Simbolurile Iaşiului riscă să devină istorie (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele.

Cuza Vodă este strada cu cele mai multe clădiri istorice din Capitala Moldovei. Din păcate, majoritatea acestora riscă să devină istorie din cauza stării avansate de degradare în care se află.

Anul trecut, municipalitatea ieşeană intenţiona să demareze un proiect de 20 de milioane de euro prin care să refacă clădirile cuprinse între străzile V. Alecsandri şi I. C. Brătianu.

image

Totuşi, pentru a investi fonduri europene nerambursabile în regenerarea urbană a zonei era nevoie ca Primăria să deţină drept de administrare sau să fie proprietar asupra tuturor clădirilor. Însă în zonă există zeci de proprietăţi private şi doar o parte din imobile aparţin municipalităţii.

După ce aproape 100 de persoane care locuiesc în zonă au fost întrebate dacă ar dori să-şi încredinţeze locuinţele în timpul refacerii acestora, a devenit tot mai clar că proiectul nu are sorţi de izbândă. Practic, doar 2,3% din proprietari şi-ar vinde Primăriei locuinţele şi doar 20% ar fi de acord să semneze un contract de comodat.

image
image

„Aceasta este situaţia: oamenii vor să li se consolideze locuinţele, dar fără să le vândă sau fără să se mute. Adică vor să stea acolo pe perioada lucrărilor, deşi asta nu se poate. Este imposibil", a spus Cosmin Coman, director în cadrul Primăriei.

DEMOLAREA ROMÂNIEI Cel mai vechi teatru din ţară „demolat” de urmaşii fostului proprietar

Schimbarea la faţă a Palatului Culturii

Cu o istorie de 85 de ani, Palatul Culturii este recunoscut drept principalul simbol al oraşului Iaşi. Acest simbol însă a ajuns de nerecunoscut din cauza lucrărilor de reabilitare demarate anul trecut. Acoperişul din ardezie, a cărui culoare închisă a intrat în conştiinţa ieşenilor, a fost înlocuit din raţiuni financiare cu tabla de zinc, care străluceşte în lumina soarelui aidoma turnuleţelor de pe palatele rromilor.

image

„Ardezia se cumpără numai din Franţa şi Anglia pe nişte preţuri care depăşesc fondurile alocate reabilitării palatului. Din cauză că tabla de cupru este interzisă de Comisia Naţională a Monumentelor, următoarea soluţie aleasă de proiectant a fost această tablă de zinc", a explicat doctor Lăcrămioara Stratulat, director Complex Muzeal Moldova.

FOTOGALERIE Concert pe şantier la Iaşi. Sute de tineri s-au distrat pe muzica formaţiilor care au cântat live în faţa Palatului Culturii

Spre comparație, la Castelul Peleș de lângă Sinaia s-a înlocuit acoperișul vechi, dar s-a folosit ardezie și tablă de cupru. Specialiştii de la Peleş consideră că metoda folosită la Iaşi prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje.

image

„Tabla de zinc este chiar şi de cinci ori mai ieftină decât ardezia şi are o durabilitate mare, însă în prima fază are un aspect deranjant. În funcţie de condiţiile meteo, aceasta devine de un gri mat de-a lungul timpului", a explicat Valentin Răileanu, coordonator serviciu tehnic la Muzeul Naţional Peleş.

Citeşte şi:
VIDEO Timişoara demolată cărămidă cu cărămidă. Vezi cum arată clădirile care prevestesc moartea!


Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite