Cum şi când au călcat pe bec miniştrii remaniabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Remanierea aşteptată  în aceste zile ar putea viza şapte din cei 16 miniştri ai Cabinetului Boc. Potrivit unor surse democrat-liberale, lista finală a remaniaţilor ar putea  fi scurtată la 3-5 miniştri în urma discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, ce are loc chiar în acest moment la Palatul Cotroceni. 

Citiţi mai jos motivele pentru care miniştrii au fost trecuţi pe lista neagră şi care dintre ei au şanşe să scape de înlocuire.

Mihai Şeitan – ministrul Muncii. A făcut în mai multe rânduri declaraţii care au contrazis punctul de vedere al Guvernului. În urmă cu câteva luni a anunţat că alocaţiile pentru copii nu vor mai fi acordate celor care provin din familii înstărite, lucru neconfirmat printr-o decizie a Guvernului. Cea mai recentă bâlbă a lui Şeitan este legată de impozitarea drepturilor de autor. După ce s-a contrazis cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, la redcatarea normelor de aplicare, Şeitan a negat că ar fi cozi la ghişee din cauza neclarităţii prevederilor. În cadrul unei şedinţe de Guvern premierul Emil Boc i-a cerut să remedieze situaţia. Şeitan a fost criticat şi în interiorul PDL din cauza comunicării proaste cu partidul.

Sebastian Vlădescu – ministrul Finanţelor. A fost criticat în nenumărate rânduri de aripa nemulţumiţilor din PDL din cauza deciziilor pe care le ia fără să se consulte cu partidul. Premierul Emil Boc a afirmat în urmă cu câteva săptămâni că Vlădescu a primit deja “cartonaşul galben” din partea lui pentru afirmaţiile privind eliminarea cotei unice de impozitare. Vlădescu a fost ameninţat cu remanierea în cadrul unei şedinţe de Guvern din februarie, fiind acuzat că a lansat ideea impozitării pensiilor mici fără a se consulta cu Guvernul. Este unul din responsabilii haosului creat de ordonanţa de impozitare a drepturilor de autor. Unii parlamentari al PDL susţin că Vlădescu ar putea scăpa de remaniere datorită sprijinului pe care îl are de la Cotroceni.

Mihail Dumitru – ministrul Agriculturii. A fost acuzat că nu a reuşit să gestioneze şi să folosească la nivelul aşteptat fondurile structurale pentru agricultură. Dumitru a recunoscut că are o problemă majoră de comunicare cu partidul. Ar putea scăpa de remaniere datorită sprijinului primit de la Comisarul European, Dacian Cioloş. “Dacă Cioloş va spune că a demarat deja nişte proiecte cu actualul ministru şi că o schimbare nu este o soluţie bună, Dumitru ar putea scăpa în această tură”, au afirmat surse din PDL.

Gabriel Sandu - ministrul Comunicaţiilor. A fost acuzat în interiorul PDL că a gestionat prost ministerul pe care îl coordoneză. Parlamentarii i-au reproşat deciziile proaste luate în cazul Poştei Române. A fost criticat în mass-media pentru suma mare alocată proiectului eRomânia.

Radu Berceanu – ministrul Transporturilor. Face parte din tripleta BVB, despre care preşedintele Traian Băsescu spunea că a pus mâna pe partid. A fost criticat chiar de şeful statului pentru gestionarea fondurilor din infrastructură. A reuşit să-şi adune un grup consistent de contestatari în interiorul partidului “din cauză aroganţei de care a dat dovadă”, după cum susţin unii parlamentari.

Adriean Videanu – ministrul Economiei. Este un alt greu din tripleta BVB. Lideri ai PDL susţin că ar fi al doilea pe listă, după Berceanu, în cazul în care premierul va decide să sacrifice “mai mulţi grei”. A avut un conflict cu vicepreşedintele PDL Cezar Preda. În cadrul unei şedinţe a Biroului Naţional, Preda i-a reproşat ministrului Economiei că vrea să vândă “pe nimic” 10% din portofoliul de acţiuni pe care statul român le mai deţine la Petrom. “O să bagi partidul în rahat cu vânzările astea”, i-a spus Preda lui Videanu

Cseke Attila – ministrul Sănătăţii. A vrut să-şi dea demisia de mai multe ori după tragedia de la Maternitatea Giuleşti.  A intrat în conflict cu Boc şi cu Vlădescu după ce a cerut deblocarea posturilor din Sănătate. “Uitaţi unde s-a ajuns. Mor oamenii în spitale!”, le-a reproşat ministrul Cseke în cadrul unei şedinţe a Coaliţiei. Ar putea scăpa de remaniere datorită sprijinului pe care îl are din partea liderului UDMR, Marko Bela. Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul unei discuţii de ieri, Marko i-a transmis premierului că nu va face nicio schimbare în rândul miniştrilor UDMR. Boc ar fi arătat însă cu degetul către Cseke.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite