Cod portocaliu: Dunărea şi Prutul dau pe afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cota fluviului a ajuns astăzi la 623 centimetri, cu 23 peste cota de inundaţie. Situaţia a devenit alarmantă şi, conform  prognozei hidrologilor, viitura va ajunge  la Galaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Dunărea a inundat aproape în întregime Faleza Inferioară a Dunării şi societăţile din zona portuară.

CITEŞTE ŞI:

Gălăţenii din Valea Oraşului trăiesc continuu cu frică de inundaţii: „Ne sare inima din piept de fiecare dată când plouă”

Dunărea a început să inunde zona portuară a oraşului

Stare de alertă în Delta Dunării

În cursul zilei de astăzi, AFDJ Galaţi a instituit măsura navigării cu viteza maximă de opt kilometri pe Dunăre, pentru a se limita producerea de valuri.

Institutul Naţional de Hidrologie a instituit cod portocaliu pe Dunăre. Avertizarea hidrologică  vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie cu efect de inundaţii locale, precum şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie. La Galaţi, viitura este aşteptată să se producă în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Echipele ISU Galaţi pregătesc evacuarea familiilor care locuiesc în zona Bădălan şi cartierul Valea Oraşului. „Ne aşteptăm la ce este mai rău în zona cartierului Bădălan şi Valea Oraşului. Au fost pregătite deja 500 de locuri de cazare”, a declarat Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al ISU Galaţi.

Constanţa: Stare de alertă în Delta Dunării

 Prefectul Galaţiului, Cosmin Pău, a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să identifice soluţii pentru o eventuală redirijare a bolnavilor de la Spitalul CFR. De asemenea, o soluţie temporară  pentru eventualitatea în care se va impune evacuarea persoanelor din această zonă o reprezintă căminele Liceului de Marină.

În zona de intersecţie a străzilor Portului cu Griviţei, s-au instalat pompe suplimentare de evacuare a apei în Dunăre, întrucât sistemul de canalizare nu face faţă cantităţilor mari de precipitaţii.

Şi râurile Siret şi Prut continuă să se umfle. Debitul evacuat din acumularea Movileni pe râul Siret este de 1400 mc/s,iar din acumularea Stânca Costeşti pe râul Prut s-a mărit de la 176 mc/s la 420 mc/s .

Maximul istoric al nivelului Dunării la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când a ajuns la 657 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite