GALERIE FOTO Centenarul morţii lui Spiru Haret, comemorat cu demolarea casei lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie

Spiru Haret,"reformatorul societăţii româneşti", matematician, astronom, academician, a fost onorat prin atribuirea numelui său unui crater de pe Lună, de 29 kilometri în diametru, potrivit Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Cu toate acestea, casa lui din Bucureşti, unde a pus bazele marilor reforme care au schimbat comunitatea română de la final de secol XIX și început de secol XX, a fost lăsată de izbelişte.

Ba mai mult, în decembrie 2012 se vor împlini o sută de ani de la moartea sa. Cum va fi marcat evenimentul? Centenarul morţii lui Spiru Haret riscă să fie comemorat cu distrugerea casei sale.

Citeşte şi:
Constantin Schifirneţ: Spiru Haret, „un reformator al societăţii româneşti"

Spiru Haret, „ce-a fost şi ce-a ajuns!". De la ctitor al şcolii româneşti, la o universitate particulară

Profesorul universitar Constantin Schifirneţ vorbeşte despre casa memorială a lui Spiru Haret

De câţiva ani, o familie de romi a pus stăpânire pe casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureştiului, în timp ce, din punct de vedere juridic, o societate comercială a cumpărat-o în 2006 şi intenţionează să o demoleze. Deşi a fost inclusă în rândul clădirilor monument-istoric în 2005, casa lui Spiru Haret îşi aşteaptă „recondiţionarea" cu şapte nivele cu pereţi de sticlă peste parterul secolului XIX. Între timp, romii care s-au instalat în clădire continuă să distrugă ce a mai rămas din locuinţa „reformatorul societăţii româneşti", după cum îl prezintă prof. univ. dr. Constantin Schifirneţ.


GALERIE FOTO Cumpărat de o societate comercială, monumentul istoric îşi aşteaptă demolare

Printre clădirile vechi a căror restaurare lasă de dorit și blocurile înalte de sticlă se află, în centrul Capitalei, şi casa memorială a lui Spiru Haret. Construită de el însuși în 1885, aici au fost concepute marile reforme ale societății românești de la final de secol XIX și început de secol XX. Cum a reuşit Haret să transforme o comunitate predominant agrară și tănărnească, ce în 1899 era analfabetă în proporție de 78%? Prin școală, prin educație. Fiind de trei ori ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor, el a obținut adoptarea a două legi fundamentale: cea a învățământului secundar și superior (1898) și cea a învățământului profesional (1899).

image

Toate acestea au fost concepute în casa de strada gen. Gheorghe Manu, în apropiere de intersecția cu bulevardul Lascăr Catargiu din București.

Ce găsim, în prezent, aici? O clădire dărăpănată ascunsă în spatele câtorva arbori, înconjurată de o curte în care stau aruncate câteva trunchiuri de copaci. Zidurile clădirii denotă preocuparea pentru întreținerea imobilului în stare bună, clasificat monument istoric în 2005 de Ministerul Culturii.

Totuși, este locuită! Fotoliul murdar și ros din antreul casei, ursulețul de pluș de pe contor și căruciorul de cumpărături, ce aparținea cândva unui lanț de supermarketuri, arată prezența omului. Iar Alexandra confirmă faptul că monumentul istoric este, fără îndoială, locuit. Copila de etnie romă, în vârstă de doar patru ani, vine în întâmpinarea curioșilor care-și aruncă privirea printre barele albastre ale gardului. A cerut o gumă și o bomboană și și-a văzut de treabă, ocupată fiind cu o trotinetă scoasă din spatele trunchiurilor de copaci.

image

Familia de romi a pus stăpânire pe clădire de câțiva ani buni, iar dacă proprietarul nu se arată deranjat de această situație, autoritățile de ce ar fi?

Situaţia casei memoriale a lui Spiru Haret rămâne încă nerezolvată.

În 2005, clădirea a fost declarată monument istoric de Ministerul Culturii, dar - în prezent - pe pereţii casei nu apare nicăieri panoul de marcare. În 2006, imobilul a fost cumpărat de o societate comercială, Invest Lux Construct, care a obţinut, în acelaşi an, toate avizele necesare de la Primăria Municipiului Bucureşti pentru construirea unui bloc de şapte nivele, cu pereţi de sticlă. Această lucrare ar trebui efectuată peste parterul casei memoriale de secol XIX. Totuşi, proiectul de construcţii nu a demarat până în prezent.

În urma solicitării trimise de adevarul.ro Primăriei Municipiului Bucureşti, avizul de urbanism a fost emis în 2006 de PMB "cu respectarea condiţiilor impuse de avizul conform favorabil, eliberat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional". Aşadar, Ministerul Culturii (MC) a aprobat proiectul de reconstrucţie a casei memoriale "Spiru Haret".

Până la momentul publicării articolului, oficialii MC nu au răspuns solicitării trimise în data de 14 iulie 2011.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a afla poziţia Ministerului Culturii privind "recondiţionarea" casei lui Spiru Haret, precum şi ce declară reprezentanţii opiniei publice privind bătaja de joc în care a căzut victimă acest monument istoric.

Citește aici articolele din campania DEMOLAREA ROMÂNIEI

BRAȘOV
FOTOGALERIE Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur!

image

Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele din Centrul istoric, existând pericolul să se prăbuşească la un cutremur puternic. Citeşte mai multe AICI

ARAD DEMOLAREA ROMÂNIEI Cel mai vechi teatru din ţară „demolat" de urmaşii fostului proprietar

image

Cu monumente arhitecturale care duc trecătorul cu gândul la o fostă Vienă înfloritoare pe la sfârşit de secol XIX, urbea de pe Mureş ascunde printre cotloanele ei poveşti demult trecute de prima tinereţe, unde istoria rămâne pe locul doi. Ce nu a distrus Ceauşescu, mirajul libertăţii şi a democraţiei de după ’89 a reuşit să scuipe cu interese şi cu sete după avere peste un oraş în care fiecare construieşte unde dă domnu’ şi unde nimeni nu e luat la întrebări. Citeşte mai multe AICI

MOLDOVA FOTOGALERIE Simbolurile Iaşiului riscă să devină istorie

image

Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele. Citeşte mai multe AICI

BANAT VIDEO-FOTO Timişoara demolată cărămidă cu cărămidă. Vezi cum arată clădirile care prevestesc moartea!

Clădiri care arată ca ieșite din război. Foto: Sebastian Tătaru

Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători. Citeşte mai multe AICI

GALAȚI FOTO Centrul istoric este lăsat să moară

Galaţiul vechi

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizăr. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL FOTOGALERIE Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină

image

Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL

Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Citește mai multe aici!

OLTENIA GALERIE FOTO Casele din centrul istoric al Craiovei, capcane pentru trecători


image
image

O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei. Citește mai multe aici!

CONSTANȚA

Unii îl văd vândut. Alţii nici nu vor să audă de vreo implicare. Unul singur ar vrea să dea bani pentru edificiul-simbol al oraşului. Iată ce păreri au miliardarii locali din Top Forbes România! Citește aici ce spun miliardarii!

BUCUREȘTI

Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie de romi. Citește aici detalii!


BUCUREȘTI

Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare. Stăpânul castelului, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), refuză să dea detalii despre soarta fortăreţei care ar putea atrage foarte mulţi turişti. Citește mai multe aici!

image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite