Prima zi de grevă. Vezi ce sectoare sunt afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat va avea loc, Serviciul de Ambulanţă va funcţiona, iar 85% din parcul auto al RATB va ieşi pe trasee, deşi astăzi sindicalişti au anunţat prima zi de grevă care va paraliza Capitala.

Liderii sindicalişti au anunţat iniţial că astăzi va fi o grevă de proporţii, la care ar fi trebuit să participe profesorii, medicii şi angajaţii de la metrou, însă aceştia s-au răzgândit.

CITEŞTE ŞI:

Ploieştenii nu şi-au putut îngropa morţii, din cauza grevei

Prefectul, huiduit de protestatari, şeful Jandarmeriei brăilene, împins! Doi pensionari au fost luaţi cu Salvarea

Se răsuflă greva!

Iaşi: BAC-ul se ţine cu „spărgătorii de grevă“

Vezi care sunt spărgătorii de grevă din Botoşani!

Vezi cine nu a participat la grevă în Craiova

În trei centre de examen din Bacău nu s-a ținut proba C a Bacalaureatului

Profesorii au ameninţat că astăzi vor chiuli de la examenul de Bacalaureat, blocând astfel anul şcolar, însă proba de competenţe ligvistice se va desfăşura în condiţii normale.

Sindicaliştii RATB au decis după discuţiile cu Oprescu: 85% din mijloacele de transport în comun vor circula în timpul grevei

La Colegiul Gheorghe Şincai, cele 20 de cadre didactice care ar fi trebuit să supravegheze liceeni nu s-au prezentat la examen. Ei au fost însă înlocuiţi cu învăţători, profesori, profesori pensionari şi personal auxiliar de la alte şcoli din sectorul 4. Comisia de examinare este doar în grevă japoneză. „Am avut mari emoţii, am crezut că am învăţat degeaba. Mă bucur că au găsit o soluţie, pentru că altfel nu ştiu ce se întâmpla cu noi“, a spus o elevă a liceului. La Colegiul Matei Basarab, 13 din cei 60 de profesori au semnat împotriva grevei. „Am semnat împotriva  fiindca nu mi se pare moral ca elevii să fie afectaţi la cel mai important examen din viaţa lor“, a spus Aurelian Ene, profesor de geografie la acest liceu.  Preşedintele consiliului municipal al elevilor, Albert Caiu, a spus că este bucuros că profesorii au pus mai presus elevii. Potrivit Inspectoratului Şcolar Municipal Bucureşti examenul de bacalaureat de astăzi s-a desfăşurat in toate cele 111 centre de examen.

Citiţi şi:

Cum a reprimat guvernul grevele CFR din 1933

Cum a profitat liderul de sindicat Gheorghiu-Dej de grevele muncitoreşti de la CFR

Ambulanţele protestează

Medicii au anuţat şi ei că lasă stetoscoapele în cui, iar ambulanţele că ve vor deplasa în cazuri de urgenţă. Managerul Serviciului de Ambulanţă al Municipului Bucureşti şi Ilfov a anunţat că ambulanţa va fucţiona normal. „Ambulanţa îşi desfăşoară astăzi lucrul la parametri normali, nu încetăm activitatea nici măcar o secundă. Vom protesta însă purtând o banderolă albă pe braţul stâng şi un ecuson pe care scrie „protest” în piept. De asemenea, la ora 10.57 sirenele tuturor ambulanţelor vor suna timp de un minut, indiferent unde se vor afla autovehiculele”, a spus Alis Grasu, managerul Ambulanţei Bucureşti-lfov.

Citeşte şi:

Sorin Oprescu: "Trebuie să găsim o alternativă de circulaţie în Capitală"

Cea mai zgomotoasă grevă din Iaşi: ambulanţierii au pornit sirenele în semn de protest faţă de reducerea salariilor

La Spitalul Universitar aproape 100 de cadre medicale au ieşit in curtea instituţiei de unde au protestat, dar activitatea de urgenţă a spitalului se desfăşoară normal. Medicii au spus că protestează şi pentru calitatea vieţii pacienţilor, căci şi aceştia sunt afectaţi de aceste scăderi.

La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“ ziua de astăzi este una normală de lucru. „La noi se lucrează ca în oricare altă zi, mai ales că este spital de urgenţă şi mai ales că este de copii. Reprezentanta sindicatului i-a chemat pe cei care sunt liberi să vină de acasă pentru a protesta. Până acum nu a venit nimeni”, a spus Dan Enescu, directorul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu”. 

Pensionarii din Galaţi, din nou în faţa Guvernului

Aproximativ 100 de pensionari au venit din Galaţi şi protestează vizavi de Guvern. Aceştia au venit cu pancarte pe care erau inscripţionale mesaje precum „Jos hoţii!“ sau „Jos paraziţii!“ şi au scandat în faţa guvernului. Pensioanrii au venit să continue protestul din data de acum şase zile, iar acum ca şi atunci s-au legat cu lanţuri. „Noi nu o să renunţăm la protest! Nu e posibil să-şi bată joc de noi în halul acesta“, a spus pensionara Maria Vlad. Pensionarii au adus din Galaţi chiar şi un coşciug.



Aproximativ 40 de pensionari din Bucureşti s-au alăturat celor din Galaţi. Aceştia au început să scandeze şi să protesteze cot la cot cu cei veniţi din Galaţi. „Suntem amărâţi, iar ei plini de bani. Cum pot să ne taie nouă din pensii?“, a spus un bătrân în timp ce flurura talonul de pensie.

image

Funcţionarii publici cu ghişeele închise

Aproximativ 400 de funcţionari publici din cei 980 de angajaţi ai Capitalei participă astăzi la grevă. „Direcţii primăriei funcţionează în condiţii de avarie, juridicul şi-a închis de tot activitatea, iar Birou Unic funcţionează doar pe jumătate. De la sectoare ştiu ca şi-au închis activitatea direcţiile de taxe şi impozite de la sectoarele 2, 3 şi 4“, a declarat pentru Adevărul de Seară, Dumitru Gherdan, şeful sindicatului funcţionarilor din Primăria Generală.

âCei mai mulţi dintre funcţionari au ales să iasă şi să protesteze în faţa Primăriei, în timp ce alţii au rămas în spatele ghişeelor închise. Chiar şi arthitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a participat la acţiunile de protest.

Craiova: Angajaţii Casei de Pensii Dolj au ieşit în faţa instituţiei

VIDEO Pensionarii din Craiova: „Ne lăsaţi să murim de foame!“

Protest inedit la Iaşi: Poliţiştii predau pixurile şi carneţelele UPDATE

Iaşi: Angajaţii de la Spitalul „Sf. Ioan“: „Jos Guvernul democrat c-aţi făcut din ţară praf!“ UPDATE

(*) Required fields

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite