Alertă: Oamenii fug din calea Dunării/Astăzi, fluviul a depăşit cota de pericol! (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fluviul înregistrează o cotă şi un debit istorice, din 2006 încoace, când au fost cele mai mari inundații din ultimul secol. Patronii teraselor de pe Faleza Dunării din Brăila îşi strâng lucrurile, pentru că fluviul a atins, astăzi, cea mai mare cotă din ultimii ani: 660 de centimetri.

DAŢI CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI CU INUNDAŢIILE PROVOCATE DE REVĂRSAREA DUNĂRII!

Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

Pentru prima dată în ultimii ani, Dunărea a ieşit din matcă, depăşind cu zece centimetri cota de pericol şi cu peste jumătate de metru cota de inundaţii.

Prefectul Brăilei, apostrofat de Emil Boc, când ajuta un fermier să-şi salveze oile din calea apelor

În Galaţi se pregăteşte evacuarea populaţiei din calea Dunării şi a Prutului (FOTOGALERIE)

DJ 204N de la Nămoloasa (judeţul Galaţi) a fost inundat/ 54 de oameni lucrează la consolidarea digurilor şi scoaterea apei din curţi

Podeţele de acces pe vapoarele şi pontoanele din zona Portului şi Palatului Administrativ au fost acoperite de apă, la fel terasele din zonă. În zona Gării Fluviale, poliţiştii comunitari păzesc în permanenţă gurile de canal supraînălţate.

Alertă: Dunărea a intrat de-a binelea în oraş/Apa a ajuns până la băncile de pe Faleză

Firmele care au puncte de lucru la docuri îşi scot marfa cu camioanele, fiindca apa este deja de un metru în zonă.

Infiltraţii în Zona Liberă

image

Apa s-a infiltrat deja în perimetrul Zonei Libere şi aproape de strazile Danubiului şi Faţa Portului. În urmă cu două zile, prefectul Brăilei atenţiona că debitul Dunării va depăşi 14.000 mc/s, iar cota va fi de 650.

Alertă: Dunărea a inundat Faleza/Află de aici care este prognoza pentru zilele următoare

Astăzi, debitul era de aproape 14.600 mc/s, iar cota de 669 cm, depăşind cu mult previziunile autorităţilor. Situaţia poate scăpa de sub control pe 28 iunie, când se aşteaptă întrarea în ţară a viiturii, urmare a ploilor din Serbia.

Cu ochii pe diguri

Toate digurile sunt în fazele a doua şi a treia de apărare.

image

Pe digul Brăila- Galaţi se circulă cu maximum 60 km/h. „Digurile au o marjă de siguranţă faţă de cota de pericol. Dar pot apărea pe alocuri tasări ale malurilor sub dig, care sunt cunoscute, şi unde în caz de necesitate se poate acţiona cu saci de nisip sau mijloace specifice", ne-a asigurat ing. Adrian Turiac, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila.

Pericol pe Dunăre: se aşteaptă viitura din Serbia!

Digul Noianu- Chiscani, care în 2006 a fost rupt de viitură, refăcut în urmă cu un an şi jumătate, a fost supraînălţat cu saci de balast. Totuşi, apa este în buza digului, iar specialiştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor patrulează.

image

„Monitorizăm situaţia, sperăm să nu avem inundaţii. Deocamdată, digurile rezistă", ne-a declarat inginerul Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor din Brăila.

Oamenii îşi fac griji

La Vărsătura şi Chiscani, Dunărea a înaintat mult spre locuinţe. La Chiscani, fluviul este deja în grădinile oamenilor.

Dunărea ameninţă să rupă digul de la Vărsătura

„N-am văzut niciodată fluviul atât de mare. Înainte, dacă voiam să iau apă din Dunăre mergeam sute de metri pe jos. Acum, mă duc în spatele casei şi iau apă cu găleata din Dunăre", ne-a declarat un localnic.

La Gemenele, în Insula Mare a Brăilei şi Filipoiu, digurile sunt în fazele a II-a şi a III-a de apărare.

CITEŞTE ŞI: ALERTĂ PE DUNĂRE LA FETEŞTI

Deja, de pe şoseaua naţională Brăila- Galaţi, se văd efectele creşterii fluviului. Apa a ajuns până aproape de liziră şi s-au creat infiltraţii până în buza digului.

Vom reveni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite