Craiova: Cum îşi trag sufletul bolnavii într-un spital din România, când aparatul care îi poate salva este defect. "Au murit oameni şi n-am avut ce face!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii în stare gravă de la cel mai mare spital din Oltenia intră în operaţie după ore în şir de aşteptare, pentru că medicii nu le pot face investigaţiile necesare. Tomograful nu funcţionează de două săptămâni. Medicii spun că pacienţii în comă profundă pot muri în orice clipă.

Tomograful de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova este vechi de şapte ani însă medicii spun că apare câte o defecţiune aproape în fiecare lună. Angajaţi ai spitalului ne-au spus, sub protecţia anonimatului, că mai multe persoane au decedat, din această cauză. "Au murit oameni şi n-am avut ce face. Nu s-a întâmplat doar o dată. Însă noi nu putem spune când se întâmplă aceste tragedii, pentru că toată vina ar cădea asupra noastră. Şi nici măcar nu suntem vinovaţi. Am avut ghinionul să lucrăm într-un spital de stat", a spus un doctor care a refuzat să-şi facă public numele.

Spitalele ungureşti, salvarea românilor!

REPORTAJ MULTIMEDIA Drama mamei de tripleţi: pusă să plece acasă cu un copil mort în pântece, din maternitatea groazei

Spitalul care deserveşte întreaga regiune a Olteniei are aparate cârpite.

image

Doctorii spun că se tem pentru viaţa bolnavilor. „Pacienţii sunt trimişi să-şi facă investigaţiile la o clinică privată, însă ce se întâmplă când avem un bolnav cu leziuni cerebrale sau în comă profundă? Dacă apare un caz de hematom pe creier, trebuie imediat făcută tomografia şi operaţia. În caz contrar, riscurile sunt vitale”, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie din cadrul unităţii medicale (foto jos).

Dr. Alexandru Cameniţă: "E inadmisibil ce se întâmplă!"

image

Doctorii mai spun că au fost perioade când nici tomograful de la clinica particulară, cu care spitalul are contract, nu a funcţionat. Situaţiile au fost critice, potrivit cadrelor medicale. „Nu avem altă soluţie decât să îi transportăm la Reanimare şi să încercăm să îi ţinem în viaţă, la aparate, până se rezolvă problema. E inadmisibil ce se întâmplă!”, a completat medicul Cameniţă.

Bolnavii în stare gravă se roagă să nu moară, până sunt transportaţi în oraş, la tomograf.

image

Pentru a ajunge la aparatul din afara spitalului, pacienţii sunt căraţi cu targa până la Salvare.

image

Suferinzii depind de Ambulanţă, ca să îi ducă la clinica particulară.

image

Pe de altă parte, bolnavii spun că s-au săturat să vină la spital pe picioare şi să stea cu teama că vor pleca acasă pe targă. Ionica Vasilica (65 de ani), din comuna Leu, şi-a însoţit în această dimineaţă soţul la spital, după ce acesta a suferit un accident vascular cerebral. Femeia era necăjită din cauza condiţiilor din spital. „Nu e normal să stau cu frica-n sân până vine ambulanţa, iar bărbatu-meu să zacă cu bandajul pe cap. Dacă moare, cine plăteşte pentru viaţa lui?”, se întreba femeia, care se plimba în faţa policlinicii şi se uita lung după Salvarea pe care medicii o solicitaseră pentru soţul său.

Reparaţia tomografului costă 87.000 de lei

image

Conducerea spitalului susţine că acest aparat trebuie înlocuit, însă nu sunt bani pentru achiziţionarea unui CT performant. „Ultima dată când nu am mai putut utiliza tomograful am plătit 30.000 de lei, ca să schimbăm piesele. Nu sunt rentabile astfel de investiţii. Acum ne-ar trebui 87.000 de lei ca să îl reparăm.  Este o sumă foarte mare, în comparaţie cu bugetul nostru. Cea mai bună soluţie ar fi un nou aparat, dar momentan este imposibil acest lucru”, a declarat dr. Dan Tarniţă, directorul medical al Spitalului Nr. 1. Un CT nou costă peste un milion de euro.

Investigaţiile pe care bolnavii de la SJU le fac în sistem privat sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Află cât costă tomografie la clinica particulară cu care spitalul are contract astăzi, din !

stampila ads


În urmă cu doi ani, Spitalul Judeţean a primit de la Ministerul Sănătăţii un computer tomograf performant. După ce a semnat ordinul prin care aparatul să ajungă în Bănie, Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, a emis un contraordin, prin care CT-ul era redirecţionat către spitalul din Călăraşi.  Dr. Cristina Calangiu, managerul de atunci de la SJU, a declarat că nu ştia nimic de această decizie şi că a fost pusă în faţa faptului împlinit.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite