ALEGE SIMBOLUL BUCUREȘTIULUI Vasile:"Păcat că s-au distrus clădiri care puteau să fie un reper de promovare a Bucureștiului așa cum era fostul spital Brâncovenesc sau zona Uranus. Tu ce părere ai?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane au participat la sondajul de pe bucuresti.adevarul.ro şi au votat pentru una dintre emblemele propuse în Campania "Alege simbolul oraşului tău". Mâine vă dezvăluim care a fost alegerea făcută de cititorii noștri.

UPDATE

Vă ținem în suspans până mâine când veți afla care este clădirea sau locul de întâlnire din oraş care reprezintă cel mai bine Capitala și ce consideră specialiștii despre alegerea făcută la finalul acestei campanii.  Vă spunem și care este topul care a rezultat în urma voturilor, dar și ce aleg istoricii.

UPDATE 

Clădirile şi locaţiile reprezentative în ochii cititorilor au fost şi ele incluse în sondajul din cadrul campaniei şi au putut fi alese de mii de bucureşteni. Chiar dacă au primit multe voturi, în fruntea clasamentului simbolurilor preferate de cititori rămân Casa Poporului şi Ateneul Român. Cele două clădiri s-au aflat în cursă strânsă încă de la începutul campaniei „Alege simbolul oraşului tău".  Concluziile campaniei vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare.

„Cred că Muzeul de Istorie este un simbol. Este o construcţie foarte frumoasă şi reprezentativă", Florin Pârvan, 23 de ani, şomer

image

„Din punctul meu de vedere, Ateneul Român ar trebui să ne reprezinte oraşul. Are o însemnătate deosebită pentru bucureşteni", Radu Ghenea, 55 de ani, muncitor

image

„Cred că Palatul Parlamentului este cea mai reprezentativă clădire din Bucureşti, şi una dintre cele mai importante din Europa. Cel puţin ca mărime şi prestanţă", Panait Nicovală, 19 ani, curier

image

 

Impunătoare şi foarte cunoscute clădirile din campania „Alege simbolul oraşului tău" au primit aprecierile cititorilor pe bucureşti.adevarul.ro. Chiar dacă Ateneul Român şi Casa Poporului sunt încă în fruntea clasamentului, cu peste 40% din voturile bucureştenilor, noile simboluri introduse în cursă sunt intens comentate de cititori. Christina a propus, printre multe alte obiective, Arcul de Triumf, Calea Victoriei şi Universitatea „Acestea sunt simbolurile oraşului în care am trăit până acum 20 de ani, obiective care au o istorie, o arhitectură deosebită, care aveau şi ar fi trebuit să aibă în continuare o semnificaţie şi în Bucureştiul modern", a spus cititoarea pe bucuresti.adevarul.ro. Toate cele 15 clădiri şi locuri de întâlnire din Capitală pot fi votate pe pagina de web a redacţiei, dar şi pe pagina de Facebook "Adevărul de Seară", în cadrul campaniei "Alege simbolul oraşului tău", până la finalul acestei săptămâni. Tot aici puteţi vedea imagini inedite cu emblemele propuse.

 „Casa Scânteii este cea mai faină clădire din Capitală. Mulţi turişti străini, care ajung pe la noi doresc să o viziteze, dar, din păcate, nu este posibil" , Roxana Roseti, 40 de ani, jurnalist

Bucureştenii sugerează zilnic clădiri sau locuri din oraş care ar putea deveni embleme ale Capitalei. Campania derulată pe bucuresti.adevarul.ro. "Alege simbolul oraşului tău!" a atras, până acum, peste 5.000 de cititori care au votat sau au comentat unul dintre simbolurile propuse. Chiar şi ultimele embleme, sugerate de bucureşteni şi introduse în cursă, Hanul lui Manuc, Calea Victoriei, Centrul Istoric, Arcul de Triumf, Universitatea şi Spitalul Colţea, au primit voturi. "Merg foarte mult cu maşina şi cel mai mult îmi place Arcul de Triumf, care îmi inspiră un aer parizian", a spus Adrian Florea, de 26 de ani, inginer. În ultimele zile, Casa Poporului a câştigat din nou teren în faţa Ateneului Român, fiind pe primul loc în urma alegerilor făcute de cititori. "Singurul obiectiv reprezentativ pentru Bucureşti îl consider măgăoaia de Casa Poporului care te trimite cu gândul înapoi în comunism.  În rest nu mai e nimic de scos în evidenţă în oraşul acesta", a spus Virgil Iocea, 46 de ani, strungar. Până în 29 august, puteţi vota şi comenta simbolurile Bucureştiului, inscrise în campania "Alege simbolul oraşului tău!", pe pagina web a redacţiei sau pe pagina de Facebook "Adevărul de Seară Bucureşti". 

"Eu recomand tuturor să viziteze Parcul Herăstrău, care arată foarte bine comparativ cu celelate spaţii verzi din Capitală. Cred că şi Grădina Botanică este simbolică, doar că este neîngrijită în acest moment", Alexandru Tudor, 54 de ani, tehnician

image

"Atipic sau nu, eu aş cataloga Curtea de Apel ca simbol al Bucureştiului . Aici au loc cele mai efervescente acţiuni, vin cele mai controversate persoane publice. Plus că arhitectura clădirii este deosebită", Bogdan Milievici, 23 de ani, ofiţer bancar

image

"Reprezentativ pentru Bucureşti, în acest moment, sunt autocarele supraetajate, îndelung disputate. Când mă gândesc la oraşul ăsta îmi vine în minte Centrul Istoric, Ateneu şi Muzeul de Istorie" Gheorghe Nedea, 31 de ani

image

"Cred ca mizeria ne reprezintă cel mai bine. Nu aş putea să aleg un simbol pentru că nu avem. Centru Istoric era o variantă dar aşteptăm să-l termine şi apoi vedem câţi turişti se plimbă pe acolo. Acum pot să zic de Casa Scânteii, este veche şi frumoasă".
Ionel Marcu, 55 de ani, electronist

image

"Casa Poporului este simbolul nostru. Toată lumea o ştie, cu toţii am auzit de ea. Bucureştiul este atractiv dar mai sunt multe lucruri de schimbat, nu prea este promovat, aici este problema".
Adela Zlate, 38 de ani, menajeră

image

"Spitalul Colţea este simbolul Capitalei, mai ales acum după ce l-au renovat. Avea nevoie de lucrări mai ales că nimeni nu se mai ocupase de el, de ani de zile. Arată bine şi îl putem alege să reprezinte Bucureştiul".
Ştefan Filimon, 51 de ani, administrator

image

"Casa Poporului este singura clădire din Bucureşti cunoscută în străinătate. Din păcate noi nu avem simbol recunoscut. Trebuia să se proclame, noi nu avem nicio putere de convingere când vorbim de simbolul Capitalei".
Florin Iosif, 30 de ani, inginer

image

"Doar Casa Poporului reprezintă Bucureştiul cu demnitate. Este singurul simbol la care mă gândesc".
Dragoş Ioan, 33 de ani, inginer

image

„Calea Victoriei îmi place cel mai mult. Străinii vin în Bucureşti, vor să vadă Casa Poporului şi să se plimbe pe Calea Victoriei".
Simona Basangiac, 29 de ani, programator

image

Pe lângă cele nouă monumente şi locuri de întâlnire propuse la lansarea campaniei „Alege simbolul oraşului tău!", în cursa pentru emblema Capitalei au intrat şi Centrul Istoric, Calea Victoriei, Hanul lui Manuc, Spitalul Colţea, Universitatea şi Arcul de Triumf. Sondajul va cuprinde noile simboluri, astfel încât acestea să poată fi votate de dumneavoastră. În cazul în care aveţi alte idei şi propuneri de clădiri sau locuri ce ar putea fi simbolice, vi le puteţi exprima pe bucuresti.adevarul.ro sau pe pagina de Facebook a redacţiei.

image

Universitatea din Bucureşti este cea mai renumită instituţie de învăţământ superior de stat din România. Citeşte mai multe aici!

Spitalul Colţea este primul spital din Bucureşti, construit în 1704, ca o unitate medicală pentru săraci. Citeşte mai multe aici!

Hanul lui Manuc este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Capitală şi este monument istoric. Citeşte mai multe aici!

image
image
image

Click pe imagine pentru fotogalerie!

Centrul Istoric al Bucureştiului este o zonă în care arhitectura veche a oraşului îi lasă pe toţi cu gura căscată. Citeşte mai multe aici!

Arcul de Triumf este unul dintre monumentele care amintesc de oraşul de altădată. Citeşte mai multe aici!

Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi artere ale oraşului. Citeşte mai multe aici!

image
image
image

Click pe imagine pentru fotogalerie!

Prticipă la sondaj!

În ultima săptămână, peste 5.200 de persoane s-au arătat interesate de campania ce se desfăşoară pe bucuresti.adevarul.ro „Alege simbolul oraşului tău!". „Calea Victoriei poate fi un simbol, pentru că este ceva istoric. Are o arhitectură foarte frumoasă. În  ghidul francez, Calea Victoriei apare ca ceva simbolic", a spus  Pierre Guiol, 31 de ani, organizator de evenimente. Zeci de cititori au venit cu idei noi şi propuneri pe care noi le-am inclus în sondajul ataşat articolului. Astfel, cu un simplu click, bucureştenii pot vota clădirea, monumentul sau locul de întâlnire care are potenţial de a deveni o viitoare emblemă a oraşului.

„Simbolul oraşului nu trebuie să fie un loc legat de comunism, ci unul frecventat de tineret, e mai indicat să mergem înainte, nu să ne poticnim în trecut. Centrul Istoric sau Herăstrăul sunt locuri frecventate", a spus Oprea Mariana, 23 de ani, cartator.

Voturile cititorilor se adună de la o zi la alta pe bucuresti.adevarul.ro şi din ce în ce mai mult persoane aleg Ateneul Român pentru a fi emblema oraşului. Chiar şi aşa, foarte mulţi bucureşteni au optat şi pentru locaţiile celebre în oraş, cunoscute ca puncte de întâlnire sau locuri de promenadă. Parcul Cişmigiu a adunat peste 5% din voturile cititorilor care au participat la sondaj pe pagina de web a redacţiei. Strada Smârdan a adunat peste 1 la sută din voturi, dar foarte mulţi cititori care au comentat pe bucuresti.adevarul.ro sau pe pagina de Facebook „Adevărul de Seară Bucureşti" şi-au exprimat părerea în favoarea Centrului istoric al Capitalei. „Simbolul oraşului nu trebuie să fie un loc legat de comunism, ci unul frecventat de tineret, e mai indicat să mergem înainte, nu să ne poticnim în trecut.

"Ateneul Roman e simbol al Bucurestiului de când a fost construit. Casa Poporului o putem exploata mai raţional fără parlamentari în ea, dar să o facem simbol e prea de tot. Adică îl facem pe Ceauşescu erou". Florin. Tu ce părere ai?

 „Calea Victoriei poate fi pentru că este ceva istoric, are o arhitectură foarte frumoasă. În Franţa nu prea ştim multe lucruri despre Bucureşti. În  ghidul francez, Calea Victoriei apare ca ceva simbolic". Pierre Guiol, 31 de ani, organizator de evenimente. Tu ce crezi că ne-ar reprezenta cel mai bine oraşul?

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte alegerea unui simbol al Capitalei. “Adevărul” a întrebat oamenii pe stradă care cred că este locul ce ne reprezintă cel mai bine. În timp ce unii nu se îndepărtează de Casa Poporului în ceea ce priveşte alegerea unui loc-simbol, alţii consideră că oazele de verdeaţă sunt cele mai importante locuri de vizitat.

“McDonalds-ul de la Unirii nu are ce căuta printre simbolurile oraşului. Eu zic că cele mai potrivite sunt Muzeul Satului sau Parcul Cişmigiu, sunt locuri mai verzi şi acolo te poţi relaxa. Acolo scapi de praful din Pipera”, este părerea lui Ioan Georgescu (administrator, 50 de ani).

image

Daţi click pe poze pentru galerie foto

“Muzeul Satului ne reprezintă cel mai bine. Acolo sunt adunate toate tradiţiile românilor. Cişmigiul nu e mare lucru, are un lac şi verdeaţă şi cam atât”, crede şi Raluca Chiribuţ, (vânzătoare, 30 de ani). Unii bucureşteni sunt mai conservatori. “Ateneul Român merită să fie simbolul oraşului. Este chiar în centru şi are o arhitectură deosebită”, spune Elena Cazacu (pensionară, 55 de ani).

 De altfel, Ateneul pare să câştige din ce în ce mai mult teren în faţa altor obiective. “Ateneul este un obiectiv turistic foarte frumos, dar nici 2% dintre bucureşteni nu merg la spectacolele de operă. Palatul Parlamentului este un simbol al Bucureştiului, turiştii străini sunt curioşi să vadă Casa Poporului în primul rând, când vin aici”, spune Roxana Bursuc (economist, 39 de ani).

Unii se orientează către locurile cele mai frecventate, pline de forfotă. “Simbolul Bucureştiului trebuie să fie un loc dinamic, unde se întâlnesc oamenii şi se distrează. Centrul istoric este locul preferat al tinerilor”, crede Aureliana Dan (economist, 42 de ani).

Bucureştenii şi-au spus părerea şi pe pagina de Facebook a redacţiei. „A trecut Ateneul pe primul loc! Să rămână aşa. Nu mai vreau simboluri ale comunismului. Gata!", a spus Traian Badea. Sondajul campaniei arată că majoritatea cititorilor au votat pentru Ateneul Român, acesta fiind primul în topul simbolurilor propuse în campanie. Consideraţi că Ateneul ar trebui să ne reprezinte oraşul? Comentaţi pe Facebook sau pe bucuresti.adevarul.ro!

"Să nu uităm că această Casă a Poporului a fost făcută pentru români şi nu contează, deci, cine a construit-o. Acolo se află banii şi munca noastră. Iar hanuri se mai găsesc şi în alte ţări balcanice", a spus Oggy, cititor bucuresti.adevarul.ro. Tu ce părere ai?

Peste 4.000 de persoane şi-au exprimat deja părerea pe bucuresti.adevarul.ro în legătură cu simbolurile oraşului. Astfel, în această după-amiază, aproape 40% dintre cititori au participat la sondaj şi au votat pentru Ateneul Român şi la fel de mulţi pentru Casa Poporului. Totuşi, mulţi dintre cititori au venit cu  propuneri noi. „Este ciudat cum sunt omise din acest top o parte din simbolurile tradiţionale ale Bucureştiului, cum este cazul Spitalului Colţea, Universităţii, cu renumitul loc de întâlnire <<la coada calului>>, sau a Hanului Manuc. Cred că cel mai bun simbol pentru Bucureşti este Hanul lui Manuc, rămas, atât la propriu (ca poziţionare geografică) ,cât şi la figurat, inima oraşului", a spus Dan într-un comentariu. „Eu propun,Palatul Regal,Ateneul,grădina Cişmigiu. Acum, după renovare, ar putea fi biserica şi spitalul Colţea. Arcul de Triumf ar mai fi un reper.Sincer mi-e greu sa mă hotărăsc", a spus Vasile. 

Zeci de persoane au ales să comenteze şi să propună simboluri noi pentru Capitală. În această dimineaţă,  rezultatele arată că bătălia se dă între Casa Poporului şi Ateneul Român, fiecare dintre ele având peste 37% dintre voturi. Tibra 50 a propus ca Bucureştiul să fie reprezentat şi prin Calea Victoriei, Capşa, Carul cu bere sau Hanul lui Manuc. Alţii insistă că singurul simbol al oraşului este Casa Poporului iar alţii cred că Ateneul Român este singurul care surprinde esenţa Capitalei. Tu ce părere ai?

Fie că este vorba de un monument, fie că este vorba despre un simplu loc de întâlnire, încercăm să identificăm locul sau monumentul care ar putea deveni reprezentantiv pentru Bucureşti. Pe lista noastră de propuneri apar nouă dintre monumentele sau locurile de interes din oraş. Începând de astăzi, puteţi să votaţi şi chiar să sugeraţi alte obiective ce ar putea deveni simboluri ale Capitalei. Haideţi să demolăm mitul că doar celebra Casă a Poporului ne poate reprezenta oraşul! Sugeraţi noi simboluri, comentaţi propunerile noastre şi ajutaţi-ne să identificăm ceva ce ne reprezintă! Campania noastră se va desfăşura în paralel pe bucuresti.adevarul.ro şi pe pagina de Facebook a redacţiei ADS, unde puteţi să comentaţi, să puneţi poze şi să ne spuneţi ideile voastre!

Iată propunerile noastre:

Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă ca suprafaţă din lume, este cu siguranţă primul lucru căruia îi vine unui bucureştean în minte atunci când este pus să aleagă un simbol al oraşului. Citeşte aici.

Ateneul Român este de 120 de ani asociat cu ideea de cultură, pe scenele sale concertând cei mai importanţi artişti români şi de peste hotare. Citeşte aici.

Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" adună pe o suprafaţă de peste zece hectare 50 de case tradiţionale româneşti. Foarte apreciat în special de turiştii străini, casele fiind aduse pe bucăţi în Capitală, în 56 de vagoane de tren. Citeşte aici.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Strada Smârdan, cea mai circulată arteră din Centrul vechi, a devenit, în ultima vreme loc de întâlnire, taifas şi lenevit pentru tinerii, dar şi pentru curioşii care ajung în Capitala României pentru prima dată. Citeşte aici.

După renovarea magazinului Unirea şi deschiderea unui McDonald's lângă centrul comercial, tinerii au ales să se întâlnească în faţa fast-food-ului. Citeşte aici.

Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Amenajată în genul parcurilor englezeşti, grădina este loc de loisir pentru tineri, copii şi pesionari, pentru cei care vor să se relaxeze, să se plimbe cu barca, să joace o partidă de şah sau să facă mişcare la aparatele de fitness amenajate în parc. Citeşte aici.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

Unul dintre locurile preferate de bucureşteni este Piaţa Romană, iar ca puncte de reper cele mai cunoscute sunt coloanele de la ieşirea din staţia de metrou, mai ales pentru că se ajunge destul de uşor. Citeşte aici.

La Universitate se ajunge uşor cu autobuzul sau cu metroul aşa că este un alt loc preferat de cei care vor să îşi dea întâlnire. Sunt mai multe puncte de reper, dar una dintre cele mai cunoscute este fântâna de la Universitate. Citeşte aici.

Bucureştenii se întâlnesc şi pe treptele de la Teatrul Naţional, un loc unde prietenii stau de vorbă, iar alţiim, mai singuratici citesc. Este un loc central, uşor de reperat, mai ales după Intercontinental sau borna cu KM 0. Citeşte aici.

image

Click pe imagini pentru fotogalerie!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite