Update: În Galaţi se pregăteşte evacuarea populaţiei din calea Dunării şi a Prutului (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a inundat Faleza şi Şantierul Naval, iar un cartier întreg este pregătit pentru retragere din faţa apelor. Viitura pe Dunăre este prognozată pentru sâmbătă sau duminică. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a pregătit locuri de cazare pentru locuitorii cartierului Valea Oraşului.

UPDATE, sâmbătă, ora 17.15: Nivelul apei creşte. Cota de inundaţie a fost depăşită cu 32 de centimetri. Faleza Dunării este inundată pe aproape întreaga ei lungime. Trecerea cu bacul către malul tulcean se desfăşoară cu mare greutate. Din cauza creşterii apei, doar maşinile mari mai pot fi debarcate pe celălalt mal.

CITEŞTE ŞI:

Pericol: Dunărea continuă să crească/ Digul de la Chiscani e pe cale să cedeze!

Alertă: Dunărea a intrat de-a binelea în oraş/Apa a ajuns până la băncile de pe Faleză

Alertă: Oamenii fug din calea Dunării/Astăzi, fluviul a depăşit cota de pericol! (GALERIE FOTO)

UPDATE, sâmbătă, ora 15.15: Digul din saci de nisip din Valea Oraşului, ridicat aseară, este la această oră mărit pe toată strada Păcii de către cei de la ISU şi Jandarmerie

UPDATE, sâmbătă, ora 14.00: DJ 204N fost inundat la Nămoloasa/ 54 de oameni lucrează la consolidarea digurilor şi scoaterea apei din curţi

UPDATE, sâmbătă ora 11.00: Dunărea, Prutul şi Siretul se infiltrează prin diguri la Galaţi

UPDATE, vineri ora 17.30: Apa a intrat în oraş. Dig ridicat pe strada Păcii pentru a preveni inundarea Galaţiului

GALERIE FOTO AICI

Dunărea şi Prutul vin peste gălăţeni. Fluviul a depăşit vineri cu 23 centimetri cota de inundaţii, Prutul a ajuns până la dig, iar prognozele hidrologilor au impus instituirea de cod portocaliu de inundaţii în tot judeţul.

Cod portocaliu: Dunărea şi Prutul dau pe afară
Constanţa: Stare de alertă în Delta Dunării

Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi sunt în alertă maximă şi au început pregătirile pentru evacuarea populaţiei din zonele ameninţate de ape.

„Previziunile sunt din cele mai sumbre, ne aşteptăm ca Valea Oraşului şi Zona Bădălan să fie indundate. Ne pregătim pentru ce este mai rău pentru sâmbătă sau duminică, când ajunge la Galaţi viitura pe Dunăre", a declarat Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU.

Cazarea populaţiei evacuate urmează să fie făcută în căminele liceelor din oraş şi la căminul de noapte de la Spitalul de Psihiatrie, fiind pregătite 500 de locuri. Hrana va fi asigurată de Cantina de Asistenţă Socială.
Este pentru prima dată în ultimele decenii când ISU Galaţi recurge la astfel de măsuri.

Prutul s-a revărsat peste prima zonă inundabilă, iar Serviciul pentru Gospodărirea Apelor are personal permanent pe malul apei. „Stăm aici non-stop pentru a monitoriza situaţia. Prutul a ajuns la 216 centimetri, suntem în faza a treia de apărare, ultima înaintea celei de pericol. Totuşi, nu cred că va trece peste dig", a declarat Alexandru Milea, şef formaţie la digul Brateşul de Jos.

image

Monitorizare continuă la Prut. În condiţii normale, zona din imagine nu este acoperită de apă

Cei de la ISU au mers prin noroiul aproape de genunchi în zona agricolă Bădălan, înstiinţând fermierii ce au de făcut dacă Prutul va trece peste dig. „Am făcut şi un inventar al animalelor, utilajelor şi persoanelor de acolo, pentru a şti exact cu ce să acţionăm în caz de urgenţă. Le-am spus să lase animalele dezlegate, să le poată elibera repede", a spus Mircea Cocu, locotenent ISU

image

Cei de la ISU, la întoarcere din zona fermelor de la Bădălan

Dunărea a inundat zona pietonală de pe Faleza Superioară pe o porţiune de aproape un kilometru.

image

De asemenea, apa a acoperită o suprafaţă foarte mare din Şantierul Naval Damen. Cala cea mai mare de producţie este indundată aproape în totalitate, oprindu-se alimetarea cu energie electrică a utilajelor de acolo. Se încearcă oprirea înaintării apei prin diguri ridicate din peste 4000 de saci cu nisip. „Întâmplător, nu ne este afectată producţia şi nu avem pierderi finaciare. Am avut noroc că nu este nici o navă în lucru în această cală", a declarat Mihăiţă Aruşcuţei, director de producţie.

CITIŢI ŞI:

Cod portocaliu: Dunărea şi Prutul dau pe afară

Gălăţenii din Valea Oraşului trăiesc continuu cu frică de inundaţii: „Ne sare inima din piept de fiecare dată când plouă”

Dunărea a inundat Faleza şi Şantierul Naval

Dunărea a început să inunde zona portuară a oraşului

Dezastru în ţară! Peste 1.800 de gospodării au fost inundate

Alertă la Brăila: Dunărea a intrat de-a binelea în oraş/Apa a ajuns până la băncile de pe Faleză

Alertă la Brăila: Dunărea a inundat Faleza/Află de aici care este prognoza pentru zilele următoare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite