DEMOLAREA ROMÂNIEI Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. „Adevărul de Cluj-Napoca" vă prezintă povestea celor mai importante clădiri istorice ale oraşului, care şi-au pierdut strălucirea de odinioară.

În luna iulie a anului trecut, din unul din imobilele în oglindă de pe strada Iuliu Maniu din centrul Clujului au început să se desprindă şi să cadă pe trotuar bucăţi din acoperiş. Imobilul se află la numărul 1, în capătul străzii Iuliu Maniu, numită şi „strada în oglindă", datorită clădirilor identice cunoscute ca edificii ale vechiului Status Catolic din Transilvania. Cele două clădiri gemene au fost construite la începutul secolului XX.


image

În urmă cu câţiva ani, una dintre cele două clădiri a fost renovată, însă cealaltă a fost lăsată de izbelişte. Astăzi, fără un proprietar în acte care să poată fi tras la răspundere, clădirea veche de peste o sută de ani a devenit dintr-un simbol al oraşului un pericol pentru clujeni. Clădirea este revendicată de Biserica Catolică. Procesul este departe însă de a fi finalizat, motiv pentru care imobilul nu poate fi restaurat.




image

VEDEŢI AICI MAI MULTE IMAGINI CU CLĂDIRILE GEMENE DE PE STRADA IULIU MANIU

În aceeaşi situaţie se află şi Hotelul Continental, situat în inima oraşului. Clădit tot la începutul secolului trecut, în jurul anului 1900, hotelul a adăpostit şi un restaurant, modern şi elegant pentru acele vremuri. Hotelul a fost închis de peste 10 ani, iar de atunci clădirea se degradează constant.


image

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU HOTELUL CONTINENTAL

Potrivit arhitectului Vasile Mitrea, expertizele realizate în ultimii ani au arătat că nu există probleme majore în ceea ce priveşte structura de rezistenţă a clădirii. „Clădirile acestea pot fi salvate, trebuie doar să fie reabilitate", a spus Mitrea.

Rămâi pe cluj.adevarul.ro pentru a citi părerea arhitecţilor clujeni şi a celor implicaţi în procesele prin care se revendică aceste clădiri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite