Slatina: Interlopul Bercea Mondial: „Nu m-a arestat toată ţara, m-au «arestat» ai mei. Nişte proşti!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlopul Bercea Mondial, faimos pentru legăturile sale cu persoane importante din politică şi justiţie, a fost arestat ieri, pentru prima dată. Autoproclamatul preşedinte al ţiganilor din România a fost cercetat pentru zeci de infracţiuni, dar nu a ajuns niciodată după gratii.

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, a fost arestat preventiv ieri pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. El este acuzat că, joi seară, şi-a înjunghiat un nepot, pe Ionuţ Anghel (17 ani), zis Mercedes, într-un bar din Drăgăneşti-Olt.

Citiţi şi:

De unde are bani Bercea Mondialu? Afacerile lui sunt falimentare

Bercea Mondial a fost arestat pentru 29 de zile

Avocatul lui Bercea: „Nu sunt probe care să arate vinovăţia lui, sunt doar nişte indicii!”

Procuror: „Avem probe zdrobitoare împotriva lui Bercea. Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse!”

Iacobescu: „Bercea va trebui să spună cum şi-a construit imperiul financiar şi pe cel imobiliar. Vorbim despre o caracatiţă în jurul lui"

Reţinut sâmbătă seară în cartierul bucureştean Ferentari, Bercea Mondial a fost adus la Slatina, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, unde a fost audiat până în jurul orei 2.00. A petrecut restul nopţii în arest, apoi a fost chemat din nou în faţa procurorilor, ieri-dimineaţă, fiind prezentat în cele din urmă instanţei, la orele prânzului. Pe scările Tribunalul Olt, interlopul şi-a acuzat rudele: „Nu m-a arestat toată ţara, m-au «arestat» fraţii mei şi mama mea. Nişte proşti!".

Bătaie pe cine l-a tăiat pe Mercedes

Ieri, fraţii au revenit însă la sentimente mai bune. Felix Anghel, tatăl lui Mercedes, tânărul înjunghiat în scandalul de joi seara, a anunţat că fiul său nu-l mai acuză pe Bercea Mondial pentru agresiune. „Băiatul meu nu a ştiut bine ce spune, că era sub efectul anesteziei. El nici nu a văzut bine cine l-a tăiat, că atacatorul avea o căciulă pe cap. Azi am vorbit cu el, la spital, şi mi-a spus că sigur n-a fost Bercea, ci unul dintre copiii lui, probabil cel mic", a declarat Felix, la tribunal.

De altfel, Ion Dinică Anghel, zis Mondialu, îşi asumase cu o zi înainte vinovăţia pentru înjunghierea lui Mercedes. Băiatul nu a împlinit 14 ani şi, în consecinţă, nu ar fi răspuns penal. Ieri, aceeaşi faptă a fost revendicată şi de un alt fiu al lui Bercea Mondial, Marian (23 de ani), zis Inspector. „Eu am dat cu cuţitul, eu sunt vinovat, nu tata. Nu ştiu de ce l-au arestat pe el. Nu-l luaţi în seamă nici pe fratele meu, că e minor şi nu ştie ce spune. Eu sunt vinovat, eu trebuie să plătesc", a spus Inspector.

Cu toate asumările de vină şi schimbările de declaraţii, Bercea Mondial a primit ieri mandat de arestare pentru 29 de zile. Dosarul în care interlopul a fost arestat pentru tentativă de omor calificat este instrumentat de procurorul Eugen Iacobescu, de la Parchetul Olt. El a declarat că Bercea ar fi fost până acum protejat, dar anchetatorii au de data aceasta probe puternice împotriva lui. „Avem probe zdrobitoare împotriva lui, declaraţii ale martorilor, interceptări telefonice, martori sub acoperire. Bercea mai este cercetat şi în alte dosare penale, dar e pentru prima dată când este arestat. Ferească Dumnezeu să vorbească! Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse", a precizat Iacobescu.

Bilanţ: 119 dosare, nicio condamnare

Bercea Mondial a fost cercetat, pe rând, pentru evaziune fiscală, dare de mită, spălare de bani, înşelăciune, rambursări ilegale de TVA şi fals în acte. La rândul lor, fiii interlopului au fost şi ei în atenţia anchetatorilor olteni, pentru furt, distrugere, tâlhărie, tentativă de omor şi viol, acuzaţii rămase şi ele fără urmări. Un bilanţ prezentat în noiembrie 2010 de comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Olt, comisarul-şef Ion Voicu, arăta că Sandu Anghel şi membrii familiei sale fuseseră cercetaţi, în ultimii cinci ani, în 119 dosare penale.

„Noi am făcut verificările incipiente. Finalizarea nu mai depinde de noi, ci de instanţă", ţinea să sublinieze Voicu, înainte de a preciza că respectivele dosare s-au finalizat fie cu neînceperea urmăririi penale, fie cu simple amenzi. De fapt, singurii care au ajuns vreodată în arestul IPJ Olt sunt doi dintre fiii lui Bercea Mondial, Laurenţiu şi Florin. Primul a stat câteva săptămâni după gratii, fiind apoi eliberat pe cauţiune. Celălalt a fost reţinut pentru 24 de ore, după care instanţa a decis să fie cercetat în libertate.

"Ferească Dumnezeu să vorbească! Prin arestarea lui s-a tăiat subvenţia la mai multe persoane sus-puse."
Eugen Iacobescu procuror

Cumetriile lui Bercea Mondial

Interlopul din Slatina a ajuns, de-a lungul timpului, să dezvolte cu lumea justiţiei legături de ordin mai degrabă familial, înfiripate în faţa cristelniţei. A început cu Maria Huza, fostă preşedintă a Tribunalului Bucureşti şi ex-membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a botezat, în anul 2005, pe Judecător, unul dintre fiii lui Sandu Anghel. Moaşă a fost Mariana Sofia Moţ, la vremea aceea judecător la Tribunalul Olt. Naş pentru unul dintre copiii lui Bercea, Televizor pe nume, a fost şi Gheorghe Brenciu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Lista personajelor cu influenţă care au ajuns, pe calea botezului, înrudite cu Bercea Mondial nu se rezumă la cele din lumea justiţiei. Fostul consilier prezidenţial Theodor Stolojan i-a botezat şi el interlopului în 2004 un fiu, pe Prinţişor. În rol de naşi au intrat apoi fostul viceprimar al Slatinei Gabriel Diaconu şi Marian Chitea, director al Hidroserv Slatina, care l-a botezat pe unul dintre nepoţii lui Sandu Anghel. Lor li s-a adăugat anul trecut, la 30 ianuarie, fratele preşedintelui României, Mircea Băsescu, naş pentru o altă nepoată, Renata Doiniţa.

Şi şeful statului a fost văzut în compania interlopului în 2009, la Festivalul rromilor de la Costeşti, ocazie cu care Bercea Mondial i-a dăruit Mariei Băsescu un medalion din aur. Preşedintele ţării şi cel al ţiganilor aveau să se revadă un an mai târziu, de data aceasta în circumstanţe nefericite: Sandu Anghel a fost prezent la înmormântarea mamei lui Traian Băsescu.

Procurorul Eugen Iacobescu a precizat că ancheta nu se va rezuma la acuzaţiile de tentativă de omor aduse lui Sandu Anghel. „Va trebui să răspundă la multe întrebări, să ne spună cum şi-a construit imperiul financiar, imperiul imobiliar, pentru că Bercea este cel mai bogat om din judeţul Olt. De asemenea, va trebui să răspundă pentru şantaj, întrucât a dat bani cu camătă, dar şi pentru multe alte fapte penale. Practic, vorbim despre o caracatiţă în jurul lui Bercea", a conchis Iacobescu.

„Noi o să ne împăcăm, că suntem rude"



Bercea Mondial a fost însoţit de soţia sa şi de câteva dintre rude la audieri şi apoi la Tribunalul Olt unde a primit mandatul de arestare. „Să nu-l aresteze, că noi o să ne împăcăm între noi, că suntem rude. Bărbatu-meu e nevinovat, n-a tăiat pe nimeni", a spus Fănica Anghel, soţia interlopului, tăvălindu-se pe jos, pe scările Parchetului. Infatuarea de care a dat dovadă Bercea Mondial pe scările Tribunalului Olt l-a caracterizat pe interlop şi pe parcursul audierilor, potrivit procurorului de caz.

Eugen Iacobescu a relatat că liderul ţiganilor a ţinut să le arate anchetatorilor că el, fără şcoală, a reuşit să facă milioane de euro, pe când „oameni cu facultate nu sunt în stare de nimic". „Azi-noapte, când a fost dus la arest, le-a dat deşteptarea deţinuţilor, spunându-le: «Ridicaţi-vă, eu sunt Bercea Mondial, faceţi patul că trebuie să mă culc!»", a declarat procurorul de caz.

image
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite