Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur! FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele din Centrul istoric, existând pericolul să se prăbuşească la un cutremur puternic.

Republicii, Mureşenilor, Postăvarului, Castelului, Apollonia Hirscher şi Nicolae Bălcescu sunt doar câteva dintre străzile pe care se regăsesc astfel de clădiri. Locatarii sunt disperaţi că nu au posibilităţi financiare să facă reparaţii şi să se pună, astfel, la adăpost, în cazul unui posibil dezastru.

Ana Balaş are 73 de ani şi locuişte în imobilul de pe strada N. Bălcescu nr. 45, una dintre clădirile care au fost încadrate în clasa I de risc seismic. Vizibil afectată, cu crăpături imense în tavan, clădirea pune în pericol viaţa locatarilor.

„Locuim aici din 1982. Crăpăturile din tavanul de pe scară sunt de la cutremurul din 1977. Avem plăcuţa cu bulină roşie pe care urmează să o punem pe imobil. Zidurile sunt groase şi sperăm să nu se întâmple nimic. Bani pentru renovare nu avem, pentru că suntem pensionari", spune femeia.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu clădirile din centrul istoric!

Imobil construit în 1600

În mod vizibil, cel mai „fragil" imobil din Braşov este cel de pe strada Republicii nr. 22. Imaginea pe care acesta îl oferă turiştilor care circulă pe cea mai populată arteră din Braşov este una dezolantă.
Vopseaua scorojită, bucăţile de cărămidă care lipsesc din pereţi şi cele care cad, din când în când, pe stradă, sunt cele care arată că imobilul încadrat în clasa I de risc seismic şi în care numeroase persoane îşi desfăşoară activitatea se poate prăbuşi oricând.

image

Ameninţaţi cu amenzi

Pe lângă ameninţarea cutremurelor, oamenii sunt acum somaţi şi de Primărie. George Scripcaru doreşte o expropiere forţată a celor care locuiesc în zonă: „Poate ar fi cazul să ne gândim la majorarea chiar şi de cinci ori a taxelor şi impozitelor pentru imobilele din centrul istoric, pentru a sta în ele doar cei care îşi permit să le îngrijească".

Semnalul dat de Scripcaru în acest context este adresat samsarilor imobiliari. De frica amenzilor „de cel puţin 10.000 de lei", mulţi braşoveni vor vinde proprietăţile la preţ de nimic, având în vedere evoluţia pieţei imobiliare în această criză.

„Avem bulina roşie pe care urmează să o punem pe imobil, dar nu avem bani de renovări"
Ana Balaş, locatară

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite