VIDEO Timişoara demolată cărămidă cu cărămidă. Vezi cum arată clădirile care prevestesc moartea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători. 



Una din cele mai importante clădiri din zona centrală a Timişoarei, aflate în paragină, este Cazarma U. Constrcuţie ridicată pe vremea Imperiului Austro-Ungar, cazarma a fost ani de-a rândul locul de adăpost al oamenilor străzii. Singurii „de afară” care ajungeau în clădire erau pompierii, chemaţi să stingă incendiile provocate de oamenii fără adăpot. 

Clădiri care arată ca ieșite din război. Foto: Sebastian Tătaru Timişoara:  Primul hotel de cinci stele din Banat se va numi „Viena” (GALERIE FOTO)

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE

O rază de speranţă a apărut în momentul în care Cazarma U a fost cumpărată de o firmă lituaniană, care intenţiona să investească aici câteva milioane de euro. Lituanienii au avut însă probleme financiare şi au revândut Mioarei Simcelescu, o femeie de afaceri din Timişoara. Împreună cu unul din cei mai renumiţi arhitecţi români, Simcelescu a realizat un concept futurist de renovare a clădirii.

image

La dezbaterea publică pe această temă, arhitecţii timişoreni au sărit ca arşi opunându-se construcţiilor de sticlă în zona istorică. Situaţia a determinat-o pe Simcelescu să spună că reacţia arhitecţilor vine ca urmare a faptului că nu i-a angajat pe ei în acest proiect. Până la urmă proiectul a rămas în coadă de peşte şi nu s-a mai realizat nimic. 


Viitoarea faţă a cazarmei conform proiectului arhitecţilor (foto dsba)

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU CONCEPTUL FUTURIST DE LA CAZARMA U

Cazarma din Piaţa Mărăşti din Timişoara nu este singura clădire lăsată în paragină. Mii de clădiri ameninţă zilnic viaţa pietonilor. Nu au fost deloc puţine cazurile în care bucăţ de tencuială desprinse de pe clădiri au căzut pe maşini, distrugându-le. Numai o minune a făcut să nu se înregistreze victime omeneşti. 

Un astfel de caz este într-o clădire din Piaţa Sfântu Gheroghe. O clădire întinsă pe trei străzi ameninţă zilnic pietonii, iar imaginile cu o bandă galbenă care împrejmuiesc imobilul nu sunt deloc străine. În cele mai multe cazuri locatarii se plâng că nu au bani să refacă clădirile. În cazul de pe Sfântu Gheorghe, imobilul aparţine aproape în totalitate unor italieni care au închiriat apartamentele unor firme. Administratorul susţine că abia reuşeşte să-i convingă pe italieni să plătească reparaţiile curente, cu atât mai mult refaceri capitale. 

image

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Ultimul caz „fărâmiţare” a unei clădiri istorice s-a petrecut recent, la sediul PNŢCD Timiş. Imobilul, în care funcţionează partidul primarului, a făcut o „victimă”, o maşină de lux parcată în faţa clădirii. Tencuiala căzută de pe clădire a spart parbrizul şi a zgâriat maşina. 

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

image

Una din soluţiile propuse de primărie pentru rezolvarea problemelor de la clădirile istorice din centrul oraşului a fost introducerea unei taxe de habitat pe care să o plătească toţi timişorenii, iar din banii adunaţi să fie refăcute faţadele clădirilor istorice. Proiectul a făcut mare vâlvă în oraş, iar în final a fost respins. Singura 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite