Braşovenii şi-au ales simbolul: Biserica Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma sondajului efectuat pe site-ul brasov.adevarul.ro, repondenţii care au votat s-au simţit reprezentaţi de acest edificiu. Simbolul ales de braşoveni se va afla în competiţia naţională „Simbolului României", care va avea loc între 11 -12 septembrie.

Citiorii brasov.adevarul.ro au votat pentru Biserica Neagră (38,39% din voturi) și au susținut obiectivul prin comentarii și discuții online, timp de două săptămâni. Încă din primele zile de campanie, cursa cea mai strânsă a fost între Piaţa Sfatului și Bisrica Neagră, două locuri emblematice, cu o istorie și o semnificație relevantă.

Declarat emblema Braşovului, Biserica Neagră va intra în cursa „Simbolul României". În 11 și 12 septembrie braşovenii își vor putea susține prin voturi și comentarii simbolul orașului în competiția națională care se va desfășura online.

Lăcaşul este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

image

Pe locul secund, în topul preferinţelor braşovenilor, s-a clasat Piaţa Sfatului, cu 26,24% din voturi, în timp ce podiumul a fost completat de Patinoarul Olimpic (23,76%). La foarte mare distanţă de locul trei s-a clasat Muntele Tâmpa, aceasta fiind selectată doar de 9,23% dintre participanţii la sondaj. Cetăţuia Braşovului (0,93%), Prima Şcoală Românească (0,64%), Strada Republicii (0,22%) au ocupat ultimele locuri în acest clasament.

Locuri unice în ţară

În opinia primarului Braşovului, George Scripcaru, „când mă gândesc la un simbol nu pot alege un singur obiectiv. După părerea mea, întregul complex arhitectural din Piaţa Sfatului, cu Biserica Neagră, Casa Sfatului şi celelalte clădiri de importanţă istorică sunt unice în ţară şi sunt emblematice pentru Braşov".

Cred că atunci când închizi ochii şi te gândeşti la Braşov îţi vin în minte, în primul rând, Biserica Neagră, apoi, Piaţa Sfatului şi Şcheiul. Cred totuşi, că Biserica Neagră este cel mai reprezentativ şi mai bine cunoscut monument din Braşov", consideră istoricul Alexandru Stănescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite