FOTOGALERIE Cetăţuia Clujului se dărâmă, clădirile sunt folosite pe post de WC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş.

Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane. Scopul principal a fost de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori şi ca închisoare. În prezent, Cetăţuia a devenit un loc pe care nu îl ratează nici turiştii, nici studenţii, dar nici îndrăgostiţii şi restul clujenilor atunci când vor să iasă la o plimbare.


De sus, priveliştea oraşului e formidabilă, însă municipalitatea nu a mai investit de ani buni în conservarea sau măcar reabilitarea zonei.

image


CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE

image

Una din clădirile istorice de aici, în care a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei, care a propus instituirea limbii române ca limbă oficială a Transilvaniei, e folosită ca WC. Cărămizile din tavanul clădirii istorice au început să pice. Prin centrul acesteia trece un tunel, prin care se făcea aceesul pe Cetăţuie. Unul asemănător se află şi în partea estică. În loc să ia măsuri pentru modernizarea clădirilor, municipalitatea a amplasat tăbliţe pe care scrie „Atenţie, cad pietre“.

În luna iulie a anului trecut, din unul din imobilele în oglindă de pe strada Iuliu Maniu din centrul Clujului au început să se desprindă şi să cadă pe trotuar bucăţi din acoperiş. Imobilul se află la numărul 1, în capătul străzii Iuliu Maniu, numită şi „strada în oglindă", datorită clădirilor identice cunoscute ca edificii ale vechiului Status Catolic din Transilvania. Cele două clădiri gemene au fost construite la începutul secolului XX.

image

În urmă cu câţiva ani, una dintre cele două clădiri a fost renovată, însă cealaltă a fost lăsată de izbelişte. Astăzi, fără un proprietar în acte care să poată fi tras la răspundere, clădirea veche de peste o sută de ani a devenit dintr-un simbol al oraşului un pericol pentru clujeni. Clădirea este revendicată de Biserica Catolică. Procesul este departe însă de a fi finalizat, motiv pentru care imobilul nu poate fi restaurat.




image

VEDEŢI AICI MAI MULTE IMAGINI CU CLĂDIRILE GEMENE DE PE STRADA IULIU MANIU

În aceeaşi situaţie se află şi Hotelul Continental, situat în inima oraşului. Clădit tot la începutul secolului trecut, în jurul anului 1900, hotelul a adăpostit şi un restaurant, modern şi elegant pentru acele vremuri. Hotelul a fost închis de peste 10 ani, iar de atunci clădirea se degradează constant.


image

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU HOTELUL CONTINENTAL

Potrivit arhitectului Vasile Mitrea, expertizele realizate în ultimii ani au arătat că nu există probleme majore în ceea ce priveşte structura de rezistenţă a clădirii. „Clădirile acestea pot fi salvate, trebuie doar să fie reabilitate", a spus Mitrea.

Rămâi pe cluj.adevarul.ro pentru a citi părerea arhitecţilor clujeni şi a celor implicaţi în procesele prin care se revendică aceste clădiri.

Citește aici articolele din campania DEMOLAREA ROMÂNIEI

BRAȘOV
FOTOGALERIE Casele din Centrul Braşovului cad la primul cutremur!

image

Locuitorii clădirilor încadrate în clasele de risc seismic spun că nu au bani să-şi consolideze casele. Majoritatea construcţiilor de pe „lista neagră" a imobilelor cu grad seismic ridicat sunt cele din Centrul istoric, existând pericolul să se prăbuşească la un cutremur puternic. Citeşte mai multe AICI

ARAD DEMOLAREA ROMÂNIEI Cel mai vechi teatru din ţară „demolat" de urmaşii fostului proprietar

image

Cu monumente arhitecturale care duc trecătorul cu gândul la o fostă Vienă înfloritoare pe la sfârşit de secol XIX, urbea de pe Mureş ascunde printre cotloanele ei poveşti demult trecute de prima tinereţe, unde istoria rămâne pe locul doi. Ce nu a distrus Ceauşescu, mirajul libertăţii şi a democraţiei de după ’89 a reuşit să scuipe cu interese şi cu sete după avere peste un oraş în care fiecare construieşte unde dă domnu’ şi unde nimeni nu e luat la întrebări. Citeşte mai multe AICI

MOLDOVA FOTOGALERIE Simbolurile Iaşiului riscă să devină istorie

image

Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele. Citeşte mai multe AICI

BANAT VIDEO-FOTO Timişoara demolată cărămidă cu cărămidă. Vezi cum arată clădirile care prevestesc moartea!

Clădiri care arată ca ieșite din război. Foto: Sebastian Tătaru

Capitala Banatului se poate lăuda cu un număr de aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Cele mai multe sunt însă lăsate în paragină, structura de rezistenţă este şubredă, iar faţadela arată jalnic, fiind un real pericol pentru trecători. Citeşte mai multe AICI

GALAȚI FOTO Centrul istoric este lăsat să moară

Galaţiul vechi

Tot mai puţine sunt clădirile care încă amintesc imaginea şi atmosfera Galaţiului de altă dată. Multe dintre construcţiile reprezentative ale urbei noastre sunt lăsate în paragină, în timp ce altora li s-a distrus aspectul original prin aşa zise modernizăr. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL FOTOGALERIE Clădirile-emblemă ale Clujului, în paragină

image

Clădirile istorice din centrul Clujului abandonează, rând pe rând, lupta cu timpul şi nepăsarea. În urmă cu un secol erau considerate embleme ale oraşului de pe Someş. Revendicările şi procesele fără sfârşit au dus, însă, la degradarea lor. Citeşte mai multe AICI

ARDEAL

Clădirile istorice din fortificaţia situată pe un mic deal din centrul oraşului, una din atracţiile principale ale Clujului, au început să se dărâme la propriu. Din cauza gradului mare de degradare, din clădiri au început să se desprindă tencuiala ori să cadă chiar cărămizile, tavanul şi părţi din acoperiş. Citește mai multe aici!

OLTENIA GALERIE FOTO Casele din centrul istoric al Craiovei, capcane pentru trecători


image
image

O plimbare prin centrul istoric al oraşului Craiova s-ar putea transforma într-un adevărat coşmar în orice moment. Zeci de clădiri-monument lăsate în paragină de proprietari sunt într-o avansată stare de degradare, iar primăria nu a ridicat până acum vreun deget pentru remedierea situaţiei. Citește mai multe aici!

CONSTANȚA

Unii îl văd vândut. Alţii nici nu vor să audă de vreo implicare. Unul singur ar vrea să dea bani pentru edificiul-simbol al oraşului. Iată ce păreri au miliardarii locali din Top Forbes România! Citește aici ce spun miliardarii!

BUCUREȘTI

Casa fondatorului sistemului modern de învățământ - care a făcut ca literele să devină cunoscute marii părți a populației românești analfabete de la final de secol XIX și început de secol XX - este locuită, în prezent, de un grup de oameni pentru care aceleaşi literele continuă să ridice probleme. Este vorba de casa memorială a lui Spiru Haret, din centrul Bucureștiului, pe care, de câțiva ani, a pus stăpânire o familie de romi. Citește aici detalii!


BUCUREȘTI

Castelul Ţepeş din Bucureşti, o adevărată bijuterie arhitectonică, stă închis de mai bine de doi ani, pentru lucrări de reconsolidare şi reabilitare. Stăpânul castelului, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), refuză să dea detalii despre soarta fortăreţei care ar putea atrage foarte mulţi turişti. Citește mai multe aici!

image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite