2,51%), Centrul istoric (0,31%), Calea Victoriei (0,05%), Hanul lui Manuc (0,1%), Spitalul Colțea (0,16%), Universitatea (0,05%), Arcul de Triumf (0,26%).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite