Reprezentanţii sindicatelor despre cazul Carmen Ramona Cîciu: “O nouă formă de sclavagism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50% dintre angajaţi lucrează peste program şi suprasolicitarea le afectează sănătatea. Reprezentanţii sindicatelor şi ai ITM-ului spun că stresul, care face ravagii în rândul angajaţilor, nu este considerat în România boală profesională. De asemenea, s-a constat că românii sunt docili şi nu îşi cer drepturile

Mai citeşte şi:

Şeful ITM: „Noi anchetăm doar dacă moare cineva sau rămâne cu invaliditate permanentă“

În România nu există o legislaţie pe tema suprasolicitării şi stresului la serviciu. “Stresul nu este considerat boală profesională. Avem de-a face cu o nouă formă de sclavagism şi tot mai mulţi lucrători se supun. În Europa angajaţii ies în stradă pentru drepturile lor iar orele suplimentare sunt plătite şi nu e nimeni obligat să stea peste program”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele organizaţiei sindicale Cartel Alfa.


MAI CITEŞTE ŞI:

Cazul femeii distrusă de stres şi de muncă: "Carmen Cîciu nu-şi va mai reveni niciodată"

Mămică de gemeni, în comă din cauza stresului

El a adăugat că o formă de luptă împotriva abuzurilor la serviciu este o plângere la Inspecţia Muncii. “Este o problemă aproape irezolvabilă. Chiar dacă sancţionăm compania, angajatul va rămâne în continuare acolo şi va simţi în continuare stres. Stresul şi suprasolicitarea nu se pot cuantifica. În următorii ani acestea vor fi principalele cauze a incapacităţii de muncă în România”, a spus directorul coordinator adjunct pe securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM, Ştefan Mareş.

Un sondaj Myjob arată că românii rămân deseori  peste program. Peste 50% dintre români fac zilnic ore suplimentare la serviciu, de teamă să nu fie concediaţi.

MAI CITEŞTE ŞI:

Tânăra răpusă de prea multă muncă este tot în comă

Carmen, în comă pe termen nelimitat

Unul dintre cazurile care a oripilat opinia public este cel al tinerei Carmen Ramonei Cîciu, o tânără care a făcut stop cardio-respirator în timp ce se afla la muncă. Tânăra se află de marţi în comă profundă iar starea ei s-a înrăutăţit în ultimele 24 de ore din cauza leziunilor cerebrale. Medicii spun că este aproape imposibil ca femeia să-şi mai revină după ce creierul ei nu a primit oxigen aproape 15 minute.

PRECEDENT PERICULOS: Niciun vinovat pentru angajaţii din Vest care s-au epuizat muncind până la moarte

“Chiar dacă iese din comă va avea sechele grave pe toată viaţa", a spus medicul Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă acolo unde Carmen este internată la secţia de Terapie Intensivă.

Tânăra, în vârstă de 34 de ani, este mama a doi copii gemeni în vârstă de 3 ani şi lucrează ca programator la firma Ipsos Interactive Services. Colegii spun că ea muncea peste program, chiar şi acasă şi că stresul i-a pus capac. “Angajaţii sunt obligaţi să rămână mult noaptea peste program pentru a termina proiectele. În ultimul an persoanele de o anumită specializare au fost obligate să înveţe programare fără să aibă pregătirea necesară. Acesta este şi cazul lui Carmen”, a spus una dintre fostele angajate Ipsos.

MAI CITEŞTE ŞI:

Un nou caz "Raluca Stroescu": "Mi-au distrus soţia!"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite