News Alert / Dunărea, Prutul şi Siretul se infiltrează prin diguri la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a ajuns astăzi la numai 24 centimetri de cota maximă istorică. Prutul a găsit breşe in digul de la Brateş, iar Siretul a inundat noaptea trecută două grădini în carierul Barboşi.

Dunărea, Prutul şi Siretul ies din matcă şi vin peste gălăţeni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi a pregătit evacuarea populaţiei din Valea Oraşului, viitura pe Dunăre fiind prognozată pentru la noapte sau mâine.

În Galaţi se pregăteşte evacuarea populaţiei din calea Dunării şi a Prutului (FOTOGALERIE)


Dunărea a crescut în ultima zi cu 12 centimetri, nivelul fluviului ajungând la 633 centimetri. Deja apele sunt cu 33 centimetri deasupra cotei de inundaţii şi sunt şanse mari ca Dunărea să depăşească nivelul maxim istoric, cel de 657 centimetri, atins în 2006.

Pe stradă Păcii din Valea Oraşului s-a făcut aseară un dig din saci de nisip, pentru a opri înaintarea apei spre casele din aproapiere. Prutul a început să se infiltreze prin digul de la Brateşul de Jos, în trei puncte (km 3+200, km 5 +200, km 18), cei de la ISU reuşind deocamdată să astupe breşele.

Siretul a fost noaptea trecută pe punctul de a rupe digul în dreptul cartierului Barboşi, inundând două grădini. „S-au produs breşe în dig, a fost pericolul de rupere. S-a muncit toată noaptea şi s-au astupat aceste breşe", a spus Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi.


Probleme la Trecere Bac

Dunărea a început să acopere pasarelele de acces pe Bac, pe malul gălăţean. Situaţia este mult mai alarmantă pe malul celălalt, de la I.C. Brătianu. S-a luat măsura ca persoanele şi autoturismele să traverseze fluviul spre judeţul Tulcea doar cu bacul mic, pentru că nivelul apei este mult prea sus la pontonul unde poate acosta bacul mare. Cu acesta din urmă trec acum Dunărea doar camioanele.

image

Dunărea a trecut prin zid

Zona inundată a Falezei Inferioare s-a extins, la capătul dinspre Palatul Navigaţiei trecând prin zidul de la marginea digului. Deşi apa este retrimisă în Dunăre cu ajutorul pompelor, nivelul de pe ceea ce a fost zonă pietonală rămâne cu mai puţin de 10 centimetri sub cel al fluviului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite