PDL caută înlocuitori pentru remaniabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PDL se reuneşte în această seară în ultima şedinţă de dinaintea întâlnirii de miercuri cu parlamentarii democrat-liberali, întrunire în care ar putea fi tranşată problema remanierii.

Este de aşteptat ca Biroul Permanent Naţional al PDL să fie dominat de tensiuni între cele două tabere conturate în partid: cei care fac presiuni pentru remanierea miniştrilor din tripleta BVB şi susţinătorii acesteia. Potrivit unor surse politice, în acestă seară s-ar putea analiza lista posibililor înlocuitori pentru miniştrii remaniabili. Lista miniştrilor remaniabili, vehiculată de mai mulţi parlamentari PDL care fac parte din aripa celor nemulţumiţi, cuprinde nume precum Mihai Şeitan (Muncă), Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihail Dumitru (Agricultură), Cseke Attila (Sănătate), Gabriel Sandu (Comunicaţii), Radu Berceanu (Transporturi) şi Adriean Videanu (Economie). Aripa Udrea, din care fac parte Sever Voinescu şi Cristian Preda (critici constanţi ai activităţii Guvernului), a cerut ca tripleta Blaga - Videanu - Berceanu să fie retrasă din Executiv.

Cseke şi Dumitru au şanse să scape

Există însă şi câţiva miniştri incluşi pe lista neagră, dar care ar putea scăpa de remaniere. "Ministrul Agriculturii este pasibil de a fi schimbat, însă are şanse mari să scape pentru că are susţinerea comisarului european Dacian Cioloş", au declarat surse din PDL. În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, ar fi fost subiect de discuţie între conducerea PDL şi cea a UDMR în cadrul unei şedinţe restrânse. "Marko Bela a afirmat că nu vrea să facă nicio schimbare între miniştrii UDMR, însă premierul a arătat cu degetul către Cseke Attila. Decizia cred ca va reveni UDMR, pentru că sunt la mijloc calcule politice", au mai spus sursele citate. "Din punctual nostru de vedere nu se pune problema remanierii miniştrilor UDMR. Se va face o analiză mâine în cadrul grupurilor parlamentare, dar nu cred că vor exista schimbări", a declarat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Oameni politici sau tehnocraţi?

Chiar dacă parlamentarii PDL susţin că nu au fost discutate nume de înlocuitori, unii sunt siguri că vor fi din partid. "Cu siguranţă vor fi oameni politici. Cred că există variante în interiorul partidului, însă premierul trebuie să decidă", a afirmat deputatul Ioan Oltean, unul dintre democrat-liberalii care au cerut remaniere încă de acum câteva luni. Deputatul Mircia Giurgiu susţine însă că o variantă de luat în calcul este şi numirea unor tehnocraţi pe aceste posturi. "Nu cred ca ar trebui să conteze culoarea politică şi eu voi susţine un guvern din care să facă parte tehnocraţi", a spus Girgiu. "Dacă premierul va avea probleme în a găsi înlocuitori, ne poate cere ajutorul şi îl vom ajuta", a adăugat Giurgiu.

La reuniunea de meircuri este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu. Potrivit unor surse parlamentare, urmatoarele două săptămâni vor fi critice pentru Guvernul Boc. Conducerea PDL va prezenta săptămâna aceasta analiza activităţii fiecărui ministru în parte

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite