Constanţa: Stare de alertă în Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două localităţi din Delta Dunării sunt la un pas să fie inundate  după ce mai multe fisuri au apărut în digurile de apărare. Ieri au fost  semnalate de către localnici, prin numărul unic de urgenţe 112, producerea unor fisuri în digurile de apărare ale localităţilor Plaur şi Pătlăgeanca.

„La acest moment nu putem interveni din cauza vântului puternic şi a ploii. La faţa locului sunt cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia şi foarte mulţi localnici. Oamenii sunt pregătiţi cu saci de nisip, dar rafalele de vânt împiedică orice operaţiune. Noi sperăm ca situaţia să nu devină dramatică şi să nu ne confruntăm cu problemele din anul 2006, când sute de gospodării au fost luate de ape. Din informaţiile noastre, în perioada 1 - 5 iulie există risc major de inundaţii în localităţile deltei din cauza creşterii Siretului şi Prutului“, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Vasile Gudu.

Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

El a mai precizat că oamenii sunt pregătiţi pentru a-şi salva bunurile  din gospodării în cazul în care fisurile din dig capătă profunzime. „Oamenii s-au obişnuit deja. Nu sunt multe locuinţe aflate în situaţii critice pentru că localnicii, din experienţă şi-au construit locuinţele în zona colinară. Eu sper că vom avea situaţia sub control“, a conchis Gudu.

Lucrările de consolidare ale digurilor de la Plaur şi Pătlăgeanca au început anul trecut, dar din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de iarna trecută, investiţia Apelor Române, cifrată la sute de miliarde de lei vechi, a fost întârziată, susţine prefectul Vasile Gudu. Conducerea judeţului speră ca anul acesta, cu o întârziere de câteva luni de zile, lucrările să fie finalizate pentru ca localnicii să nu se mai teamă de furia apelor.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite