Craiova / Bolnavii de la Urgenţă aleargă după seringi şi calmante "Soţia zace în stare gravă şi doctorii mi-au zis că nu au cu ce s-o trateze"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Nr 1 din Craiova se plâng că nu au cu ce să îngrijească pacienţii şi stau cu frica-n sân să nu le moară bolnavii pe braţe. Fiolele de xilină şi seringile sunt la limită, în timp ce serul fiziologic şi feşele sterilizate s-au epuizat.

Medicii de la Unitatea de Primir Urgenţe (UPU)  a celui mai mare spital din Oltenia spun că au fiole de xilină doar pentru cazurile de maximă urgenţă şi că, pe bolnavii cu răni uşoare, chiar îi taie pe viu.  „Avem în rezervă câteva seringi. Când vine bolnavul, dacă nu are însoţitor, îl îngrijim, folosim acele seringi, după care îl trimitem să le cumpere, ca să nu fim pe zero. Avem si situaţii când suntem nevoiţi să acordăm bolnavului îngrijiri fără xilină, să-l cusăm pe viu, în cazurile în care se poate face acest lucru. Nu avem voie să procedăm în acest mod, însă nu avem încotro”, ne-a spus un doctor, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

La Urgenţă nu se găseşte dezinfectant

image

Bolnavii sunt îngroziţi şi spun că vor ajunge să zacă acasă, decât să ajungă la spital. Mihai Encu, de 65 de ani, din Craiova (foto jos), alerga disperat în această dimineaţă către farmacie, în căutare de seringi. Bărbatul povesteşte că soţia sa a ajuns aseară în stare gravă la UPU, însă nu a fost tratată, pe motiv că doctorii nu ar fi avut cu ce. „Nevasta are ciroză hepatică. Aseară a făcut o criză şi am adus-o grabnic la spital, că era să moară. Doctorii mi-au zis că e nevoie să-i facă paracenteză, adică să-i elimine lichidul din ficat, pentru care e nevoie de dezinfectant şi seringi, pe care nu le au”, povesteşte bărbatul.

Mihai Encu: "Îmi cumpăr seringi, ca să-i facă injecţie soţiei"

image

Craioveanul spune că soţia sa nu a fost îngrijită, din această cauză, ci transportată la Secţia de Terapie Intensivă, în stare agravată. „Nici acolo nu i s-a făcut nimic. Am stat toată noaptea în faţa secţiei şi, până nu am făcut scandal, nu a fost tratată. Toţi medicii spuneau că nu ce le trebuie, ca să o opereze. Aveam câţiva bani în buzunar, dar nu de-ajuns ca să cumpăr toate materialele şi pastilele”, a mai spus bărbatul, care acuză conducerea spitalului pentru starea înrăutăţită a soţiei sale. „Nu mă interesează ce nu au, pentru că plătim asigurările să ni se respecte nişte drepturi. Dacă se întâmplă ceva cu nevasta mea, spitalul va cădea vinovat, pentru că nu voi răbda să tac din gură” , a încheiat Mihai Encu.

image

Ioan Mitrache, de 79 de ani, din localitatea Găeşti (foto stânga sus), aştepta în această dimineaţă în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Nr. 1. Bătrânul spune că are probleme la nivelul colonului şi că azi noapte nu a închis un ochi, din cauza durerilor. „Când m-am trezit, am luat ocazia până la oraş, că nu se mai putea. Acum mai stau pe-afară, că nu am bani de medicamente. Plus că mi s-a umflat piciorul şi mi s-a făcut puroi la degetul mare”, a adăugat bătrânul, care spune că avea doar 3 lei în buzunar, ca pentru biletul de întoarcere.

image

Seringi cu împrumut

Conducerea spitalului că în această perioadă vor fi încheiate licitaţiile pentru achiziţionarea acestor materiale sanitare. „Sunt anumite sincope în ceea ce priveşte seringile, care sunt la limită. Când avem nevoie, ne mai împrumutăm de la alte spitale. În această perioadă se vor finaliza licitaţiile şi sperăm ca această situaţie să se rezolve cât mai curând”, a declarat asistent medical Ilie Preda, directorul de îngrijiri al unităţii medicale (foto jos).

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite