Videochat maraton pe adevarul.ro pe tema remanierii guvernului Boc. Cartianu:"Remanierea este de faţadă" / Ciuvică: "O victorie clară va duce la o ruptură masivă în interiorul PDL"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe tot parcursul zilei, adevarul.ro vă ţine la curent, minut cu minut, în legătură cu evoluţia discuţiilor din PDL privind remanierea miniştrilor.

Redactorul-şef al cotidianului "Adevărul", Girgore Cartianu, a discutat la videochat-ul adevarul.ro despre remanierea guvernului Boc.

Cu privire la reacţia preşedintelui Băsescu, cel care le-a spus miniştrilor "Faceţi ce vreţi", Cartianu a declarat că "Cele mai multe reacţii ale lui Băsescu sunt spontane, nu atât de calculate ca ale miniştrilor. Este pentru prima oară, când, în ultimii zece ani, Băsescu nu mai este locomotiva PDL".

Cartianu este de părere că statul nu are decât de pierdut prin această remaniere. Întrebat dacă Băsescu este singurul vinovat pentru situaţia în care se afla România în acest moment, Cartianu a declarat că poporul român are mereu nevoie "de vector în faţă, pe care fie să-l adulăm, fie să-l înjurăm. El are doza lui de vină fiindcă el conduce ţara de şase ani, nu a stabilizat-o şi nici nu a reformat-o, dar nu este doar el de vină."

Întrebat dacă Băsescu poate fi remaniat, Cartianu a răspuns:

"Băsescu nu poate fi remaniat, el nu este numit, ci ales de popor. Există posibilitatea de a fi suspendat şi demis. S-a mai încercat în 2007, suportul lui popular este mai mic, dar o decizie politică responsabilă acum şi în orice moment este de a nu porni iar suspendarea, fiindcă nu ar avea finalitate. Nu văd nouă milioane şi ceva de oameni ca să meagră la vot să voteze împotriva lui Băsescu."

"Băsescu poate dizolva Parlamentul sau nu. Dacă ajungem la anticipate, Băsescu se poate juca şi poate să numească prim-ministru de la PSD: Nu cred că PSD îşi doreşte guvernare acum. Aşa cum PDL şi-a făcut praf capitalul electoral în mai puţin de un an, aşa va face şi PSD, nu are de unde să dea. Noi suntem acum într-o situaţie critică, aşa cum este în toată Europa. ", este de părere Cartianu.

"Nu este mai rău decât pe vremea lui Ceauşescu, niciodată nu a fost mai rău, doar în vremea când s-a împurumtat la FMI era bine pentru popor, dar dupa-aia am ajuns la foamete, aproape o catastrofă umanitară. O dicatatură nu poate fi niciodată mai bună decât o democraţie, chiar şi decât cea mai incorectă, deformată decmocraţie. Noi avem o democraţie bolnavă, iar ţara se însănătoşeşte prin stabilitate. Dicatatura este o conducere de tip mafiot."

Remanierea este de formă

"Lucian Croitoru ar fi posibil, este singurul nume care contează. A fost propus ca şef de Guvern în toamna trecută, şi-a căpătat oarece anvergură politică. El vine din zona Băncii Naţionale, din zona lui Mugur Isărescu. Ministerul Finanţelor a făcut politica BNR."

"Eu aş fi văzut o remaniere credibilă, dacă era mult mai amplă. Ministrul Berceanu trebuia să-şi dea demisia când un tren a întârziat nouă ore."

O remaniere adevărată ar fi adus foloase politice mari, dar ar fi început un Kosovo în partid. Cei la guvernare sunt ca o haită de hiene sau de şacali. Guvernarea actuală are acolo o pradă şi nu au timp să muşte între ei, dacă va disprea prada PDL va continua ca PSD cu tabere, "război civil" în partid pentru că nu mai ajunge mămăliga.

Soluţia ar fi crearea unui partid , care să aducă şi alte energii din societate sau de la alte partide, să se creeze un partid civic, o solidaritatea. Trebuie un partid nou cu feţe noi, nu un partid nou cu feţe vechi. Cred că Boc va trece de moţiunea de cenzură şi va prinde sfârşitul anului.

"Eu cred că trebuia o remaniere mai de esenţă, ar fi avut un ecou politic care ar fi putut să-i ajute. Asta e doar de faţadă şi cred că foloseşte PDL-ului şi Guvernului."

ORA 16:00 - Grigore Cartianu



Grigore Cartianu:

image

De ce trebuie arestat Băsescu

Domnu’ Berceanu, ne dăm şi noi un pic demisia?

Fanaticii pro şi anti-Băsescu

ORA 17 - Mugur Ciuvică

image

"O victorie clară de-o parte şi de alta va duce la o ruptură masivă în interiorul partidului"

Mugur Ciuvică, invitat la videochatul Adevărul, a declarat că princpala problemă a lui Băsescu este lipsa lui de comunicare directă cu subalternii săi, cărora ar trebui să le propună un proiect pe care ei să-l accepte oricum.

"Principala problemă a lui Băsescu în faţa subalternilor este că nu le propune un proiect pe care ei să-l înţeleagă şi să-l accepte de voie, de nevoie. Este nevoie să fie schimbat întregul guvern Boc, dar tot cu Boc, asta transmite Traian Băsescu",  spune Ciuvică.

"Nu le dă un nume, un proiect, o perspectivă, oamenii neavând o perspectivă nu pot executa tot ce spune Băsescu. El, Băsescu, nu ar vrea să cedeze puterea executivă, dar el vrea să-l schimbe pe Boc şi acest Guvern."

"Traian Băsescu nu le propune celor din partid o anumită perspectivă. Ei se gândesc la interesele lor, ale familiilor, ale prietenilor, afacerilor etc. Traian Băsescu nu vine fizic în faţa lor, el reuşea să controleze o mulţime, de data asta stă acuns la Cotroceni şi şi-a luat purtători de cuvânt. "

Pârvulescu a intrat în legătură directă cu Mugur Ciuvică şi jurnalistul George Rădulescu:  "Un partid nou are şanse mici să apară până la finalul anului. Este loc pentru forţe antisismte decât pentru noi partide.  Cred că sunt două lucuri pe care le vom reţine din această remaniere: lupta din interiorul partidului se va înteţi, iar sprijinul în interiorul partidului pentru preşedinte nu mai este atât de puternic. "

Mugur Ciuvică a continuat discuţia concentrându-se pe posibilitatea Partidului Liberal Democrat de a se rupe din cauza acestei remanieri.

"Tabăra opusă lui Băsescu cedează şi ei una sau două piese grele ca să nu se producă o ruptură . O falie în partid ar da şanse mari acelei moţiuni de cenzură cu consecinţe greu de calculat pentru partidul din forma actuală. Dacă se rupe partidul în momentul de faţă, greu va mai rămâne ceva din PDL peste un an sau doi. "

"PDL şi-au amânat alegerile interne pentru anul viitor. O victorie clară de-o parte şi de alta va duce la o ruptură masivă în interiorul partidului. "

Întrebat ce părere are despre măsurile de austeritate luate de Guvern, Ciuvică a răspuns că ele sunt aberante, iar mai grav este că preşedintele nu ar trebui să prezinte el aceste măsuri.

"Preşedintele nu are nicio treaba cu astfel de măsuri în România de acum şi sunt aberante pentru că nu se prezintă un proiect clar. Se spune că trebuie să tăiem pentru că suntem stat social, ceea ce nu e adevărat. Cheltuim mult mai puţini bani decât media europeană. Sunt lucruri care i-au intrat în cap lui Băsescu, dar problema e că nu se prezintă un program economic. "

"Cred într-o remiză, va ceda şi grupul din spatele lui Băsescu şi din spatele lui Boc. O vor da la pace, cel mai probabil, se va crea o struţo-cămilă.", încheie Ciuvică.

Citeşte şi:

Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial: „Un partid cu feţe noi ar lua 40 la sută“

image

ORA 18:00 - Corina Drăgotescu, la videochat-ul adevarul.ro

Remanierea e un joc care îi vizează foarte mult pe ei, ei care ne reprezintă pe noi.

"Adriean Videanu este acum chemat să pună la punct acest partid în locul lui Emil Boc. Videanu este omul cu banii, a dat la campanii electorale, la partid"

"


Este un joc de imagine acum, pentru a salva ceea ce poţi salva, astfel încât în sondaje PDL-ul să mai crească puţin
",
  este de părere Corina Drăgotescu.

"Este un electorat care stă pentru că vrea ceva, un electoral căruia i s-au luat încrederea, banii, locurile de muncă şi normal că pleacă.

Unii dintre aceşti noi miniştri reprezintă doar nişte soluţii interimare, pe picior, crede jurnalista.

"Câtă vreme domnul Boc nu va fi schimbat de acolo, este ultima remaniere pe care o face. La următoarea va fi domnul Boc remaniat , probabil că undeva în primăvară. Cum a spus Ioan Olteanu, să stea acolo, să mai încaseze puţin."

"Eu cred ca cei care nu sunt membrii ai PDL, inclusiv ministrul Justiţiei, să se gândească mai bine şi să vadă dacă nu fac pasul în interiorul PDL ca să asiste la aceste şedinţe, să se poată apăra, daca sunt invitaţi participă , dacă nu..nu (...)"

"Nimeni nu este prieten cu Traian Băsescu atunci când Băsescu are un interes, el îşi sacrifică şi persoanele apropiate. Băsescu fiind animal politic nu are decât instinctul de supravieţuire. Se readaptează şi îşi face alţi prieteni.

Schimbarea lui Vlădescu e una politică. Să nu fim ipocriţi. Normal că guvernul este politic. Când lucrurile deraiază din spaţiul politic, există o componentă a mecanismului care nu merge bine. Se duc din interiorul scenei politice spre exterior fiindcă ceva înauntru nu funcţionează.

Până când publicul îşi va forma o opinie, va trece acea perioadă în care guvernul are nevoie de o bulă de aer.

Interesant este ce se va înâmpla cu moţiunea de cenzură în continuare. Până şi în PDL s-au cam săturat să acorde atâta încredere guvernului Emil Boc, i-au ţinut spatele lui Boc.
  Nu ne rămâne decât să aşteptăm.

Eu nu cred că Opoziţia vrea să ia guvernarea în momentul acesta şi să lucreze cu Traian Băsescu. Ar însemna ca Băsescu să-i toace până când coboară înapoi de unde au plecat în sus, consideră Corina Drăgotescu.

Despre Elena Udrea

Rolul Elenei Udrea este unul de perspectivă, îşi consolidează nişte grupuri în PDL. A ieşit la atac atunci când a fost neoie de un atacat. Îşi conservă imaginea pentru perioada următoare, nu cred că-şi doreşte primăria Capitalei. Doamna nu exclude posibilitatea de a candida într-o zi la preşedinţia României.

Despre Mugur Isărescu, Corina Drăgotescu a declarat că şi-a conservat imaginea foarte bine, fiind în continuare pe locul întâi, în sondaje,  la capitolul încredere printre personalităţile din România, deşi la ultimele ieşiri publice a părut mai nervos, mai iritat de întrebări şi mai nerăbdător.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite