Spitalul de la Hărman, o realitate doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaniolii de la Ibadesa îşi descurajează conaţionalii să mai investească în România
Spaniolii de la Ibadesa îşi descurajează conaţionalii să mai investească în România

Autorităţile nu şi-au respectat promisiunile băneşti faţă de compania Ibadesa. Dezamăgiţi de atitudinea autorităţilor din Braşov, reprezentanţii firmei Ibadesa au promis că vor descuraja alte firmele din Spania să mai investească în România.

Mai citiţi şi:

Alba-neagra cu reînfiinţarea tramvaiului

Criza parcărilor, „soluţionată“ cu promisiuni

Prea puţine locuri în creşele braşovene

Sediu pentru Filarmonică la „Patria“, o himeră

Telegondola rămâne un vis pentru braşoveni

Aeroportul, o marotă electorală de 18 ani

Locuinţele sociale au rămas teren viran

Campusul şcolar de la Metrom, un şantier abandonat

Urşii n-au mai aşteptat bariera cu ultrasunete

Braşovul subteran, o promisiune dată uitării

În urmă cu patru ani, Consiulul Judeţean şi compania spaniolă Ibadesa semnau, cu surle şi trâmbiţe, un contract de construire a celui mai grandios spital din judeţ. Investiţia ar fi trebuit să se ridice la 29,7 milioane de euro, bani pe care CJ nu i-a avut niciodată.

Locaţia spitalului a fost inaugurată în 2006, la Hărman, când, autorităţile judeţene au pus piatra de temelie a viitoarei construcţii.

Din primăvara lui 2007, lucrările la spitalul de la Hărman ar fi trebuit demarate, astfel încât în 2008 unitatea medicală să fie deja funcţională.

Promisiuni deşarte

CJ a dus compania spaniolă cu zăhărelul timp de patru ani, iar spaniolii s-au hotărât să dea instituţia în judecată pentru nerespectarea contractului. Spaniolii au acţionat CJ în judecată, la Tribunalul Comercial European de la Paris.

A devenit absolut clar, după experienţa noastră din ultimii patru ani, că nu sunt onorabili, nu sunt demni de nicio încredere şi că mint constant.totul nu a fost decât o promisiune în scopuri electorale. Avem sentimentul că autorităţile ne-au păcălit tot timpul şi că nu au nici cea mai mică intenţie să construiască vreun spital, oricât de necesar ar fi în această zonă, şi că ", a spus Ignacios Suarez Morales, vicepreşedintele Ibadesa, la o conferinţă de presă din luna iunie a anului 2009. Compania a cheltuit, degeaba,  pe studii de fezabilitate şi pe proiecte trei milioane de euro.

Încercăm să rezolvăm aceste probleme cu partenerul spaniol şi să continuăm proiectul tot cu ei. Nu am renunţat la acest spital pentru că este necesar", a spus Attila Kovacs, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 Ne fac de râs în Europa

Spaniolii  au considerat absolut inacceptabil ca într-o ţară care aparţine Comunităţii Europene să li se întâmple asa ceva. Ba mai mult, au declarat că se experienţa lor din România va fi făcută publică în Spania şi în toată Comunitatea Europeană, pentru a preveni companiile şi guvernele să investească şi să facă afaceri în ţări nerespectabile.

Nu se poate generaliza acest lucru. Într-adevăr, cu aceşti parteneri am avut ceva probleme, însă asta nu înseamnă că vom avea probleme cu spaniolii, în general", a mai spus Kovacs.

Spital pe 14 hectare

Spitalul ar fi trebuit să fie gata în vara anului 2008 şi ar fi deservit întreaga regiune. Proiectul prevedea ca unitatea să se întindă pe o suprafaţă de 14 hectare, fiind formată dintr-un ansamblu de 11 clădiri şi având o capacitate de 450 de paturi, care ulterior urma să se extindă până la 800 de paturi.

Pentru ultimele noutaţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite