Bucureşti: Scandal la laboratorul Spitalului "Grigore Alexandrescu". Angajaţii susţin că s-au cumpărat echipamente proaste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul a fost preluat de o firmă privată iar laboranţii spun că noii patroni au adus aparatură proastă care periclitează calitatea analizelor. Între cele două părţi, angajaţi şi conducere, a izbucnit un conflict, ambele tabere acuzându-se de ilegalităţi.

Laboratorul Spitalului de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu” a fost dat prin contract, la sfârşitul anului trecut, unei firme private, Romgermed, schimbare care nu este pe placul angajaţilor. „De când am fost preluaţi de această firmă totul s-a dat peste cap. Patronii ne-au schimbat aparatura şi consumabilele care erau nemţeşti şi le-au înlocuit cu produse proaste, chinezeşti. Noile aparate arată erori şi nu suntem niciodată siguri că analizele sunt corecte chiar dacă le repetăm de câteva ori”, a spus Sînziana Comicescu, biochimist.

 „Ne prinde şi ora 13.00 până scoatem o analiză, în timpul acesta bolnavul aşteaptă şi medicul nu poate să-i facă nicio intervenţie pentru că nu ştie ce are”, a spus Violeta Diaconu, o altă angajată.

Unii medici din spital spun ca preferă să-şi trimită pacienţii la alte laboratoare din cauză că analizele din laboratorul spitalului sunt nesigure şi sunt făcute cu întârziere. „Prefer să-i trimit pe toţi pacienţii cu boli cronice la alt laborator pentru că nu am bază în analizele făcute la noi. Mai greu este cu cei care vin la urgenţe şi suntem nevoiţi să ne folosim de laboratorul spitalului”, a spus un medic şef de secţie care a dorit să-şi păstreze anonimatul.


„Externalizarea nu a fost cu licitaţie”


Personalul laboratorului s-a întâlnit săptămâna trecută cu un avocat pentru a-i cere ajutorul pentru că, în opinia laboranţilor, parteneriatul dintre spital şi firma Romgermed este ilegal.

„Această externalizare ar fi trebuit să se facă în cadrul unei licitaţii pe când conducerea spitalului împreună cu firma au preferat o atribuire directă cu toate că obiectivul este unul important şi aducător de profit. Aici îşi fac analizele sute pacienţi zilnic iar contravaloarea acestor servicii, care sunt foarte scumpe, sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate”, a spus Mihai Voicu, avocatul laboranţilor.

El a adăugat că Romgermed a preluat un laborator prin intermediul căruia câştigă foarte mulţi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate fără a investi nimic în această afacere. „Ei au primit cadou acest laborator în care după ce că nu au investit nimic mai au şi de câştigat foarte mulţi bani pentru că de bine de rău tot timpul se vor face aici analize decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Pe deasupra spitalul a încheiat un contract în defavoarea sa, primind numai 33% din profit, restul revenind Romgermed”, a mai spus avocatul.


„Sunt supăraţi pentru că nu mai pot fura”


Reprezentanţii firmei şi ai spitalului spun că parteneriatul este legal şi că angajaţii au alte motive decât cele profesionale să se împotrivească acestei colabori.

„Ei nu mai pot fura ca până acum. Între laboranţi şi medici sunt înţelegeri. De exemplu, un medic comandă 300 de analize dintre care 150 pe bune, pentru spital, 100 pentru clinica lui particulară iar 50 de fapt nu se fac. Cu toate acestea, Casa de Asigurări de Sănătate decontează tot iar medicii împart banii cu şefii de laborator”, a spus Cristian Clemenţ, purtătorul de cuvânt al Romgermed.
 În ceea ce priveşte profitul, respectiv faptul că prin contract spitalului îi revine doar o treime din profit, reprezentanţii Eromgermed au spus: „Credem că este mai bine 33 % din câştig decât 100% din pagubă. Până să îi preluăm noi mai mult cheltuiau decât produceau”.

Conducerea spitalului „Grigore Alexandrescu” împărtăşeşte opinia celor de la Romgermed. „Eu consider că am făcut o afacere bună şi cred că unii angajaţi sunt supăraţi pentru că nu mai au cum să-şi facă micile afaceri”, a declarat pentru „Adevărul, managerul instituţiei, dr. Dan Enescu.
Cât timp cele două părţi se ceartă, de pierdut au doar pacienţii, mulţi dintre ei fiind trimişi de medici să-şi facă analizele la alte spitale, pe banii lor.

Ministerul Sănătăţii: „Contractul nu are avizul nostru”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că nu cunosc situaţia de la „Grigore Alexandrescu” şi nu li s-a adus la cunoştinţă faptul că laboratorul nu mai aparţine spitalului.

„În Bucureşti există doar patru laboratoare externalizate, proceduri care au fost făcute în cadrul unor licitaţii. Pe lista noastră nu există niciun fel de externalizare sau contract prin care laboratorul de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” să fie dat unei firme. Acest contract, dacă există, nu are avizul nostru”, a spus Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Cazuri asemănătoare

Spitalul Municipal din Câmpina aproape că a fost falimentat de aceeaşi firmă, cel puţin aşa susţine fostul manager al instituţiei, Alexandru Matei. Romgermed a preluat după acelaşi model laboratorul acestui spital încheind un contract cu fosta conducere în 2008. În scurt timp au apărut aceleaşi neînţelegeri între laboranţi şi noii patroni ca şi la spitalul bucureştean.
A urmat un proces în timpul căruia reprezentanţii spitalului au descoperit faptul că Romgermed a modificat contractul şi a inclus penalităţi despre care nimeni nu ştia nimic. Astfel, spitalul a ajuns să acumuleze o datorie de peste 1,2 milioane de lei.

Aparatura, mărul discordiei

Laboranţii mai spun că trei dintre aparatele aduse de noii patroni le dau bătăi de cap. Este vorba despre Mindray BS400, un analizator care ar trebui, conform prospectului, să facă până la 650 de teste pe oră. „Trebuie să repetăm atâtea manevre încât nu putem să fim eficienţi. Aparatele dinainte erau mult mai bune”, a mai spus Sînziana Comicescu, biochimist.
Un alt aparat de care se plâng angajaţii este Mindray B300 pe care nu reuşeşte nimeni să-l facă să funcţioneze cu toate că este foarte important pentru că ar trebui să scoată teste de imunologie. Nici analizatorul B3000 nu corespunde nevoilor unui laborator performant, mai spun angajaţii. Cele trei dispozitive sunt fabricate de compania chineză Mindray care are sediul în China.

Reprezentanţii Romgermed spun că noua aparatură este avizată RENAR (Asociaţia de Acreditare din România), este cea mai performantă şi că angajaţii nu au niciun motiv să se plângă. „Dimpotrivă, ei se boicotează singuri pentru că dacă se strică ceva nu cheamă service-ul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Romgermed, Cristian Clemenţ.
 
Romgermed are la momentul actual alte trei laboratoare în Bucureşti preluate sub aceeaşi formă, cu contract de asociaţiune investiţională în care spitalul primeşte 33% din profit şi în schimb i-a dat firmei imobilul laboratorului, toată aparatura, angajaţii şi 67% din profit. Este vorba despre
Laboratoarele din Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr.Carol Davila", cel al maternităţii „Bucur” şi cel al Spitalului „Sf. Ioan”. Nu există informaţii conform cărora activitatea din aceste laboratoare să fie periclitată iar laboranţii spun că analizele se fac la parametri normali. „Noi lucrăm bine cu Romgermedul, nu există conflicte iar activitatea se desfăşoară normal. Nu vă putem da alte detalii, nu este de competenţa mea”, a spus una dintre angajatele laboratorului de la Spitalul „Sf. Iona”. 


Mai multe spitale şi-au dat laboratoarele



În Capitală mai sunt cazuri de asociaţiune investiţională în care spitalele au dat laboratoarele unor firme private. Astfel, fostul manager al Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, George Marcu, a transferat laboratorul, anul trecut, unei firme private care-i oferea doar 10% din profit. „Contractul a fost încheiat pe 10 ani, timp în care noul patron putea să facă ce dorea cu laboratorul spitalului. Pe deasupra avea 90% din profit. Era un contract încheiat clar în detrimentul spitalului”, a spus actualul manager, Monica Boer. Noua conducere a reuşit să cadă la înţelegere cu patronii laboratorului şi au rupt de comun acord contractul, la începutul acestui an. 

Firma Romgermed a fost înfiinţată în anul 2000. Administratorul firmei este Cătălin George Stănescu iar asociaţi sunt Dorian Sam Schwartz şi Filip Florin Schwartz.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite