ABERANT/La Galaţi, un medic rezident câştigă cât paznicul spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar halatul şi stetoscopul îi mai diferenţiază de personalul auxiliar al unităţilor sanitare pe medicii începători . După şase ani de facultate şi nenumărate ore de muncă pentru un loc în spital, rezidenţii sunt bătaia de joc a Ministerul Sănătăţii.

Criza în care se află întreg sistemul sanitar pare că nu se mai sfârşeşte, ba chiar se accentuează pe zi ce trece. O dovadă în acest sens o reprezintă şi salariile medicilor rezidenţi, pe care nu le invidiază nici măcar muncitorii necalificaţi.

CITIŢI ŞI:

Spitalul care-şi trimite bolnavii să moară acasă

Bolnav de hepatită: "Am venit în ultimele zile la spital, mi-au dat calmante şi am plecat acasă. Mi-au zis că nu se poate.."

Salarii jalnice

650 de lei. Atât încasează pentru munca prestată în spital un medic rezident în anul I. Din această sumă „jignitoare", trebuie achitate întreţinerea, mâncarea, îmbrăcămintea, cârţile de specialitate şi multe alte nevoi specifice vieţii de zi cu zi.

Bâlci la spitalul de urgenţă din Galaţi. Medicii şi pacienţii sunt terorizaţi de un parc de distracţii din apropiere

Galaţi: hoţie de stat cu fondurile SMURD

 Medic de la Spitalul de Urgenţă Galaţi: "Marele succes al operaţiei este că pacientul rămâne invalid"

Banii nu ne ajung pentru a trăi. Numai chiria este 500 de lei, la care se adaugă întreţinerea. Deja am depăşit salariul de medic rezident. Tot din banii ăştia trebuie să ne cumpărăm cărţile de specialitate, care sunt foarte scumpe. Se adaugă mâncarea, îmbrăcămintea, echipamentul şi multe altele. Norocul nostru este că luna asta vom primi sporul de urgenţă, de 75% şi vom câştiga aproximativ 1.000 de lei. De luna viitoare însă, o să fim pe altă secţie şi salariul va reveni la „normal". Încă mai primim ajutor din partea părinţilor şi este ruşinos", spune Adrian Malacu, în vârstă de 28 de ani, din Tg. Jiu, medic rezident în anul I la Galaţi.

image

Nici vorbă de trai decent

Din aceşti bani, nu reuşesc să-mi plătesc decât una dintre rate. În rest, restricţii. Nu poate fi vorba de o viaţă decentă. Pur şi simplu îşi bat joc de noi cu aceste salarii. Sunt căsătorită dar nu-mi permit să mă gândesc la un copil. Ne chinuim să supravieţuim, atâta tot", afirmă şi Adriana Pătraşcu, în vârstă de 27 de ani, medic rezident tot în anul I.

Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune

Teroare în spitale. Dr. Nicolae Bacalbaşa:"Acum două zile a venit unul drogat care avea pistolul la el"

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Spitalul Judeţean Galaţi se află în moarte clinică: nu mai are niciun ban şi conturile sunt blocate

 Exod la UPU Galaţi: Jumătate dintre medicii de la Urgenţă au plecat din ţară în ultimele două săptămâni


Prin urmare, devine evident că singura variantă pentru un trai normal rămâne drumul străinătăţii.

Mă gândesc cât se poate de serios să plec din ţară. Nu merită să faci medicină în România", mai spune Adriana Pătraşcu.

Lăsând la o parte natura muncii şi a responsabilităţilor specifice, în condiţiile în care li se cere mult mai puţină şcoală decât medicilor, paznicii de la poarta Spitalului de Urgenţă au parte de aceleaşi salarii modeste.

Pe lună, câştig aproximativ 650 de lei, care nu-mi ajung. Am noroc de părinţi care mă ajută foarte mult, altfel nu aş reuşi să trăiesc", spune şi paznicul Corina Scarlat, în vârstă de 23 de ani

image

Criză de asistente la Spitalul Judeţean. Cei care vor posturile libere fac muncă patriotică, deoarece angajările au fost blocate!

Nereguli grave la Spitalul Judeţean din Galaţi: în caz de incendiu, maternitatea ar arde ca o torţă!

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"


Medicii pleacă pe capete

Numai în decursul anului 2010, şi-au depus actele pentru a putea pleca în străinătate 51 de medici. În momentul de faţă, există 800 de cereri înregistrate la Colegiul Medicilor, iar în perioada 2007 - 2010 au plecat să lucreze în afara ţării 135 de medici.

Vor mai pleca foarte mulţi. Pleacă în special medicii tineri, cu vârste de până în 35 de ani. Sistemul sanitar este falimentar. Am constatat că s-au depus foarte multe cereri în ultima perioadă. E jale dacă am ajuns în situaţia în care un medic rezident câştigă cât paznicul de la poartă. Acesta este rezultatul politizării sistemul sanitar. Până şi şeful de secţie este pus pe criteriu politic", spune Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor
Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite