„M-am săturat să trăiesc din şpăgile pacienţilor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de medici îşi depun CV-urile pentru un job în străinătate în cadrul unui târg de cariere medicale, deschis weekendul acesta la Rin Grand Hotel.

Doctorii veniţi la târg au spus că s-au săturat să trăiască dintr-un salariu mic şi din şpăgile pacienţilor. Comparaţia cu ofertele din-afară este uluitoare: în Anglia salariul este 5.000 de euro, în România - 200 de euro.

Aproximativ 3.000 de medici îşi depun weekend-ul acesta CV-urile pentru un job în străinătate, în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale. Evenimentul, care este cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, a început ieri, la ora 11.00, la Rin Grand Hotel şi se va încheia astăzi, la ora 16.00.

Ieri au venit aproape 2.000 de cadre medicale, majoritatea tineri care lucrează în spitalele bucureştene sau sunt în ultimii ani de studii. Ei au avut de unde alege, pentru că agenţiile de recrutare oferă peste 3.000 de locuri disponibile în spitalele şi clinicile din Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Malta.
 
„Sunt căutate toate specializările, iar salariile sunt incomparabil mai mari faţă de cele din România. De exemplu, cel mai mic salariu este de 3.000 de euro pentru un rezident sau un medic începător în Germania, iar un medic cu doi ani de experienţă este plătit cu 8.800 de euro lunar în Anglia. Salariul pentru un medic cu vechime se ridică chiar la 10.000-12.000 de euro lunar“, a spus Simona Oprea, unul dintre organizatorii târgului.

Doctorii noştri, umiliţi

Salariile mari oferite de occidentali este principalul motiv pentru care medicii români aleg să-şi părăsească ţara. „Vreau o viaţă decentă şi un loc de muncă unde să nu mă simt umilită, adică să aştept vreo atenţie de la un pacient. Sunt la început şi nu vreau să ajung ca alţi medici, să-mi plătesc ratele la casă şi la maşină din banii de la pacienţi”, a spus Mădălina Sterian, o tânără în vârstă de 27 de ani, medic rezident la un spital din Capitală. Ea a spus că acum are un salariu lunar de 900 de lei şi ar pleca oricând pentru un salariu de 3.000 de euro, adică de aproximativ 15 ori mai mare.

Medicii români vin să umple golurile din sistem, să ocupe posturile care au rămas libere pentru că sistemul de învăţământ din străinătate nu face faţă cererii de pe piaţa medicală. „În străinătate este obligatoriu să fie un medic la 800 de locuitori iar noi avem doar un medic la 3.400.

Pe deasupra, sistemul sanitar a blocat angajările, aşa că nici dacă aş vrea nu aş avea unde să mă angajez. Găsesc pe undeva printr-un cabinet de la ţară cu 800 de lei pe lună. Prefer să mă duc într-un astfel de cabinet, la ţară, în Anglia, cu 5.000 de euro salariu lunar“, a spus Ciprian Balmuş, student în ultimul an la Medicină.

Programul, mai relaxant

Majoritatea celor care au venit la târg au vârste de până în 35 de ani şi reprezintă categoria celor care nu au apucat să intre în „sistemul medical putrezit, plin de şpagă şi dezinteres“ de la noi, aşa cum l-a denumit unul dintre organizatorii târgului.

„Un alt motiv pentru care cei tineri vor să plece este programul mult mai relaxant în Occident. Un medic din Franţa, de exemplu, are una, cel mult două operaţii pe zi, după care pleacă la golf, are timp de studiu, de familie, nu este stresat, nu face gărzi. Cadrele medicale lucrează maximum şase ore pe zi şi de aceea nu sunt stresaţi şi au grijă cum trebuie de sănătatea oamenilor“, a mai spus Simona Oprea.

Exodul de primăvară

Recrutorii oferă cursuri de limbă atât pentru medicii imigranţi, cât şi pentru familiile acestora. De asemenea, medicii români vor primi asistenţă în perioada de acomodare şi cazare, la unele joburi locuinţa intrând în pachetul salarial.

Organizatorii spun că din experienţele târgurilor trecute au aflat că majoritatea celor care pleacă sunt tocmai cei foarte bine pregătiţi care nu sunt dispuşi să-şi sacrifice talentul în spitalele româneşti. „O să se simtă valul unui exod puternic în primăvara aceasta. La ultimul nostru târg, de anul trecut din noiembrie, şi-au găsit de lucru în jur de 2.000 de medici. Aceştia au semnat contractele şi urmează să plece în următoarele luni“, a mai spus Simona Oprea.

Am aplicat pentru un post în Radiologie, în Anglia. La noi sunt plătiţi bine doar cardiologii, pe când în Anglia, radiologia este pe primul loc“

Georgiana Zamfir - medic rezident

Am depus CV-ul pentru un post de medic în Anglia. Iniţial, m-am gândit la Norvegia, dar ştiu limba engleză şi e mai uşor pentru început“

Abu Mustafa Haitham - medic

Este prima dată când vin la un astfel de târg. Nu ştiu dacă voi pleca, dar mă aşteptam să fie mai multă lume“

Roxana Tăbăcar - studentă la Medicină


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite