Cui foloseşte ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL a pus în practică până acum o strategie bine gândită. Ca într-o partidă de şah, fiecare mutare a fost făcută pentru a pregăti o alta. Momentan nu ştim scopul final al acestor manevre. Putem să vedem clar principalii profitori.

Un lucru este cert. Românilor nu le foloseşte deloc tevatura politică provocată de graba cu care liderii USL înşfacă puterea totală în stat. Toate situaţiile discutabile provocate de USL, în atingerea scopului final, fac să producă impresia că Ponta şi Antonescu au introdus un elefant într-un magazin de porţelanuri. Pentru ce atâta gălăgie?

Simpla înlăturare
a lui Traian Băsescu de la Cotroceni nu poate să fie o explicaţie plauzibilă, cât timp acesta nu a blocat sau întârziat vreo măsură a Guvernului Ponta, gândită pentru oameni în exercitarea actului guvernării.

A dorit Victor Ponta, de când este prim-ministru, să dubleze pensiile şi s-a opus Băsescu? A intenţionat Guvernul României, în ultimele două luni, să mărească salariile bugetarilor şi Băsescu s-a pus de-a latul? Ce măsuri pentru oameni a anunţat acest guvern, care să fie blocate de Băsescu? Niciuna. Pentru simplul fapt că în ultimele două luni Ponta şi compania nu au făcut nimic altceva decât să se răfuiască cu Traian Băsescu.

Aţi auzit dumneavoastră de vreo măsură guvernamentală în folosul publicului, anunţată de Ponta, care să fie blocată de Băsescu? Nu s-a produs un singur act de guvernare care să fie blocat în vreun fel de preşedintele suspendat.

Atunci, de ce atâta zarvă? Vom afla în câteva luni, cu certitudine, care este scopul urmărit de USL în momentul în care a început seria mutărilor grăbite de pe tabla de şah, dacă există vreun scop ascuns.Până atunci putem discuta cui foloseşte deranjul produs.

Dan Voiculescu
este primul profitor. După mutarea Monitorului Oficial la Guvern s-a publicat imediat demisia lui Voiculescu de la Senat. În timp util astfel încât Voiculescu să poată determina mutarea procesului său penal la o instanţă inferioară. Ieşit din calitatea de parlamentar, Voiculescu este judecat acum de Tribunalul Bucureşti, nu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Are două căi de atac, nu doar una. Poate tărăgăna punctul final al procesului său până în momentul în care sunt prescrise infracţiunile de care este acuzat. Este o certitudine că i-a folosit din plin lui Dan Voiculescu o parte importantă din acest scandal.

Oare l-a speriat atât de mult cazul Năstase pe Dan Voiculescu încât a determinat forţarea lucrurilor?

Demiterile preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, urmate de suspendarea lui Traian Băsescu, au venit la fix, în momentul în care Victor Ponta avea de gestionat punctul culminant al scandalului de plagiat şi falsificare a CV-ului cu un master inexistent. Publicul, preocupat să afle totul despre suspendare, nu mai ştie nimic despre pagiat şi nici nu se mai gândeşte la modul grobian în care a acţionat Ponta când s-a dus la Bruxelles încălcând o decizie a Curţii Constituţionale.

Abaterea atenţiei de la cele două situaţii grave foloseşte din plin lui Victor Ponta. Să fie salvarea lui Ponta miza suspendării?

Un al treilea personaj important care profită din plin, într-un mod ironic, este Crin Antonescu. Preşedintele suspendat al PNL a reuşit o performanţă tipic românească. Antonescu este parlamentarul cel mai leneş din ultimele legislaturi, având cea mai slabă prezenţă în Senat. Cel mai leneş senator a ajuns preşedintele Senatului României şi apoi s-a cocoţat, interimar ce-i drept, în cel mai înalt fotoliu din stat. A ajuns la Cotroceni fără să aibă un singur vot pentru asta. Este o performanţă. Antonescu se află în cel mai înalt punct al carierei lui politice, fiind evident că i-a folosit din plin evoluţia lucrurilor.

Nerăbdarea de a ajunge mai repede la Cotroceni, prin orice mijloace, să fie motivul deranjului?

Timpul va răspunde
la toate întrebările de mai sus. Dincolo de aceste întrebări se află însă o certitudine ce ţine de domeniul evidenţei. Publicului nu-i foloseşte în niciun fel planul pus în practică de Ponta, Antonescu şi compania. Guvernul României putea lua în voie orice decizie în folosul oamenilor, fără nicio piedică. Ponta putea să repare pentru oameni tot ceea ce a făcut rău Boc şi nu a dres Ungureanu.

Nu a fost gândită
şi anunţată nicio măsură care să aducă beneficii vreunei părţi a publicului, chiar au adus prejudicii serioase până acum aproape tuturor românilor. Deprecierea leului este efectul cel mai direct şi măsurabil. Destabilizarea situaţiei politice din România dezavantajează ţara cu totul şi ne pune într-o poziţie vulnerabilă în context economic şi financiar internaţional.

Cel mai grav prejudiciu provocat până acum de răfuiala USL cu Traian Băsescu este inflamarea excesivă a publicului. Violenţa din mesajele transmise pe site-uri şi reţele de socializare este fără precedent. Oameni care nu se cunosc şi nu au nimic personal de împărţit sunt decişi să-şi rupă gâtul din motive politice. Nimc bun nu poate să producă într-o ţară o astfel de stare de spirit.

Tabere politice care aduc un popor în astfel de convulsii nu pot pretinde că acţionează în interesul publicului.

Cum foloseşte românilor să fie împinşi pe poziţii atât de agresive? Ce motive pot sta în spatele unor acţiuni care să justifice efecte atât de grave?

Fără vreo legătură cu întrebările de mai sus, dar ca un efect colateral, pătrunderea lui Crin Antonescu pe uşa din dos de la Cotroceni ne-a adus în prim-plan politic un preşedinte interimar al PNL care s-a apucat să spună lucruri cel puţin trăsnite. În prima conferinţă de presă a copreşedinţilor USL, Daniel Chiţoiu s-a apucat să vorbească de „dosare". „S-a dat drumul la dosare în Justiţie!" a anunţat trimifător domnul Chiţoiu.

Nu l-a dus capul să realizeze că astfel de afirmaţii pot fi interpretate ca amestec al politicului în probleme judiciare, lucru foarte periculos? Cum a dat drumul la dosare domnul Chiţoiu? Prin ce pârghii a acţionat în sistemul judiciar domnul Chiţoiu, Ponta sau alt lider USL? În ce scop? Cui foloseşte?

Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi

De ce stăm în genunchi?

Despre Adrian Năstase, fără nicio emoţie

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

Păpuşa Ponta şi bişniţarii universitari

Faţa ascunsă a justiţiei din România

Mitul persecutării politice a lui Adrian Năstase


Bestiile din slujba partidelor

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite