Alertă: Dunărea înghite Faleza şi Insula Mare a Brăilei/FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pregăteşte evacuarea a 18.000 de oameni din IMB, cu ajutorul Armatei. Barajele nu mai fac faţă. În timp ce digurile sunt puse la încercare, la Noianu-Chiscani şi Vărsătura, în IMB, situaţia este critică. Mai sunt 70 de centimetri şi apa sare digul.

GALERIE FOTO: Vezi aici cum fluviul a pus stăpânire pe Zona Liberă, pe două străzi din oraş şi ameninţă clădirile din centrul istoric

Prefectul Brăilei, Dumitru Popa, a plecat astăzi în Insula Mare a Brăilei, anunţând că are pregătit un plan de acțiune în caz de calamitate și că în maxim 36 de ore, populaţia din IMB şi materialele toxice din zona agricolă pot fi evacuate cu bacul prin singurul punct sigur, trecerea bac de la Gropeni.

CITIŢI ŞI:

Prefectul Brăilei, apostrofat de Emil Boc, când ajuta un fermier să-şi salveze oile din calea apelor

Update: 500 de oameni de-ai lui Culiță Tărâță patrulează pe digurile din IMB

Alertă: Oamenii fug din calea Dunării/Astăzi, fluviul a depăşit cota de pericol! (GALERIE FOTO)

Edilul a recunoscut că situaţia este critică, că apa înaintează vertiginos şi, mai abitir decât în 2006, fluviul va pune stăpânire pe zona veche a oraşului. Deja, pe Ancorei, de unde au fost evacuţi, sâmbătă, peste o sută de oameni, apa este de un metru şi continuă să crească.

„N-avem încotro, lăsăm apa să urce, deja apa a trecut de barajele ridicate de noi din saci de nisip", a spus prefectul Dumitru Popa.

Pompierii au fost retraşi de pe faleză, fiindcă nu făceau decât să pompeze apa din Dunăre tot în Dunăre.

Faleza, Portul, docurile şi Zona Liberă sunt, de astăzi, lăsate în voia apei. Angajaţii ISU şi ai Primăriei au fost anunţaţi de către prefectul Dumitru Popa să nu mai scoată apa din aceste zone, fiindcă, în ciuda barajelor ridicate zilele trecute pe cheiul oraşului, fluviul mai avea, dimineaţă, doar o palmă şi trecea barajul ridicat aseară din saci de nisip. Reamintim că acolo s-au aşezat peste 5.000 de saci.

CITIŢI ŞI:

În luptă cu şuvoaiele: Peste 5.000 de saci au fost puşi în calea apelor dezlănţuite/ Zeci de case din Smârdan sunt sub ape!

Pericol: Dunărea continuă să crească/ Digul de la Chiscani e pe cale să cedeze!

UPDATE Operaţiune dificilă pe Digul Brăila-Galaţi, blocat din cauza a două maşini care au plonjat în Dunăre

Mai tare ca-n 2006

În pericol este şi Insula Mare a Brăilei, atât cei aproape 18.000 de oameni, aflaţi în comunele respective, cât şi terenurile agricole arendate de omul de afaceri Culiţă Tărâţă.

„Suntem în situaţie de urgenţă, de astăzi, noi, cei din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, ne vom întâlni zilnic. Dacă dimineaţă cota era de 673 cm, vă anunţ că, pe 4 iulie, prognoza este că Dunărea va depăşi 695 cm şi va avea un debit de 15.600 mc pe secundă", ne-a declarat prefectul Dumitru Popa.

Reamintim că în urmă cu cinci ani judeţul a fost greu încercat după ce Dunărea, Siretul şi Buzăul şi-au făcut de cap, depăşind cote pe care, până atunci, nu le mai atinseseră.

CITIŢI ŞI:

UPDATE Peste o sută de oameni sunt evacuaţi din calea Dunării, în Brăila. Fluviul forţează digul dinspre Zona Liberă (GALERIE FOTO)

Ultima oră: Traficul pe digul Brăila–Galați este închis/O mașină a derapat și a ieșit în decor

Alertă: Dunărea a intrat de-a binelea în oraş/Apa a ajuns până la băncile de pe Faleză

„Muncă de Sisif"

De astă dată, dacă Siretul este „potolit" pe raza Brăilei, Dunărea ameninţă cu o cotă şi un debit de neimaginat. De menţionat că în 2006, cea mai mare cotă pe care a avut-o vreodată Dunărea a fost de 699 şi un debit de 16.300 mc pe secundă. Atunci, au fost inundate sute de hectare de teren agricol, dar şi case şi clădiri ale unor instituţii.

Astăzi, portul a fost lăsat pradă apei: „Asta înseamnă să pompăm apă din Dunăre în Dunăre. Este muncă în zadar. Apa a inundat deja clădirile din port şi va ajunge, ca în 2006, la restaurantul Marinarul", a adăugat prefectul.

În Perimetrul 1 al Zonei Libere şi zona Port au fost aduse, dimineaţă, motopompele Primăriei şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe, dar ulterior au fost retrase. „E o muncă de Sisif", a spus prefectul Popa.

CITIŢI ŞI:

UPDATE Baraje în calea apei care intră în oraşul Brăila

Dunărea va înregistra un debit istoric la Brăila şi Galaţi: 16.000 de metri cubi pe secundă

Brăila: Cotele apelor Dunării în creştere îngreunează traficul naval

Plan de evacuare în IMB

Tot astăzi,de la ora 18.00, se închid străzile Împăratul Traian şi Danubiului. Totodată, din cei 150 de kilometri de dig din IMB, pe 16 km sunt deja infiltraţii. Digul ar putea să cedeze şi să inunde cele 56.000 de hectare de culturi din Insula Mare.

„Mai sunt 70 de centimetri până când apa va sări digul în IMB. Vom cere, la nevoie, ajutorul Armatei, pentru supraînălţarea digurilor", a mai spus Popa.

În 36 de ore, autorităţile evacuează cei 18.000 de locuitori din IMB, dar şi substanţele nocive din zona agricola a Insulei.

„Dacă apa inundă pesticidele, există pericolul unui dezastru ecologic", a avertizat Dumitru Popa.

Armata va interveni, însă, numai cu ordin de la ministrul Apărării.

Digurile sunt şi ele puse la încercare. Dacă cel de la Vărsătura va rezista, la Chiscani, în zona termocentralei, sunt probleme: „Sunt în pericol 50 de hectare de teren, între care şi unele cultivate".

CITIŢI ŞI:

Alertă: Dunărea a inundat Faleza/Află de aici care este prognoza pentru zilele următoare

Astăzi, Dunărea a depăşit cota de pericol

Pontul zilei pentru brăileni: Astăzi şi mâine se sărbătorește Ziua Dunării

Autorităţile s-au mobilizat pentru a interveni acolo unde au apărut infiltraţii.

„Cota de pe Dunăre fiind aşa ridicată, toată lumea este în stare de alertă maximă. Digurile încă mai fac faţă cu succes, inclusiv digul Noianu -Chiscani care în 2006 a fost cel mai afectat", ne-a asigurat ing. Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor.

COD PORTOCALIU PE DUNĂRE!

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite