Cazul femeii distrusă de stres şi de muncă: "Carmen Cîciu nu-şi va mai reveni niciodată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii spun că este puţin probabil ca tânăra care a clacat în timp ce se afla la muncă să se mai trezească din comă. Frica de a-şi pierde locul de muncă, stresul şi epuizarea au răpus-o pe Carmen, mamă a doi copii. 

Mai citeşte şi:

Reprezentanţii sindicatelor despre cazul Carmen Ramona Cîciu: “O nouă formă de sclavagism”

Carmen Ramona Cîciu, tânăra care a făcut stop cardio-respirator la serviciu, este în continuare în comă profundă. Colegii ei dau vina pe stresul de la muncă şi spun că femeia stătea peste program, îşi lua de lucru acasă şi era epuizată. În plus, avea şi copii gemeni în vârstă de 3 ani.

Tânăra răpusă de prea multă muncă este tot în comă

Un nou caz "Raluca Stroescu": "Mi-au distrus soţia!"


„Ea trecea printr-o perioadă mai grea la muncă, dar a mai avut perioade grele. Nu ştiu ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici. Carmen a lăsat copiii acasă după cinci luni de concediu de maternitate pentru a veni la muncă şi acum munca a adus-o în halul ăsta!?", a spus soţul ei. El a adăugat că la firma unde soţia sa era programator, Ipsos Interactive Services, au fost daţi afară mai mulţi angajaţi, iar Carmen îşi căuta un alt loc de muncă, mai puţin solicitant. 

Bărbatul nu a mâncat şi nu a dormit de marţi de la prânz, de când a fost anunţat că soţia sa a fost internată la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă în comă profundă.

Mai citeşte şi: Mămică de gemeni, în comă din cauza stresului

Presiunea stresului

Medicii nu au încă un diag­nostic clar din care să rezulte că stresul şi epuizarea i-au provocat un atac cardio-respirator, dar spun că un organism care simte presiunea stresului este mai slăbit şi se apără mai greu.

„Cauza cea mai probabilă a fost o miocardită provocată de o infecţie virală. Pacienta nu i-a dat importanţă şi s-a agravat. Stresul şi epuizarea pot accentua orice problemă de sănătate pentru că organismul este slăbit", a spus Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă, acolo unde Carmen Cîciu este internată la Terapie Intensivă.

PRECEDENT PERICULOS: Niciun vinovat pentru angajaţii din Vest care s-au epuizat muncind până la moarte

Popescu a mai spus că medicii de pe ambulanţă au ajuns la 10 minute de când au fost anunţaţi, dar între timp creierul pacientei nu a fost oxigenat.

Şanse mici de recuperare

Medicii spun că pacienta a stat în stop cardio-respirator aproximativ 15 minute, chiar dacă medicii de Centrul Medical Unirea, din apropiere, au intervenit prompt şi au încercat să o resusciteze.

„A stat aproximativ 15 minute fără a-i fi oxigenat creierul aşa că este puţin probabil să-şi revină. În cazurile în care creierul rămâne fără oxigen mai mult de 10 minute, pacientul nu-şi mai poate reveni şi, chiar dacă-şi revine, va avea sechele grave", a mai spus medicul Bogdan Popescu.

Pacienta a fost supusă unei operaţii pe creier, miercuri, pentru că risca să moară din cauza unui edem cerebral, o inflamaţie a materiei cenuşii cauzată de lipsa de oxigen. „Inima ei funcţionează la 15% din capacitate şi este ventilată artificial", a mai spus medicul Bogdan Popescu.

Angajaţi revoltaţi

Colegii Ramonei spun că tânăra muncea pe rupte şi că acest lucru era o normalitate în compania lor. „Cei de la Ipsos nu au alt obiectiv decât profitul. Nu cred că le pasă de sănătatea şi motivaţia angajaţilor. Cu criza asta a locurilor de muncă, găsesc ei pe cine să calce în picioare. ITM Bucureşti a ajuns vreodată pe la Ipsos să verifice programul de lucru?", a spus Silvia, o fostă angajată a companiei Ipsos.

Mai mulţi oameni care au lucrat la această firmă au povestit despre modul în care sunt trataţi angajaţii de la Ipsos pentru că nu le mai este teamă că vor fi daţi afară.

„Am lucrat şi eu la Ipsos Interactive, a fost cea mai proastă alegere din viaţa mea. Drama acestei mame e un cumul de factori, dacă nu i se întâmpla ei, sigur sucomba altcineva în birourile din Semănătoarea. Poate vin nişte controale severe şi îi trezesc la realitate pe toţi", a spus o fostă angajată pe site-ul www.adevarul.ro. Ea i-a îndemnat pe toţi cei care lucrează acolo să spună adevărul.

O altă fostă angajată, care este şi mamă, a povestit despre felul în care a fost tratată după ce s-a întors din concediul de maternitate:

„Sunt şocată!!! Eu recunosc că mi‑am învăţat lecţia sau firma asta mi-a dat lecţia. Adică, sunt mamă şi, după ce am lucrat de acasă un an crescând şi copilul în acelaşi timp, la întoarcere şi după ce am arătat tot devotamentul posibil am primit un cadou de 5 ani, din partea acestei minunate companii, o disponibilizare pe motiv că nu mai e nevoie de calificarea mea".

"Pontajul ei arată că muncea în jur de opt ore şi jumătate pe zi. Se mai întâmpla să stea şi zece ore, dar rar."
Cristina Mititelu Mihoc
vicepreşedinte la Ipsos Interactive Services

ITM, anchetă doar în caz de deces

image

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă spun că obligaţia de a face anchetă în acest caz revine angajatorului.

Şeful ITM: „Noi anchetăm doar dacă moare cineva sau rămâne cu invaliditate permanentă“

„ITM poate face anchetă numai dacă moare un angajat. Noi aşteptăm rezultatul anchetei lor interne în termen de cinci zile. Deocamdată nu avem nicio dovadă că munca este o cauză a stării femeii", a spus directorul ITM, Ştefan Mareş.

În această clădire, la etajul patru, se află firma la care lucra Carmen Cîciu  foto: Lucian Muntean

image

Mamele, primele pe lista disponibilizărilor la Ipsos

Carmen Ramona Cîciu lucra de opt ani, din octombrie 2002, la firma Ipsos Interactive Services, fiind una dintre primele angajate.

Ultimul control medical pe care l-a făcut a fost în luna decembrie 2009 şi analizele au ieşit bine. În acest interval de timp, până la accidentul de marţi, Carmen a avut câteva luni de concediu de maternitate, în perioada octombrie 2007 - mai 2008, când a născut gemenii.

„Această firmă s-a debarasat de toate mamele întoarse din maternitate sau le-a comunicat, pe o cale mai puţin oficială, că nu mai au nevoie de serviciile lor şi să-şi caute de lucru. O înţeleg perfect pe Carmen şi inţeleg stresul prin care trecea, mai ales că mamele au fost primele puse pe lista disponibilizărilor în companie. Să nu uităm că până anul trecut compania nu a plătit prima de naştere mamelor conform legii, ci abia după ce am apelat la ajutorul reprezentanţilor angajaţilor. Regret enorm ce i s-a întâmplat şi sper din tot sufletul să-şi revină. Sunt alături de familia ei cu tot sufletul", a spus o fostă angajată de la Ipsos.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite