Bolnav de hepatită: "Am venit în ultimele zile la spital, mi-au dat calmante şi am plecat acasă. Mi-au zis că nu se poate.."

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Iliescu foto Adrian Obreja
Valentina Iliescu foto Adrian Obreja

Zeci de pacienţi în stare gravă, refuzaţi la internare pe motiv că nu sunt medicamente. Oameni cu boli grave, ca hepatita C sau cancerul, trimişi acasă. Explicaţia oferită de medici - „Spitalul este în faliment" - nu este de natură să-i vindece.

CITIŢI ŞI:

Spitalul care-şi trimite bolnavii să moară acasă

Situaţia este pe cale să devină disperată la Spitalul.Clinic de Urgenţă din Galaţi. Dacă miercuri la prânz conducerea unităţii medicale anunţa că nu mai sunt absolut deloc bani la buget, că siguranţa actului medical este realmente în pericol şi că în maximum trei zile nu se vor mai face internări, joi dimineaţă au apărut deja primele cazuri de pacienţi refuzaţi la internare.

Umiliţi de sistem

Răspunsul dat, joi, pacienţilor de către cadrele medicale de la „Internări" a fost unul scurt şi cutremurător: „Nu putem să facem internări. Spitalul este în faliment!". Îngenunchiaţi de durerile bolii şi cu lacrimi în ochi, oamenii au continuat însă să aştepte, ore în şir, în faţa uşii, în speranţa că, totuşi, cineva se va răzgândi. Dar nu s-a întâmplat aşa.

Bâlci la spitalul de urgenţă din Galaţi. Medicii şi pacienţii sunt terorizaţi de un parc de distracţii din apropiere

Galaţi: hoţie de stat cu fondurile SMURD

 Medic de la Spitalul de Urgenţă Galaţi: "Marele succes al operaţiei este că pacientul rămâne invalid"

Neputinţa lor în faţa sistemului pentru care au cotizat o viaţă, dar care acum îi umileşte, este revoltătoare. Dar ei de-abia au puterea să se plângă.

„Am hepatită cronică de tip C şi am crize de trei zile. Vomit încontinuu. Mi-e rău de numai pot. Am venit în ultimele două zile la spital, mi-au pus perfuzii, mi-au dat calmante şi am plecat acasă. Azi am venit iar, poate mă internez. Mi-au zis că nu se poate...", spune, cu vocea stinsă, Veronica Iliescu (68 ani).

Femeia spune că măsurile luate de către conducerea spitalului este una absurdă. „Nu am fost niciodată în viaţa mea refuzată la internare. Măsura este mult prea dură", adaugă Veronica Iliescu.

Gabriel Chihaia a venit cu mama lui la spital, cale de 70 de kilometri, şi este în pragul unei crize de nervi. „Mi-au zis că nu se poate. Pur şi simplu mi s-a zis că nu o internează. Ea este programată din lună în lună, iar acum suntem trimişi acasă. Mama face citostatice, este bolnavă de cancer şi ne putem plimba pe drumuri aşa", spune şi Gabriel Chihaia, din satul Mândreşti.


Femeia bolnavă este aproape în transă.

„Fac citostatice, sunt grav bolnavă şi am nevoie de tratament. Iar ei mă ţin pe holuri şi-mi spun să mă duc acasă", spune Maricica Chihaia , în vârstă de 58 ani (foto).

image

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

 Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni

Trimis să mori acasă

În faţa acestori bolnavi cu afecţiuni grave, cadrele medicale de la „Internări" au fost nevoiţi să spune „NU".

„Nu facem internări. Doar urgenţe majore. Nu avem cum. Asta e situaţia, nu avem ce face", spune Viorica Costin, asistentă la cabinetul de internări.


Medicii de la UPU spun şi ei că nu au ce face mai mult decât să se ocupă de urgenţele majore.

„Internăm urgenţele cu risc maxim. Atât. Cronicilor nu avem ce să le facem. Avem pacienţi cu adeverinţe de la medicul de familie care sunt bifate ca fiind urgenţe. Nu sunt. Îi trimitem acasă. Medicii de aici din UPU hotărăsc dacă un caz este urgenţă sau nu", spune Lucia Botezatu, medic cardiolog UPU-SMURD.

Procurorii: „Pot fi consecinţe penale"


Situaţia de la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, unde până şi bolnavilor de cancer li s-a refuzat asistenţa medicală de urgenţă, poate avea consecinţe penale.


„În principiu, pot spune că este vorba de abuz în serviciu, dar pentru punerea în mişcare a acţiunii penale este necesar ca persoanele vătămate să depună plângeri. Competenţa ar reveni Parchetului de pe lângă Judecătorie", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Veronica Dumitrache.


Refuzul de a acorda un minim ajutor medical este abuziv, în condiţiile în care oamenii au contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate şi au cotizat zeci de ani la fondul de sănătate.

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite