Cazul femeii ucise de prea multă muncă: află cum şi-au bătut joc inspectorii de la ITM de moartea bucureştencei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţul femeii care a făcut infarct anul trecut la birou, din cauza suprasolicitării, a dovedit în instanţă că autorităţile au făcut cercetări de mântuială în acest caz. După moartea Ralucăi Stroescu, o tânără ucisă de prea multă muncă în 2007, un alt caz a cutremurat piaţa muncii din România. În martie 2010, Ramona Cîciu, programator la Ipsos Interactive, a facut infarct la birou şi a murit la spital. Femeia abia se în

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE ACEST CAZ: Urmărire penală după doi ani, în cazul angajatei moarte din cauza suprasolicitării la serviciu

Cazul Ramona Cîciu, bucureşteanca răpusă de oboseală la serviciu: „Procurorii, Inspecţia Muncii, toţi şi-au bătut joc de moartea soţiei mele!”

Moartea Ramonei Cîciu – 3.000 de lei

Bucureşti: „Nu ştiu cum să le explic copiilor că au rămas fără mamă"

Cazul Ramona Cîciu: Ambulanţa privată a venit fără echipamente de resucitare

Dincolo de dezbaterile stârnite în presă, povestea s-a stins la scurt timp, lăsând autorităţile să-şi facă anchetele ce se impuneau. Zilele acestea, Judecătoria Sectorului 6 a transmis însă o decizie care arată că nimeni nu şi-a făcut treaba şi că cercetările ITM şi ale procurorilor trebuie reluate.

Soţul vrea dreptate

Cel care a introdus acţiunea pe rol este Marius Cîciu, soţul Ramonei. Deşi a rămas singurul părinte al celor doi copii, el nu a renunţat să lupte împotriva companiei la care a lucrat soţia lui. „Am făcut plângere în instanţă, pentru că era strigător la cer! Eu deţineam dovezi clare că Ramonei i se cereau constant multe ore suplimentare la serviciu, că era vorba despre exploatare la locul de muncă, iar ITM-ul a închis dosarul fără ca măcar să interogheze rudele de gradul I”, a explicat Marius.

Medicii, despre cazul femeii care a murit de epuizare: Pe certificatul ei de deces nu poate fi trecut stresul drept cauză

Reprezentanţii sindicatelor despre cazul Carmen Ramona Cîciu: “O nouă formă de sclavagism”

Un nou caz "Raluca Stroescu": "Mi-au distrus soţia!"

Medicii de pe trei ambulanţe au încercat să o salveze pe Ramona Cîciu

El a adăugat că, în ciuda deciziei favorabile, tot nu crede în autorităţile care ar trebui să se ocupe de acest caz. „Atâta timp cât în dosarul ajuns la anchetatori data decesului soţiei mele era 2006, iar etajul sediului firmei la care lucra era 2 şi nu 4, aşa cum este în realitate, ce să mai spun?”, a precizat Cîciu.

Drepturile, apărate doar în instanţă

Un alt semn de lipsă de interes al procurorilor este şi faptul că nici măcar paginile din dosarul de vreo 500 de file nu erau numerotate. „Oamenii trebuie să fie conştienţi că nimeni nu va lupta pentru ei, nici ITM, nici sindicatele. Singuri trebuie să-şi cunoască drepturile, să fie conştienţi de acestea, să-şi schimbe mentalitatea şi să meargă în instanţă ori de câte ori le sunt încălcate drepturile”, a spus avocatul Răzvan Vasiliu, unul dintre apărătorii familiei Cîciu.

Moartea lui Carmen Cîciu ne salvează: stresul la birou, domolit prin lege

Moartea, grăbită de o promovare

Inspectorul muncii: să moară angajatul, apoi anchetăm!

El a adăugat că munca până la epuizare a ajuns o regulă în România, în timp ce, în străinătate, „angajatorii chiar îşi forţează angajaţii să părăsescă sediul firmei la închiderea programului, altfel li se desface contractul de muncă”. „În-afară, angajatorii se tem de controalele instituţiilor de genul ITM-ului românesc, dar, în special, le pasă de condiţia angajatului, a resursei umane”, a conchis Vasiliu.

Daune de 100.000 de euro

Avocatul îl va reprezenta pe Marius Cîciu şi în alt dosar ce va avea termen la 14 noiembrie. Obiectul acestuia îl constituie solicitarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro angajatorilor Ramonei Cîciu.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii SC Ipsos Interactive Services SRL şi Mihoc Maria Cristina nu au dorit să comenteze decizia Judecătoriei Sectorului 6, iar conducerea ITM București a motivat că este prea ocupată pentru a formula un punct de vedere.

Record tragic: Bucureștiul, în topul accidentelor de muncă mortale

Cazul Ramonei Cîciu este doar un exemplu din multele aflate în statisticile Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.

Accidentele de muncă mortale înregistrate anul trecut situează Capitala pe primul loc în ceea ce privește numărul victimelor.

Numai anul trecut, au fost înregistrați în București 680 accidentați, reprezentand 18,5% din totalul pe țară, iar 34 dintre aceștia și-au pierdut viața din cauza rănilor suferite în timpul serviciului. 

De-altfel, Bucureștiul a fost periodic în centrul atenției din cauza dramelor, de cele mai multe ori colective, produse pe șantiere.

De fiecare dată, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a anunțat demararea unor anchete, ale căror rezultate au rămas necunoscute.

Inspectorii de muncă au nevoie de 15 zile ca să ancheteze moartea angajatului strivit sub beton

Un bărbat a murit şi altul a ajuns la spital după ce au fost striviţi de dale de beton

(VIDEO/FOTOGALERIE) Şase oameni au fost striviţi de zidul unei clădiri din Bucureşti. Un muncitor a fost dus direct în sala de operaţie, dar are şanse mici de supravieţuire

În luna mai 2009, trei muncitori au murit după ce au fost îngropaţi de vii, într-un şanţ de şase metri adâncime, sub tone de pământ pe şantierul de la Pasajul Băneasa.

Un alt caz s-a înregistrat în iunie 2009, când un muncitor de 21 de ani a murit după ce un mal de pământ s-a prăbuşit peste el pe un şantier din zona Piaţa Presei, lângă pavilioanele Romexpo. Și în noiembrie 2009, familiile mai multor muncitori au stat cu sufletul la gură asteptând vești despre cei dragi.

Atunci, un bărbat de 54 de ani a murit carbonizat, iar alte patru persoane au fost grav rănite pe strada Electronicii din Capitală unde s-a produs o explozie din cauza unor scurgeri de gaze dintr-o ţeavă. Toți erau angajați ai Distrigaz.

Salariați striviți de ziduri și de lifturi

Familiile unora dintre victime au fost ocupate cu îngrijirea celui drag, rănit la locul de muncă și care, la câteva luni de la accidentul de muncă și luni petrecute imobilizat la pat, încă mai are nevoie de recuperare, în loc să ceară socoteală autorităților.

Și anul trecut, în Capitală , un bărbat de 30 de ani a murit, iar alţi doi de 23 şi 27 de ani au fost răniţi după ce au căzut în puţul unui lift în clădirea de birouri adiacentă centrului comercial Sun Plaza.

Anul acesta a fost de asemenea marcat de un număr mare de accidente de muncă. În iunie 2011, șase oameni au fost striviţi de zidul unei clădiri aflate în reabilitare din zona Gării de Nord Bucureşti.  Unul a fost grav rănit, iar ceilalți au suferit diferite traumatisme.

Un alt bărbat de 31 de ani a murit în luna august și altul a fost rănit,  după ce mai multe dale de beton s-au prăbușit peste ei, în timp ce lucrau la o firmă de pe Șoseaua Giurgiului din sectorul 4 al Capitalei.

În septembrie, un muncitor a căzut de la etajul 6 al unui imobil din sectorul 1 și a murit din cauza traumatismelor suferite.

O bucureşteancă şi-a reclamat şeful la CEDO că o hărţuieşte şi o înjură. Salariata a primit aviz favorabil pentru discriminare

EXCLUSIV Sexgate în firma fostului ministru al muncii din Austria

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite