Clanul Bercea: din cocioabe în palate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Drăgăneşti, domeniile Mondialului ascund secretul unei ascensiuni spectaculoase. În urmă cu 20 de ani familia interlopului trăia în case sărăcăcioase clădite cu greu de înaintaşi, ţigani pieptănari. Au fost rase din temelii, iar în locul lor s-au ridicat peste noapte vilele cu turnuleţe.

La marginea municipiului Slatina, un indicator vechi şi ruginit, care te anunţă câţi kilometri mai sunt până în localitatea vestitului interlop, parcă vesteşte drumul plin de hârtoape şi deszăpezit doar pe jumătate.

Oraşul Drăgăneşti-Olt te întâmpină cu imagini de cătun umil: case mici şi învechite, înghesuite pe o parte şi pe alta a drumului îngust şi ciuruit de gropi. E cartierul Comani.

În centrul care ţine preţ de trei magazine şi patru blocuri, pe partea dreaptă a bulevardului, stă bine ascunsă de câţiva pomi clădirea Primăriei. La intrare, paznicul citeşte ziarul, pe care-l are deschis tocmai la povestea recursului lui Sandu Anghel.

„Parcă în afară de Bercea al nostru şi divorţul lui Columbeanu, nu se mai întâmplă nimic în ţara asta", îi spune gardianul, dezamăgit, unui coleg care păşeşte în clădire. În primărie bate vântul, la propriu şi la figurat. „Domnu' Primar nu este. Ştiu că e plecat din oraş, dar sun şi întreb", ne dă asigurări acelaşi paznic, primind în scurt timp confirmarea telefonică. 

VEZI GALERIE FOTO CU DRĂGĂNEŞTI-OLT

Doar lui Inspector i-a plăcut cartea

Ca mai în toate aşezările Olteniei, rromii au comunitatea lor, la periferie, denumită sugestiv „ţigănie". Până să ajungi aici, treci pe lângă Şcoala Generală de Arte şi Meserii. În clădirea îmbătrânită a mers cândva, pentru puţini ani, să-nveţe carte interlopul arestat acum pentru că şi-a înjunghiat nepotul.

Despre cum s-au şcolit cei din familia Anghel ştie mai multe Ion Nicolae (62 de ani), de patru decenii profesor de istorie-geografie. „Pe Bercea nu l-am avut la clasă, că nu l‑am prins aici în şcoală, dar i-am avut pe trei dintre copiii lui: Marian, Florin şi Isaura. Primul, despre care citesc acum că i se zice Inspectoru', era cel mai isteţ. A terminat opt clase fără să rămână corigent", îşi aminteşte Nicolae. Celorlaţi doi nu prea le-a plăcut cartea, fiind mutaţi apoi de Bercea la o şcoală din Slatina.

Singurele divergenţe cu părinţii Mondialilor le-a avut când i-a chemat la şcoală, pentru că fraţii uitaseră să mai treacă pe la ore. „Cred că şi de asta i-au şi mutat: credeau că fac ceva la Slatina, dar şi acolo cu chiu, cu vai au terminat opt clase", povesteşte dascălul.

Averea tatălui: o căruţă şi un cal

Prprietăţile clanului Bercea ies în evidenţă prin culorile ţipătoare  Fotografii: Laurenţiu Nica



Pe tatăl lui Bercea Mondial, oamenii din Drăgăneşti şi‑l amintesc drept un ţigan sărac lipit, care trăia într-o cocioabă, la marginea oraşului.

„Avea o căruţă cu un cal şi îl vedeam tot timpul că se duce la gară să ia lemne. Locuia în apropiere, într-o căsuţă amărâtă. Erau săraci, n‑aveau palatele de-acum. După Revoluţie nu ştiu ce s-a întâmplat, că au apărut parcă peste noapte casele astea", povesteşte Nica Mitră (42 de ani). Femeia spune că Sandu Anghel se trage dintr-un neam de ţigani pieptănari.

„Erau ăia care făceau piepteni din os cu care se ţesală caii. Ştiu că lăieţii au avut mult aur, dar or fi avut şi pieptănarii, de-au ridicat aşa vile. La televizor au zis că din cămătărie şi în străinătate a făcut banii, dar nu ştim noi dacă e aşa", spune Nica.

Florica Mareş (72 de ani) priveşte clătinând din cap unul dintre palatele ridicate de Bercea Mondial în Drăgăneşti. Bătrâna, care trăieşte dintr-o pensie modestă, spune că, înainte de Revoluţie, toţi ţiganii din comună erau săraci. „E şi o vorbă: peştele de la cap se împute. Până acum nu s-a ştiut nimic de averile astea? Credeţi că n-au ştiut cei care sunt la putere?", se întreabă, retoric, olteanca.

Bun venit la Vila Bercea! Sau nu?

Şi are dreptate: palatele cu turle ridicate de Sandu Anghel n-au cum să treacă neobservate. Cu atât mai puţin vila în care a stat, până acum o vreme, chiar familia interlopului: pe zidurile portocalii, inscripţii în relief, cu „Bercea Mondial", „Vila Bercea" şi „Anghel Sandu", risipesc orice dubiu în legătură cu proprietarul. „Vila Bercea" e aşezată la o aruncătură de băţ de Gara Drăgăneşti, în apropierea căreia Mondialul şi-a tras şi un restaurant ce-i poartă numele.

Odionioară, clanul Anghel iubea să fie în centrul atenţiei: era pe vremea când ţiganii aşterneau mese bogate şi încingeau chefuri de răsunet, la care ajungea şi preşedintele ţării. De câteva zile, de când interlopul apare zilnic la televizor, în cătuşe, rudele sale nu mai au la suflet presa.

Acum, în loc de dansuri din buric în faţa camerelor de luat vederi, ziariştii sunt primiţi cu înjurături sau, în cel mai bun caz, cu uşi trântite-n nas. „Nu mai vorbim cu nimenea!", spune o nepoată a lui Bercea, înainte să-nchidă poarta palatului. De altfel, în zona în care îşi au Mondialii casele, uliţele sunt acum mai mult pustii: cei mai mulţi dintre copiii lui Bercea nici nu mai locuiesc în micul oraş de la graniţa cu Teleormanul.

Clanul s-a emancipat, s-a mutat în Slatina şi s-a pus şi acolo pe ridicat vile, turnuri, turnuleţe.

De la colibă la palat

Dacă înainte de 1990 Mondialii locuiau în case de chirpici, acum, localnicii din Drăgăneşti abia mai ţin pasul cu număratul turnuleţelor de la palatele rromilor.

Mondialii, subţiri la scandaluri

image



Spre surprinderea multora, Drăgăneştiul n-a fost zguduit de răfuielile Mondialilor. Reglările de conturi s-au consumat mai degrabă în Slatina. „Să ştiţi că nu prea ieşeau de la ei, din ţigănie. În afară de un scandal de anul trecut, nu mai ştiu nimic. Nu prea au legături cu românii. Poate între ei, între neamuri, ştim că se duşmănesc fraţii", susţine Eugenia Niţă (50 de ani), secretara şcolii.

Fraţii Anghel îşi răpeau nepoatele

Ultimul scandal a avut loc în 2010, la 12 august. Poliţiştii din Drăgăneşti au fost anunţaţi la acea vreme, prin 112, de Vasile Anghel că fratele său, Sandu, „a luat-o cu forţa pe fiica sa de 14 ani, a urcat-o într-un autoturism şi s‑au deplasat pe raza comunei Mărunţei, unde a încercat să o violeze, după care a abandonat-o lângă primărie".

Pare să fi fost vorba de-o răzbunare, după un incident asemănător, petrecut cu o lună înainte. La 11 iulie, Bercea Mondial fusese cel care sunase la poliţie, să se plângă că fratele, Gheorghe, şi doi dintre fiii acestuia îi răpiseră fiica, pe Isaura (17 ani), şi vruseseră s-o violeze.

Tot în 2010, Laurenţiu Anghel, zis Procuror, a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat de lovire, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii publice şi port de armă albă. Fiul lui Bercea, împreună cu alte patru persoane, l-ar fi agresat pe un localnic, Vasile Vasile, „lovindu-l cu obiecte contondente, şi au distrus parbrizul şi luneta autoturismului cu care acesta se deplasa, după care au fugit, abandonând armele albe folosite la comiterea agresiunii, respectiv o sabie, o macetă, un cuţit vânătoresc şi două ţevi".

Spargere la „ambasadă"

Vara trecută, Mondialii au fost şi victime într-un caz cercetat de poliţie: Bercea a reclamat că fiului său, Florin, zis Ambasador, i-a fost spartă locuinţa. Hoţii au furat bijuterii din aur, aparatură electronică şi bani, dar şi termopanele şi sistemul de supraveghere video!

În schimb, când nu-şi răpea nepoatele, Sandu Anghel putea trece drept un exemplu printre enoriaşii din Drăgăneşti: nu era duminică în care să nu vină să se roage în biserică, alături de nevastă. „L-am văzut şi eu că se duce la slujbă şi mai mulţi localnici", recunoaşte profesorul Ion Nicolae.

"Nu prea au legături cu românii. Între neamuri, ştim că se duşmănesc fraţii."
Eugenia Niţă
secretara şcolii din Drăgăneşti

image
image

CITEŞTE TOATE DETALIILE ACESTUI CAZ:

Craiova: VIDEO/ Bercea Mondial nu a putut să îşi citească declaraţia în faţa instanţei

VIDEO Justiţia lui Bercea

Slatina: VIDEO/ Cum l-a călcat cu maşina pe prietenul consilierului judeţean din Slatina copilul lui Bercea Mondial

Craiova: Bercea Mondial rămâne în arest. „Conduita morală“ a interlopului nu i-a impresionat pe judecători

Bercea Mondial se „ascundea“ printre oamenii legii

FOTOGALERIE Averea lui Bercea Mondial. Vezi ce palate are în Slatina şi Drăgăneşti

Bercea, dosarele şi cumetriile

Slatina: Bercea către colegii de celulă: “Ridicati-vă, eu sunt Bercea Mondial, faceţi patul că trebuie să mă culc!”

Slatina: Interlopul Bercea Mondial: „Nu m-a arestat toată ţara, m-au «arestat» ai mei. Nişte proşti!“

VIDEO / UPDATE/ Acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, Bercea Mondial a fost dat în urmărire generală

Slatina: Bercea Mondial a fost arestat pentru 29 de zile

Avocatul lui Bercea: „Nu sunt probe care să arate vinovăţia lui, sunt doar nişte indicii!”

Procurorul Iacobescu: „Avem probe zdrobitoare împotriva lui Bercea. Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse!”

Slatina: Iacobescu: „Bercea va trebui să spună cum şi-a construit imperiul financiar şi pe cel imobiliar. Vorbim despre o caracatiţă în jurul lui"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite