UPDATE PDL a votat remanierea a şase miniştri. Vezi înlocuitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Director al PDL a votat remanierea a şase miniştri: Sebastian Vlădescu de la Finanţe, Mihail Dumitru de la Agricultură, Mihai Şeitan de Muncă, Gabriel Sandu de la Comunicaţii, Radu Berceanu de la Transporturi şi Adriean Videanu de la Economie. Înlocuitorii lor sunt: Ion Ariton (Economie), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Anca Boagiu (Transporturi), Nelu Ioan Botiş (Muncă), Valerian Vreme (Comunicaţii) şi Valeriu Tabără (

LISTA OFICIALĂ A NOILOR MINIŞTRI:

1.Valeriu Tabără (Vezi CV) la Ministerul Agriculturii, în locul lui Mihail Dumitru. Alături de Anca Boagiu, Valeriu Tabără este un obişnuit al funcţiilor ministeriale. A mai fost ministru al Agriculturii, între 1994 şi 1996, în Cabinetul Văcăroiu, când se afla în PUNR, partid aflat la guvernare alături de PDSR (PSD-ul de astăzi) şi PRM-ul lui Vadim.

image

2.Gheorghe Ialomiţeanu (Vezi CV) la Finanţe, în locul lui Sebastian Vlădescu. Ialomiţeanu e deputat PDL de Braşov şi este vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Acesta este la primul mandat, intrând în Parlament în toamna lui 2008.

image

3.Ion Ariton (Vezi CV) la Ministerul Economiei, în locul lui Adriean Videanu. Senator de Sibiu, Ion Ariton este un membru cu ştate vechi în PDL. Ariton este de profesie economist şi a lucrat vreme de 10 ani la Petrom. În 2005 a fost numit prefect de Sibiu şi a fost înlocuit din funcţie de Guvernul Tăriceanu, după ce PD a fost exclus de la Guvernare. Are trei imobile în judeţul Sibiu şi este acţionar la Banca Carpatica.

image

4.Anca Boagiu (Vezi CV) la Ministerul Transporturilor, în locul lui Radu Berceanu. Anca Boagoiu a mai ocupat în două rânduri un fotoliu ministerial: în 2000 între 27 iunie - 28 decembrie când a fost ministru al Transporturilor, şi între 2005 şi 2007 când a fost ministru al Integrării Europene. În prezent, ea ocupă  funcţiile de Vicepreşedinte al PD-L, preşedinte al Organizaţiei Partidului Democrat Liberal Sector 2 Bucureşti.

image

5.Ioan Botiş  (Vezi CV) la Ministerul Muncii, în locul lui Mihai Şeitan. Botiş este deputat PDL de Bistriţa-Năsăud. Acesta este vicepreşedintele Comisiei pentru muncă şi protecţie socială. Este inginer de profesie, iar cariera politică şi-a început-o la PSD. Între 2001 şi 2004 a fost preşedintele organizaţiei PSD Bistriţa şi viceprimar. A intrat în PDL în 2008.

image

6.Valerian Vreme (Vezi CV) la Ministerul Comunicaţiilor, în locul lui Gabriel Sandu. Vreme este deputat PDL de Bacău ajuns pentru prima oară în Parlament în urma alegerilor parlamentare din toamna lui 2008. Deputatul este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Theodor Stolojan. Din decembrie 2007 este vicepreşedinte al PD-L Oneşti

image

Ce au declarat liderii liberali la ieşirea din şedinţă:

Adrian Videanu: "Mi-am depus mandatul şi de mâine mă veţi găsi la sediul PDL. Mâine voi avea întâlnirea cu Ariton şi îi voi preda priorităţile. Este un om extrem de pregătit în acest domeniu, cunoaşte foarte bine şi activităţile ministerului"

Emil Boc: "Berceanu, Videanu, Sandu şi-au depus mandatul pentru a lucra în cadrul partidului. Remanierea am făcut-o pentru 2 obiective: continuarea proiectelor de reformă şi pentru ca în 2011 România să treacă pe creştere economică. Ceilalţi miniştri remaniaţi sunt oameni de echipă, le mulţumesc pentru efortul pe care l-au făcut ţin să le mulţumesc public. Am convingerea că această echipă înnoită va aduce României cele 2 obiective: realizarea reformelor şi creşterea economică"

Elena Udrea: "Cred că varianta care ar folosi partidului ar fi ca întregul Guvern să îşi depună mandatul".

Raluca Turcan: "Evaluarea pe ministere nu a existat, a fost alegerea premierului"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 21.39 Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat că noua formulă va putea, "eventual", întări caracterul politic al Guvernului. "Cum văd, toţi miniştrii propuşi în locul celor remaniaţi sunt politicieni. Eventual, astfel se va întări caracterul politic al Guvernului. Vom vedea. Pe majoritatea îi cunosc, dar nu îmi cereţi aprecieri sau să fac o analiză", a afirmat Marko.

Colegiul Director al PDL a votat remanierea Guvernului cu 40 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 10 abţineri

UPDATE 20.05 Raluca Turcan la ieşirea din şedinţa PDL: "Opţiunea mea a fost pentru depunerea mandatului lui Emil Boc. Nu pot să spun aici motivele. Discuţiile noastre sunt interne şi nu vi le pot spune dumneavoastră. Nu am ajuns încă la varianta remanierii. Discutăm momentan pe depunerea mandatului". Şedinţa PDL continuă.

UPDATE 19.52: Berceanu despre retragerea din Guvern: "Şedinţa nu s-a terminat"

UPDATE 19.12 Mai mulţi democraţi, printre care Elena Udrea, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, Cătălin Croitoru, Cezar Preda, William Brânză, i-au cerut lui Emil Boc să îşi dea demisia.

UPDATE 19.07 Emil Boc a lipsit cinci minute de la şedinţa Colegiului Director al PDL

Premierul Emil Boc a părăsit sala unde se desfăşura şedinţa Colegiului Director al PDL. Acesta a precizat că va face declaraţii la finalul şedinţei.  declarând că este o discuţie în derulare şi că la sfârşit se va face o scurtă declaraţie, informează Mediafax.

UPDATE 19.04 Ariton acceptă fotoliul lăsat liber de Videanu, dacă i se propune acest lucru

Senatorul Ion Ariton a declarat că va accepta postul de ministru al Economiei dacă i se va face o propunere în acest sens. El a susţinut că nu i s-a solicitat încă să preia acest post, informează Mediafax.

Întrebat dacă va accepta funcţia de ministru al Economiei dacă i se va propune, Ariton a răspuns: "Sigur". Numele lui Ariton la şefia ministerului Economiei a fost avansat chiar de Adriean Videanu, în momentul în care şi-a anunţat intenţia de a se retrage din Guvern.

UPDATE Vlădescu spune că remanierea sa este o eroare: "V-am mai spus-o de câteva ori, domnul Emil Boc nu are ce să-mi reproşeze. Bănuiesc că este o decizie politică. Din punctul meu de vedere este o eroare", a pus Vlădescu. Vlădescu şi-a exprimat regretul că nu a avut timp să ducă la bun sfârşit proiectele începute, printre acestea numărându-se acordul cu FMI şi Comisia Europeană, reducerea evaziunii fiscale, legea finanţelor publice, dar şi un proiect "drag" ministrului, respectiv publicarea noii forme a Codului Fiscal. "Mi se reproşează incapacitatea de a comunica politic".

UPDATE 18.18 Berceanu şi Videanu şi-au anuntat retragerea din Guvern - surse din PDL.

UPDATE 18.15: Nelu Ioan Botiş a confirmat numirea la Ministerul Muncii

UPDATE 17.45 Sebastian Vlădescu: "Emil Boc nu are ce să îmi reproşeze. Este o decizie politică. Din punctul meu de vedere este o eroare. Erau proiecte care trebuiau continuate la minister."

UPDATE Premierul Emil Boc ar fi acceptat să îi remanieze pe miniştrii Videanu şi Berceanu, spun surse din PDL.

UPDATE 17.17 Gabriel Sandu a confirmat că va fi remaniat!

UPDATE Şeful Oracle Romania, Sorin Mândruţescu, şi deputatul PDL Valerian Vreme sunt nume luate în calcul pentru înlocuirea lui Gabriel Sandu în funcţia de ministru al Comunicaţiilor.

UPDATE 17.01 Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a confirmat că e propus pentru remaniere! " Premierul m-a anunţat că sunt propus pentru remaniere, nu am ce să îmi reprosez", a zis Şeitan.

UPDATE Adriean Videanu a cerut permisiunea să se retragă din Guvern şi să se ocupe exclusiv de partid, spun surse citate de Antena 3.

A început şedinţa Colegiului Director al PDL!

UPDATE Premierul Emil Boc ar putea supune aprobării Colegiului Director al PDL şi remanierea ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, care ar fi înlocuit cu senatorul Anca Boagiu, ce a mai deţinut acest post, au declarat surse citate de Mediafax.

UPDATE 15.00 Preşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a vizitat, joi, pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, cu care a discutat timp de aproximativ o oră, la sediul Primăriei, "despre situaţia actuală şi politică". Iohannis nu a spus dacă i-a fost din nou făcută propunerea de a deveni premier, în cazul unui posibil guvern de criză.

UPDATE 15.52 Mai mulţi lideri PDL îi vor cere din nou demisia lui Emil Boc şi a întregului cabinet la şedinţa Comitetului Director. Lui Boc i se reproşează că nu face o remaniere de substanţă iar schimările sunt un pas înapoi pentru partid.

Marian Sârbu nu preia Ministerul Muncii pentru că este bolnav!

UPDATE 15.30 Premierul Emil Boc a ajuns la Parlament, unde va avea loc, de la ora 16.00, şedinţa Colegiului Director al PDL pe tema remanierii Guvernului, prim-ministrul aflându-se în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

MINISTRUL DE FINANŢE, SEBASTIAN VLĂDESCU, A FOST REMANIAT!

Secretarul de stat Adrian Rădulescu ar putea fi nominalizat pentru postul de ministru al Agriculturii, iar senatorul Ion Ariton ar putea fi nominalizat la portofoliul Finanţelor, au declarat, joi, surse din PDL. O variantă pentru preluarea funcţiei de ministru al Muncii ar fi deputatul PDL Claudia Boghicevici, au precizat aceleaşi surse.

Senatorul PDL Ion Ariton a negat joi faptul că i s-a propus să devină succesorul lui Sebastian Vlădescu la Ministerul Finanţelor susţinând că informaţiile pe acest subiect sunt doar o speculaţia a presei. "Nu. Cred că s-au grăbit colegii care au dat la televizor numele meu.", a declarat acesta. Ariton a venit la şedinţa Colegiului Director însoţit de către ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Crin Antonescu s-a întâlnit cu primarul Klaus Iohannis la Sibiu (FOTO)

EXCLUSIV Valeriu Tabără a discutat cu Boc despre o posibilă preluare a portofoliului Agriculturii

În spatele cortinei PDL: "Boc trebuie să rămână să mai încaseze!"

UPDATE 14.51 Vicepremierul Marko Bela a precizat pentru adevarul.ro că premierul Emil Boc l-a informat în legătură cu activitatea membrilor Guvernului în cursul zilei de astăzi. Marko a adăugat niciunul dintre miniştrii UDMR nu se află pe lista remanierii, referindu-se inclusiv la ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Liderul UDMR a mai spus că formaţiunea sa nu va cere nici un alt portofoliu faţă de cele pe care le deţine deja. UDMR va rămâne astfel cu trei portofolii: mediu, sănătate şi cultură.

EXCLUSIV Sever Voinescu despre remanierea guvernului: "Avem nevoie de oameni noi"

UPDATE 14.43 Vasile Blaga a plecat în Austria, în ziua Remanierii

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, aflat pe lista de remaniere, potrivit unor surse din interiorul PDL este, azi, la Viena, în Austria, unde inagurează Academia Internaţională Anticorupţie. România este printre membrii fondatori ai acestei instituţii. Blaga se va întoarce în ţară în cursul zilei de vineri.

UPDATE. Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, spune că astăzi nu s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi că nu se află pe lista miniştrilor remaniaţi. "Sunt la minister, îmi fac treaba şi lansez eRomânia", a declarat acesta, contactat de adevarul.ro. El a precizat că nu are programată nicio întâlnire cu premierul. "Astăzi voi participa doar la şedinţa Permanent Naţional (BPN) în calitate de vicepreşdinte la ora 16.00", a adăugat ministrul Comunicaţiilor.

UPDATE Mihail Dumitru a declarat: "Nu am de gând să îmi dau demisia. Premierul m-a chemat la Palatul Victoria şi m-a informat că voi fi remaniat. Mi-a mulţumit pentru colaborare, mi-a urat succes în continuare, i-am urat şi eu succes. Ne-am luat la revedere în mod civilizat. Am primit reproşuri de genul comunicării cu parlamentarii. Am spus că îmi asum această lipsă de comunicare, pentru că nu am experienţă politică, venind dintr-un domeniu tehnic. Deocamdată vreau să îmi iau o vacanţă de îndată ce vine înlocuitorul meu. Nu ştiu cine este".

UPDATE 14.24 Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi-a luat rămas bun de la şeful Guvernului. "Am fost invitat de premier la Palatul Victoria. Domnul Boc m-a informat că sunt pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi şi mi-a mulţumit pentru colaborare. Nu mi-am dat demisia, nu aveam o demisie scrisă. Mi-am luat la revedere şi i-am spus primului-ministru că experienţa mea ca membru al Cabinetului a fost interesantă şi am exprimat speranţa că ne vom întâlni şi vom colabora şi în viitor, evident, eu din altă postură", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.

image
image

UPDATE 14.13  "De acum încolo, faceţi ce vreţi", i-ar fi spus Băsescu lui Boc, susţin surse din PDL. Băsescu ar fi nemulţumit că premierul nu face o remaniere profundă. Boc ar fi spus că partidul nu vrea schimbarea tripletei Berceanu-Videanu-Blaga, care ar avea susţinere în teritoriu. Băsescu ar fi ameninţat că işi ia mâna de pe partid şi Guvern.

LIVE Remanierea Guvernului, minut cu minut

UPDATE 14.00 Gheorghe Barbu, secretar general al Camerei Deputaţilor (fost vicepreşedinte al PDL): „Nu aştept nimic de la remanierea guvernamentală, decât să meargă ţara bine. Acum sunt funcţionar public, nu pot să comentez"

UPDATE 13.55 Potrivit unor surse din partid contactate de adevarul.ro, pe lista remaniabililor se află ministrul Finanţelor, cel al Agriculturii, Comunicaţiilor şi ministrul Muncii. Aceleaşi surse au declarat pentru Adevărul că lista miniştrilor care vor părăsi Cabinetul Boc şi a succesorilor a fost discutată şi în cadrul unei reuniuni restrânse la partid, la care au participat "greii" PDL: Vasile Blaga, Radu Berceanu. Adriean Videanu şi Ioan Oltean, altărui de premierul Boc. Lista urmează să fie bătută în cuie în Colegiul Director din această după-amiază.

UPDATE 13.40 Întrebat ce miniştri vor fi remaniaţi, deputatul PDL Alba Clement Negruţ a zis că mai mult ca sigur ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, şi cel al Muncii, Mihai Şeitan, iar în cazul ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, remanierea nu este încă sigură, însă acesta ar putea fi "surpriza" pe lista remanierii. Referindu-se la ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, deputatul PDL de Alba a afirmat că nu va fi schimbat, deoarece are un susţinător în persoana preşedintelui Traian Băsescu. Despre Adrian Videanu, Clement Negruţ a spus că şi acesta va scăpa de remaniere deoarece "prin activitate şi proiectele sale nu a afectat prea mult imaginea partidului".

"A mai fost acel chestionar care ni s-a dat să-l completăm. În opinia mea, a fost o greşeală, nu ştiu cine a avut această idee, dar cred că era sub demnitatea mea de parlamentar să completez chestionare ca la Loto-prono", a spus Negruţ citat de Mediafax.

UPDATE 13.39 Raluca Turcan: „Discuţiile s-au purtat în grupuri, pe la colţuri"

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat pentru „Adevărul" că nu are prea multe aşteptări de la şedinţa de astăzi, ora 16.00, a Colegiului Director al partidului. „Sincer, nu sper la mare lucru. Discuţiile, în loc să se poarte insituţional, cu numele miniştrilor remaniaţi în clar, ele s-au purtat în grupuri, pe la colţuri", a spus vicepreşedintele PDL.

Raluca Turcan se află printre membrii conducerii PDL care au votat pentru remanierea Guvernului. „Am votat cu o condiţie: remanierea trebuie să fie una dură, astfel încât să avem siguranţa că Guvernul va avea susţinerea parlamentară la următoarea moţiune de cenzură", a mai declarat Raluca Turcan.

UPDATE 13.20 Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit joi dimineaţă cu premierul Emil Boc la reşedinţa şefului statului din Primăverii, anunţă surse citate de Antena 3. Cei doi au discutat despre remanierea unor miniştri.

UPDATE 13.00 Ministrul de Interne, Vasile Blaga, i-ar fi cerut lui Emil Boc "să strunească partidul" şi să pună miniştri persoane de valoare care nu doresc astfel de funcţii, au declarat, joi, surse citate de Mediafax. "Au fost şi voci care au reproşat faptul că partidul este în defensivă şi nu are reacţii puternice de răspuns la atacurile opoziţiei", au menţionat sursele citate.

UPDATE 12.36 Premierul Emil Boc a plecat de la sediul partidului, unde s-a aflat în cursul dimineţii împreună cu o serie de lideri PDL, şi a sosit la Palatul Victoria. La plecarea de la sediul partidului, Boc nu a făcut declaraţii. Întâlnirea de la partid a durat peste o oră.

UPDATE 11.15 Premierul Emil Boc şi o serie de lideri PDL se află, joi dimineaţă, la sediul partidului, într-o întâlnire informală. La sediul partidului se află şi o serie de parlamentari şi lideri din teritoriu ai PDL. Întâlnirea de la partid are loc cu câteva ore înaintea reuniunii Colegiului Director al PDL, care se va desfăşura la Palatul Parlamentului, la ora 16.00, după ce iniţial fusese convocată la sediul formaţiunii.

UPDATE 11.00
Şedinţa Colegiului Director Naţional al PDL de astăzi, de la ora 16.00, se va desfăşura la sala grupului parlamentar al partidului din Camera Deputaţilor, nivel 1 M.

La întâlnirea de miercuri seara au participat senatorii şi deputaţii Partidului Democrat Liberal, reprezentanţii Biroului Permanent Naţional al PDL şi membri ai Cabinetului Boc. S-a discutat depunerea mandatului sau remanierea, cei mai mulţi fiind de acord cu o remaniere, întrucât depunerea mandatului ar fi destul de riscantă.

Parlamentarii şi-au exprimat punctul de vedere, afirmând că este destul de dificil să califice activitatea miniştrilor pentru că nu ştiu punctual ce a făcut fiecare în parte. În cadrul întrunirii de ieri premierul Emil Boc le-a prezentat parlamentarilor PDL, în prima parte a şedinţei, o analiză a situaţiei economice a ţării, fără a face referire la activitatea miniştrilor.

Decizia de remaniere a fost luată de de primul ministru, Emil Boc, în colaborare cu preşedintele României, conform Ministrului Comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

Potrivit unor surse, pentru demiterea Cabinetului Boc s-au pronunţat şase democrat liberali, printre care Elena Udrea, Sever Voinescu, Cătălin Croitoru, Sulfina Barbu şi Raluca Turcan, în timp ce Roberta Anastase s-a abţinut alături de alţi 11 colegi.

Emil Boc nu are suficientă autoritate asupra propriilor subordonaţi pe linie de partid, dacă a discutat timp de cinci ore cu mandatul pe masă, a declarat analistul politic Cristian Pârvulescu, după încheierea şedinţei.

Dacă a făcut acest lucru, a fost o formă de presiune. Înseamnă că nu mai are suficientă autoritate asupra grupurilor parlamentare. Dacă propunerea de depunere a mandatului a venit de la parlamentarii PDL, aşa cum s-a zvonit iniţial, este interesant de văzut cine a propus acest lucru, a declarat pentru adevarul.ro analistul politic.

După discuţiile dintre liderii PDL şi Traian Băsescu s-a hotărât că miniştrii care urmează să fie remaniaţi sunt: Radu Berceanu, Mihail Dumitru, Mihai Şeitan şi Gabriel Sandu, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Potrivit Realitatea TV, posibilii înlocuitori ai miniştrilor remaniaţi ar fi:

Mircea Miclea ar putea fi înlocuitorul lui Daniel Funeriu la conducerea ministerului Educaţiei.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, ar putea prelua mandatul de ministru al Finanţelor de la Sebastian Vlădescu.

image

Lucian Croitoru

La conducerea Ministerului Agriculturii, în cazul schimbării lui Mihail Dumitru ar putea veni democrat-liberalul Valeriu Tabără sau independentul Valeriu Steriu.    
Mihail Şeitan ar putea fi înlocuit la Ministerul Muncii de către două personaje care au mai deţinut acest prortofoliu - Gheorghe Barbu sau Marian Sârbu.

Locul lui Gabriel Sandu la conducerea Ministerului Comunicaţiilor ar putea fi luat de Raluca Turcan.

Ce au spus miniştrii remaniabili:

Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a spus că şi-a făcut treaba în calitate de ministru, dar şeful Guvernului decide dacă îl va schimba. Întrebat dacă are emoţii el a răspuns: "Foarte mari".

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că nu ştie dacă se află pe lista membrilor Cabinetului care ar urma să fie remaniaţi, apreciindu-şi activitatea de până acum în fruntea ministerului ca fiind "normală".

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a spus la întrebările ziariştilor, că se simte "relaxat" şi că nu are ce să-şi reproşeze. El a confirmat că doreşte să-şi continue mandatul, chiar dacă sunt parlamentari din PDL care îi cer demisia.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost întrebat ce se aşteaptă se i se reproşeze de către aleşii PDL, el răspunzând: "Tot".

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a declarat înainte de a intra la şedinţa birourilor permanente, că se simte relaxat în privinţa remanierii. "Eu mă simt relaxat... Am să văd care sunt reproşurile, eu nu le ştiu", a afirmat Sebastian Vlădescu, adăugând că faptul care i se poate reproşa este că nu a realizat restructurarea ministerului.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat că nu ştie dacă la întâlnirea de astăzi seară a grupurilor parlamentare PDL cu premierul există timpul necesar pentru a se decide privind remanierea guvernamentală.

"Nu ştiu dacă este timp. S-ar putea să fie, în cazul acesta, o şedinţă foarte lungă. Vom vedea în funcţie de câte înscrieri la cuvânt vor fi şi vom vedea dacă concluziile vor fi trase în seara aceasta. Dar, mai este şi mâine o zi", a afirmat Sulfina Barbu.

image

Radu Berceanu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că a fost în prea multe guverne ca să mai fie emoţionat de ideea remanierii.

Îmi e greu să mai am emoţii. Am încercat să îmi fac treaba cât am putut de bine. Sigur că, întotdeauna, e loc şi de mai bine. Sunt zone în care îmi fac şi reproşuri. Nu vreau să mă apreciez, domnul premier o să facă aprecieri. Eu sunt de prea multă vreme soldat disciplimat al PDL ca să îmi mai fie teamă de aşa ceva, a răspuns Radu Berceanu întrebat dacă are emoţii înaintea anunţării miniştrilor care vor fi remaniaţi.

Ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat într-o conferinţă de presă, susţinută la finalul şedinţei de Guvern, că "orice ministru este remaniabil din prima zi de mandat". Vezi aici detalii.

Întrebat despre remaniere, liderul grupului PDL de la Senat, Traian Igaş, a declarat că premierul Emil Boc le va prezenta celor două grupuri parlamentare democrat-liberale un raport privind activitatea fiecărui minister şi unul referitor la activitatea de ansamblu a Guvernului.

Cred că premierul Emil Boc ştie foarte bine fiecare ministru în ce măsură şi-a îndeplinit obiectivele pe care i le-a trasat şi, în aceste condiţii, să ne prezinte un raport pe fiecare minister în parte şi pe ansamblul Guvernului, a afirmat Traian Igaş la Senat.

Igaş a precizat că nu ştie dacă în această seară se va vota raportul de activitate pentru fiecare ministru.

Emil Boc i-a criticat pe miniştrii săi în şedinţa de Guvern de astăzi cu privire la absorţia greoaie a fondurilor europene.

N-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează, le-a spus el miniştrilor în cadrul şedinţei de Guvern.

Primul ministru este omul rău, dar vreau ca şi miniştrii să fie mai transparenţi, fără parti-pris politic, şi să arate foarte clar în ce judeţe, ce localităţi, proiectele merg şi unde nu merg, pentru că altfel ne furăm căciula. Trebuie să îi responsabilizăm şi pe cei din autorităţile locale, a adăugat el.

Citiţi şi:

Cum s-au schimbat patru Guverne sub preşedinţia lui Traian Băsescu

Cum şi când au călcat pe bec miniştrii remaniabili

Boc la şedinţa de Guvern: Primul ministru este omul rău, dar vreau ca şi miniştrii să fie mai transparenţi

Ministrul de Interne Vasile Blaga: "Nu există nimeni care să nu poată să spună: Puteam să fac şi mai multe". Vezi aici mai multe detalii.

Întrebat de jurnalişti despre remaniere, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a răspuns râzând: Se vede că am emoţii, nu?

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a spus, înaintea şedinţei de Guvern, că actualul cabinet este bun, dar că "întotdeauna este loc de mai bine".

Ce s-a discutat marţi

Daniel Constantin, preşedinte PC: Remanierea lui Berceanu sau Videanu nu rezolvă problemele de credibilitate ale Guvernului Emil Boc. Dacă domnul Boc va conduce în continuare Guvernul, şi el este portavocea, problemele nu se vor rezolva.

Crin Antonescu despre remaniere: Nu rezolvă nimic

Nu ştiu care sunt jocurile dintre grupurile puterii. Din punctul nostru de vedere, sub această formă, o remaniere nu rezolvă nimic. Este probabil doar o mişcare cu efect intern în tabăra puterii, a declarat, la Realitatea TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, adăugând că obligaţia comună a opoziţiei nu este numai înlăturarea Guvernului Boc ci şi realizarea unei majorităţi credibile.

Crin Antonescu a afirmat, la Antena 3, că nu este de acord cu varianta unui premier PSD în eventualitatea în care cele două partide ar forma un Guvern.

Analişti politici: Remanierea "greilor" din PDL, o victorie a Elenei Udrea, este echivalentă cu destabilizarea partidului

 UDMR: niciun ministru înlocuit. Cseke, mustrat

Conducerea UDMR a decis marţi, în urma întâlnirii cu grupurile parlamentare, ca toţi cei patru miniştri ai formaţiunii să fie menţinuţi în funcţie.

În urma analizei activităţii fiecărui ministru am apreciat că suntem mulţumiţi de activitatea membrilor Cabinetului Boc care provin de la UDMR, a declarat deputatul Petru Lakatos.

Cum şi când au călcat pe bec miniştrii remaniabili. Citiţi aici motivele pentru care miniştrii au fost trecuţi pe lista neagră şi care dintre ei au şanşe să scape de înlocuire.

 Cum s-au schimbat patru Guverne sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Remanierea care bate la uşa Guvernului ar fi a cincea mare schimbare guvernamentală care se petrece sub dubla preşedinţie a lui Traian Băsescu.

image

Traian Băsescu

Mircia Giurgiu critică activitatea a şapte miniştri

Deputatul PDL Mircia Giurgiu a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, activitatea a şapte miniştri ai Guvernului condus de Emil Boc. Cei criticaţi sunt miniştri Sănătăţii, Educaţiei, Agriculturii, Mediului, Apărării, Comunicaţiilor şi Culturii.

Totodată, el i-a cerut ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, să prezinte în fiecare lună câte un raport prin care să explice cum au fost cheltuite sumele colectate în urma reţinerii a 25% din salariile bugetarilor.

Uioreanu (PNL) despre remaniere: Va fi o remaiere, o cârpeală care nu va realiza nimic bun

Deputatul PNL Horea Uioreanu a declarat marţi că principalul vinovat pentru eşecul Guvernării este primul ministru Emil Boc, care nu are un program de ieşire din criză, şi nu miniştrii.

Potrivit acestuia, ce se vrea este nu o remaniere, ci o remaiere, "ceea ce în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române înseamnă refacerea ochiurilor scăpate sau rupte la un ciorap sau la un tricot. Este vorba, de fapt, de o cârpeală, care nu va duce la nimic bun", a afirmat Uioreanu.

 PSD despre remaniere: Dacă se realizează vom colabora cu PDL

Social-democraţii au adoptat marţi, la Parlament, Strategia grupurilor parlamentare PSD care prevede că partidul va colabora cu PDL doar "punctual", dacă va lua în calcul schimbarea actualului Guvern cu "o variantă tranzitorie", dar şi cu parlamentarii formaţiunii, "pe temele de interes public". PNL este, în schimb, un partener împotriva abuzurilor PDL.

În cursul dimineţii de marţi, primul ministru Emil Boc s-a întâlnit cu mai mulţi lideri democrat-liberali la Palatul Victoria pentru a discuta înaintea noii sesiuni parlamentare şi a analiza activitatea membrilor Guvernului, pe care premierul o va prezenta miercuri grupurilor parlamentare democrat-liberale, relatează Mediafax. Printre cei prezenţi la şedinţa de la Guvern au fost Vasile Blaga, Radu Berceanu şi Roberta Anastase.

image

Roberta Anastase

Potrivit presei, sunt unii miniştrii care au foarte multe şanse de a fi schimbaţi: ministrul Muncii, Mihai Şeitan, cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, dar şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea, sau cel al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Totodată, aripa Udrea, din care fac parte Sever Voinescu şi Cristian Preda (critici constanţi ai activităţii Guvernului), a cerut ca tripleta Blaga (Administraţie şi Interne) - Videanu (Economie) - Berceanu (Transporturi) să fie retrasă din Executiv.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că oricine se poate simţi ameninţat de remaniere, adăugând că nu a primit însă vreun semnal în acest sens din partea premierului Boc. "O să vedem când o să decidă. Vorbim după 1 septembrie", a spus Şeitan.

Ce s-a întâmplat ieri:

UPDATE 23:43 Cristian Pîrvulescu, analist politic: "Dacă Boc a decis să-şi pună mandatul pe masă înseamnă că nu mai are suficientă autoritate asupra grupurilor parlamentare".

UPDATE 23:11 Potrivit unor surse, pentru demiterea Cabinetului Boc s-au pronunţat şase democrat liberali, printre care Elena Udrea, Sever Voinescu, Cătălin Croitoru, Sulfina Barbu şi Raluca Turcan, în timp ce Roberta Anastase s-a abţinut alături de alţi 11 colegi.

UPDATE 23:00 Elena Udrea: A fost decizia luată cu o majoritate mare, deci a fost cea mai bună decizie. Miniştrii nu au fost lăudaţi, a menţionat ministrul Turismului, întrebată pentru ce au fost aplauzele din sală: Au fost pentru vorbitori.

UPDATE 22:55 Ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu: Prim ministrul şi-a pus mandatul pe masă, partidul i-a dat încredere deplină. În momentul ăsta se va face remaniere, decisă, conform Constituţiei, de primul ministru, în colaborare cu preşedintele României. Nu s-a făcut o analiză pentru fiecare ministru pentru că ar fi fost subiectivă. Primul ministru va face analiza activităţii fiecărui ministru şi va decide care este echipa cu care continuăm.

Am ales continuarea reformei şi remanierea. Decizia de remaniere aparţine exclusiv primului ministru.

UPDATE 22:50 Premierul Emil Boc a declarat: Am venit în faţa colegilor de partid, în faţa parlamentarilor PD-L de care depinde soarta guvernului pe care-l prezint şi am pus pe masă cele două alternative pe care le avem: depunerea mandatului întregului Guvern sau continuarea cu un guvern remaniat. Opţiunea a fost de a continua cu un Guvern remaniat. Vom avea discuţiile în continuare în partid pentru a finaliza procesul de remaniere.

UPDATE 22:40 Şedinţa PD-L s-a încheiat, iar ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, la ieşirea din şedinţă că "s-a decis că se va merge pe remaniere". În afară de cele 12 abţineri, parlamentarii PD-L au votat în majoritate pentru remanierea Guvernului.

UPDATE 22:30 PD-L a decis să convoace şedinţa Colegiului Director, mâine, la ora 16.00, unde urmează să fie luate toate deciziile, potrivit Realitatea TV. Până în acest moment, parlamentarii şi-au spus punctul de vedere, iar acum este rândul miniştrilor să-şi prezinte activitatea. Parlamentarii au spus că este destul de greu să califice activitatea miniştrilor pentru că nu ştiu punctual ce a făcut fiecare. A fost discutată depunerea mandatului sau remanierea, cei mai mulţi fiind de acord cu o remaniere, întrucât depunerea mandatului ar fi destul de riscantă.

UPDATE 20.52 Potrivit unor surse din cadrul întâlnirii, citate de Antena 3, mai mulţi parlamentari PDL iau cerut lui Emil Boc ca Guvernul să îşi depună mandatul.

UPDATE 20.00 Premierul Emil Boc le-a prezentat parlamentarilor PDL, în prima parte a şedinţei, o analiză a situaţiei economice a ţării, fără a face referire la activitatea miniştrilor. Parlamentarii PDL urmează să-şi spună punctele de vedere faţă de analiza făcută de premier şi de activitatea miniştrilor. Sursele citate au mai spus că deputaţii au primit formulare pentru a da calificative membrilor Cabinetului Boc. Potrivit acestor surse, după completare, chestionarele au fost depuse într-o urnă.

UPDATE 19.17 A început întâlnirea parlamentarilor PDL cu liderii partidului, la care premierul urmează să prezinte o evaluare a activităţii Guvernului şi a miniştrilor. La reuniune participă senatorii şi deputaţii partidului, reprezentanţii Biroului Permanent Naţional al PDL şi membri ai Cabinetului Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite