STUDIU: Peste 70% dintre români dau „atenţii“ cadrelor medicale. Tu de ce crezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit pacienţilor români, corupţia este principală problemă a sistemului sanitar

Un sondaj realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei arată că principalii vinovaţi pentru corupţia din spitale sunt pacienţii care dau şpagă cadrelor medicale, dar şi medicii care primesc „atenţii“.

Medicii recunosc că primesc „atenţii“ de la pacienţi, dar susţin că sunt nevoiţi să facă acest gest. „Cum poţi să trăieşti cu 1.000 de lei pe lună? Da, primesc bani de la pacienţi, dar cum să nu primesc când ştiu că am rată de plătit la bancă si o familie de întreţinut, iar buzunarele sunt goale“, spune un medic de familie.

Află mai multe despre problemele pe care le întâmpină pacienţii în spitalele din România:

Iaşi: „Măcelăria“ de la Spitalul de Urgenţe FOTO

Plimbat inutil prin mai multe spitale din vestul ţării, cu o baterie în stomac

Târgu-Jiu: Călduri din saloane îi topeşte pe pacienţi

Craiova / Bolnavii de la Urgenţă aleargă după seringi şi calmante "Soţia zace în stare gravă şi doctorii mi-au zis că nu au cu ce s-o trateze"

Secţia ORL a Spitalului Municipal Hunedoara este paralizată de concediile medicilor

Două spitale din judeţul Constanţa vor fi debranşate de RAJA din cauza datoriilor

Bucureşti: Scandal la laboratorul Spitalului "Grigore Alexandrescu". Angajaţii susţin că s-au cumpărat echipamente proaste

Craiova: Cum îşi trag sufletul bolnavii într-un spital din România, când aparatul care îi poate salva este defect. "Au murit oameni şi n-am avut ce face!"

Mai mult, cadrele medicale spun că actul medical nu este condiţionat de plicul pe care îl primesc de la pacient şi că niciun medic nu ar trebui să-i ceară pacientului bani. „Dacă pacientul vrea să-mi ofere o sumă de bani pentru că l-am făcut bine nu-i o problemă. Cred că problema este în cazul în care medicul îi cere bolnavului bani. Aşa ceva nu e normal“, consideră doctorul.

Citiţi şi

Vaslui: Doctorii ne-au pus taxă pe nerăbdare

Studiul mai arată că majoritatea persoanelor (65%) sunt de părere că atât pacientul, cât şi medicul sunt vinovaţi pentru că oferă, respectiv acceptă şpagă. 23% dintre respondenţi acuză mai degrabă medicul pentru că acceptă şpaga, în timp ce 11% consideră că pacientul este vinovat pentru că oferă şpagă cadrului medical.
Dintre respondenţii care consideră pacientul vinovat pentru că dă bani medicului, mai mult de jumătate (68%) au declarat că au oferit bani cadrelor medicale.
Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 19 aprilie, pe un eşantion de 1.042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România.

Medicii au venit cu familia să depună cv-ul pentur un job în străinătate

Citeşte şi ce părere au unii medici despre fenomenul spagii în spitale:

„M-am săturat să trăiesc din şpăgile pacienţilor!”

Tichetul medical lasă şpaga în spital

Vezi aici cum sunt trataţi compatrioţii noştri care locuiesc în alte state Europene:

Fără a fi nevoiţi să dea şpagă, compatrioţii beneficiază de servicii medicale de calitate în Spania. În schimbul contribuţiei la fondul de sănătate, românii se pot interna gratis.

Internaţi în spitalele spaniole, mulţi români au fost plăcut surprinşi de condiţiile deosebite pe care le-au întâlnit, de amabilitatea personalului medical şi, nu în ultimul rând, de lipsa ideii de şpagă.


Laura Bercea a născut  într-un spital din Madrid  şi a fost foarte mulţumită  de condiţiile de spitalizare

„Am stat trei zile în spitalul public din Castellon pentru o operaţie. Parcă nu eram într-un spital, ci într-un hotel dintr-o staţiune balneoclimaterică, venită la tratament", spune Georgiana Chivu (23 de ani).

Tânăra povesteşte că nu a fost nevoită să scoată din buzunar niciun eurocent pentru ca cei din spital să-i acorde atenţie, iar serviciile oferite de ei au fost foarte bune: „La internare mi-au dat o cămaşă de noapte, două plicuri cu săpun lichid, două prosoape şi un plic cu apă de gură. Eram două femei în salon. Zilnic, se spălau baia şi salonul, se punea altă lenjerie de pat, îmi aduceau altă cămaşă şi prosoape şi-mi schimbau bandajele. Aveam un fel de walkie-talkie prin care chemam asistenta. Mâncarea era bună, iar a doua zi de la internare mi-au dat un formular în care bifam ce vreau să mănânc în ziua respectivă".

„Niciun buchet de flori nu au vrut"

Georgiana spune că nu a fost niciun moment în care vreo persoană din spital să-i vorbească răstit, nerespectuos sau să o jignească şi niciun angajat nu i-a făcut vreo aluzie despre vreun „plic".

Vezi imagini dintr-un spital spaniol în care pacienţii, inclusiv românii, care cotizează la asigurările de sănătate, se pot trata gratis

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite