Bucureşti: Şeful ITM: „Noi anchetăm doar dacă moare cineva sau rămâne cu invaliditate permanentă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti nu va face anchetă în cazul tinerei care a făcut stop cardiac la muncă decât dacă ea va deceda sau va rămâne cu invaliditate permanentă.

Legea prevede ca în cazuri de accident de muncă fără deces, cu incapacitate de muncă pe o perioadă scurtă de timp, ancheta să fie făcută de o comisie numită în interiorul companiei angajatoare. În termen de cinci zile lucrătoare această anchetă ar trebui finalizată. Urmează alte cinci zile în care raportul comisiei trebuie să ajungă la ITM. Noi îl vom analiza şi abia apoi trimitem o echipă în teren pentru a vedea dacă datele din raportul lor sunt reale“, a declarat pentru „Adevărul“ directorul coordinator al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, Constantin Bujor. El a adăugat că deocamdată nu se ştie dacă Ramona Carmen Cîciu va rămâne cu invaliditate pe viaţă şi că va fi deschisă o anchetă dacă se va dovedi medical acest lucru.

„Dacă peste două-trei luni femeia va fi tot în comă atunci vom face o anchetă. Deocamdată am trimis un control la faţa locului pentru a vedea care sunt relaţiile dintre angajaţi“, a mai spus Bujor.

FOTO EXCLUSIV: Şeful ITM Bucureşti, la plimbare cu subalterna preferată (GALERIE FOTO)

El consideră că ITM-ul a făcut în acest caz tot ce ţine de competenţa acestei instituţii.

Legea provoacă indignare

Colegii tinerei care se află de cinci zile în comă după ce a făcut un stop cardio-respirator la muncă spun că ea muncea mult peste program şi că stresul şi epuizarea au adus-o pe patul de spital. Ei se declară indignaţi că ITM-ul nu ia nicio măsură în acest caz.

„În ce ţară trăim?! ITM nu face ancheta, dar spune că nu-s dovezi că ar fi din cauza muncii. Carmen a intrat în comă la locul de muncă. ITM ar trebui să cerceteze întâi cauzele şi apoi să spună că nu-s dovezi. E posibil să nu-şi mai revină, iar ITM aşteaptă să moară ca să facă o anchetă. E revoltător! Mi-a fost colega de birou şi era într-adevăr foarte conştiicioasă, respectarea termenelor era literă de lege. Eu am ales să plec, ea a rămas. Eu mi-am revenit abia după câţiva ani“, spune Sanda, fostă colegă de birou a lui Carmen.

„Am colegi de muncă care au lucrat înainte la IPSOS, de unde au plecat exact din acelaşi motiv: munca suplimentară neraportată şi neplătită. Această firmă practică un sclavagism modern. ITM ar trebui nu numai să intervină, dar şi să-i închidă“
, a spus Alexandru.

„Trebuie să moara un om ca ITM-ul să se sesizeze şi să facă o anchetă??? În halul acesta am ajuns? Legile intră în funcţie doar când apare un mort?  Dar de prevenire nu s-a auzit?“
, a comentat un cititor pe site-ul Adevarul.ro.


Ce spune legea: Legea 319 din 14/07/2006

Art. 29.

- (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
a) de către angajator, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
c) de către Inspecţia Muncii, în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;
d) de către autorităţile de sănătate publică teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, în cazul suspiciunilor de boală profesională şi a bolilor legate de profesiune.

- (2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal. (3) În caz de deces al persoanei accidentate ca urmare a unui eveniment, instituţia medico-legală competentă este obligată să înainteze inspectoratului teritorial de muncă, în termen de 7 zile de la data decesului, o copie a raportului de constatare medico-legală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite