Ură şi pedeapsă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în ultima zi a referendumului, Victor Ponta acţionează cu uneltele lui Ion Iliescu din 1990: ură şi învrăjbirea românilor între ei. Rezultatul acestui stil de a manipula publicul: o femeie cu părul alb a ajuns astăzi să urle ca un birjar, în mijlocul străzii.

Nu este nicio diferenţă între ura injectată în societate de Ion Iliescu pentru a închide gura oponenţilor lui şi ceea ce face acum Victor Ponta.

Decizia de a transforma Vila Dante în loc de „pelerinaj" a fost luată de actualul prim-ministru cu acelaşi instinct comunist care l-a guvernat şi pe Ion Iliescu, atunci când s-a folosit fără scrupule de o categorie supărată şi defavorizată pentru a-şi regla conturile cu adversarii politici. Acum este vorba de pensionari supăraţi, pe bună dreptate, de sacrificiile financiare făcute din pricina crizei economice.

O bătrânică
venită să viziteze „vila dictatorului" ne-a arătat efectele grave ale discursului politic care injectează ură în societate. Ioana Băsescu, fata cea mare a preşedintelui suspendat, a fost făcută „scroafă ordinară", în mijlocul străzii, de către o bătrânică albă în cap. Imaginea acestei bătrâne care înjură ca un birjar ziua în amiaza mare, fără nicio cenzură, este produsul stilului în care înţelege Victor Ponta să-şi ducă războiul politic, la fel cum victimele mineriadelor sunt produsul stiului în care Ion Iliescu a înţeles să-şi consolideze puterea.

Incidentul
de la Vila Dante mai are două aspecte foarte importante. Primul şi cel mai grav ţine de atitudinea complet neprofesională a echipajului Jandarmeriei Române, care era la faţa locului. Jandarmii nu au luat nicio măsură pentru a sancţiona persoana care a provocat scandal. Adresarea de expresii jignitoare în public este sancţionată de lege. Jandarmeria are obligaţia legală de a sancţiona aceste fapte.

Indiferent de nivelul de indignare pe criterii politice sau de orice altă natură, indiferent de vârstă şi condiţie socială, este nepermis ca cineva să folosească un astfel de limbaj în public şi un astfel de gest trebuia sancţionat, cu atât mai mult cu cât s-a produs în faţa celor abilitaţi să ia măsuri. Nu există altă scuză pentru lipsa de reacţie a Jandarmeriei decât incompetenţa crasă. Imaginile prezentate de televiziuni indică şi un protest fără autorizaţie, altă faptă sancţionabilă prin lege.

Decizia jandarmilor de la faţa locului de a nu aplica legea este una extrem de gravă. În termeni penali se numeşte neglijenţă în serviciu. Conducerea Jandarmeriei Române trebuie să explice de ce nu se aplică sancţiunile normale pentru astfel de situaţii. Apoi trebuie să sancţioneze incompetenţii care au asistat la comiterea unei fapte ilegale fără să ia măsuri. Dacă nu fac asta, şefii Jandarmeriei Române trebuie să demisioneze. Sunt incapabili să determine instituţia pe care o conduc să acţioneze pentru respectarea legii.

Al doilea aspect este legat de vinovăţii şi vinovaţi pentru supărările pe care le exploatează şi exacerbează acum Ponta şi compania.

Ioana Băsescu
nu a tăiat pensia nimănui, nu a avut nicio legătură cu guvernarea care a impus aceste măsuri, nu a făcut politică şi nu este o persoană publică. A fost înjurată pe stradă numai pentru că este copilul unui personaj politic, exact ca în anii de început ai comunismului.

Indiferent cât de mult detestăm un politician, este inadmisibil să transferăm această ură asupra copiilor lui. Este inadmisibil ca o persoană privată să aibă de suferit în orice mod de pe urma activităţii politice a rudelor ei. Un politician sau un partid care determină astfel de malformaţii în rândurile publicului simpatizant se plasează automat în zona necivilizată şi grobiană a politicii.

Supărarea pentru măsurile impuse de recesiune este perfect justificată. Cei care sunt nemulţumiţi au dreptate. În esenţă, sentimentele negative ale pensionarei cu atitudine agresivă sunt justificate. Este normal ca pensionarii, funcţionarii, profesorii şi toate categoriile afectate să aibă acum o atitudine negativă faţă de cei care au luat aceste măsuri. Într-o ţară civilizată însă aceste sentimente se descarcă la vot, nu prin scandal în stradă. Nu se defulează în faţa unor persoane care nu au nicio legătură cu partidul responsabil.

PD-L a plătit
poliţa pentru deciziile guvernării la alegerile locale, cei care sunt încă supăraţi vor putea să-l pună la plată la alegerile parlamentare. Aşa se procedează într-o ţară civilizată. În faţa urnelor sunt pedepsiţi politicienii care iau decizii greşite.

Un politician decent şi un partid civilizat expun publicului propriile soluţii pentru schimbarea lucrurilor în bine şi cer încrederea publicului pentru a pune în practică aceste măsuri. Aceasta este calea normală de acţiune, nu provocarea oamenilor să se omoare între ei.

Până acum guvernarea USL nu a prezentat publicului nimic altceva decât exacerbarea valului de ură, cu efecte economice serioase în buzunarele fiecăruia dintre noi. Am ajuns să plătim facturi în euro mai scumpe numai din pricina modului grobian în care exercită puterea Victor Ponta şi USL. Episodul cu pensionara care răcneşte expresii vulgare în plină stradă e doar unul dintre efectele mentalităţii cu care guvernează actuala putere.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Cum este caracterul lui Victor Ponta?

Gogoaşa Crin Antonescu: 37 de grame

Cui foloseşte?

Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi



Chiar ne credeţi proşti?

Victor Ponta a plagiat din Ion Iliescu

De ce stăm în genunchi?

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite