Boc i-a certat pe miniştri: N-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua în care ar trebui să se decidă soarta unor miniştri, Guvernul s-a reunit în şedinţa săptămânală. Printre temele de discuţie aflate astăzi pe agenda Executivului s-a numărat şi o analiză privind absorbţia fondurilor europene pentru perioada iulie - august 2010.

UPDATE 15:20 După şedinţă, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit finanţările pentru trei academii. Vezi aici detalii.

UPDATE 15:00 Borbely: Contribuţiile pe drepturile de autor ar putea fi virate de angajator. Guvernul a aprobat, într-o primă lectură, modificarea normelor de aplicare la Ordonanţa 58 privind impozitarea drepturilor de autor.

UPDATE 14:35 Şedinţa de Guvern s-a încheiat.

UPDATE 14:00 Blaga i-a raportat lui Boc: Şeitan, Cseke şi Funeriu nu accesează fondurile europene. Ministrul Internelor, Vasile Blaga, a afirmat astăzi, în şedinţa Guvernului, că miniştrii Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei nu accesează fondurile europene pentru programele de eficientizare economică şi descentralizare.

UPDATE 11:50 Primul ministru Emil Boc a criticat faptul că fondurile europene se absorb greu. "N-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează", a le-a spus el miniştrilor în cadrul şedinţei de Guvern.

Primul ministru a reafirmat că efortul absorţiei fondurilor comunitare trebuie dublat. "Ritmul absorţiei fondurilor comunitare este extrem, de scăzut şi în acest fel există riscul să nu absorbim în integralitate sumele de la UE. Trebuie să simplificăm procedurile: de la achiziţiile puublice, până la relaţiile cu beneficiarii. Aş vrea să aud mai multe situaţii în fiecare lună de adminsitraţii locale care nu absorb bani europeni pe proiectele câştigate", a spus Boc.

Premierul le-a cerut miniştrilor transparenţă şi o mai mare responsabilitate. "Primul ministru este omul rău, dar vreau ca şi miniştrii să fie mai transparenţi, fără parti-pris politic, şi să arate foarte clar în ce judeţe, ce localităţi, proiectele merg şi unde nu merg, pentru că altfel ne furăm căciula. Trebuie să îi responsabilizăm şi pe cei din autorităţile locale", a adăugat şeful Executivului.

Pe lista discuţiilor s-a mai aflat şi propunerea UDMR de modificare a OUG privind drepturile de autor. UDMR a cerut ca angajatorul să depună declaraţiile şi să achite contribuţiile, şi nu angajatul.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că propunerea Uniunii a fost acceptată ca principiu şi prim-ministrul a cerut ministrului de Finanţe ca, în şedinţa de miercuri, să vină cu aceste propuneri de modificare.

Totodată, pe ordinea de zi s-a aflat şi proiectul de lege privind alocaţia pentru susţinerea familiei. Acest proiect a fost analizat în şedinţa de luni, în primă lectură.

Conform expunerii de motive, proiectul de act normativ se bazează pe raţionalizarea alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, astfel încât să se asigure o ţintire mai bună a prestaţiei şi acoperire suficientă cu măsuri de asistenţă socială a familiilor cu copii şi venituri extrem de reduse.

Principalele prevederi ale proiectului de act normativ sunt: stabilirea limitei maxime de venituri până la care se acordă alocaţia la 370 de lei/ persoană şi diferenţierea acordării alocaţiilor familiale în funcţie de veniturile familiilor şi numărul de copii din familie, cu sprijinul mai focalizat al familiilor cu venituri mai mici. Proiectul prevede menţinerea în continuare a acordării alocaţiei de stat pentru copii, ca drept universal acordat tuturor copiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite