Braşov: Urşii n-au mai aşteptat bariera cu ultrasunete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Sistemul ar fi trebuit pus în funcţiune anul trecut, dar a fost „uitat". Investiţia era estimată la 300.000 de euro, bani promişi de patronul unei firmei de construcţii din Braşov.

„O barieră formată din 600 de senzori, care vor emite ultrasunete, va fi montată pe o distanţă de 12 kilometri în jurul Braşovului", aşa ne spunea primarul George Scripcaru la jumătatea anului 2008, în prezenţa ministrului Mediului de la acea vreme,  Attila Korodi.

Interesul investitorului provat era justificat de faptul că unul dintre ansamblurile rezidenţiale construite de firma sa şi care afectează mai mult sau mai puţin rezervaţia Tâmpa, se afla chiar în cartierul Răcădău.

Promisiunile din partea autorităţilor, care veneau la acea dată, precizau că senzorii vor fi programaţi să emită doar pe o anumită bandă de frecvenţă, care nu e periculoasă pentru oameni şi care va fi percepută doar de urşii bruni. Frecvenţa în cauză trebuia stabilită de specialiştii Facultăţii de Silvicultură din Braşov, dar care habar n-aveau că sunt incluşi într-un astfel de program. Ce-i drept, nici oamenii şi nici urşii nu au fost afectaţi: bariera a fost o simplă acţiunea de imagine.

Un plan bine pus la punct

Însă doar pe hârtie. „Aparatura va fi achiziţionată în maximum două luni şi va fi pusă în funcţiune cel târziu în primăvara viitoare. Amplasarea senzorilor va începe în jurul Tâmpei, pentru a proteja Centrul Istoric, după care se va continua cu cartierul Valea Cetăţii şi Noua", aşa se menţiona în presa vremii.

Noroc cu criza, cu ajutorul căreia edilii găsesc scuze: „E adevarat ca proiectul ar fi trebuit să fie aproape finalizat la această oră, dar sponsorul acestuia, care a promis că dă banii, nu a mai dat niciun semn. Probabil că l-a atins şi pe el criza economică", a declarat viceprimarul Adrian Gabor în urmă cu câteva luni.

Ba, mai mult, el susţine că nici măcar nu ar mai fi nevoie de bariera cu ultrasunete, pentru că în acea zona au mai rămas doar 5-6 urşi gunoieri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite