Prea puţine locuri în creşele braşovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de copii rămân pe dinafara creşelor braşovene în fiecare an
Sute de copii rămân pe dinafara creşelor braşovene în fiecare an

Anual sunt 800 de cereri de înscriere şi mulţi copii rămân pe dinafară, deoarece la privat este foarte scump. La Braşov statul oferă doar 300 de locuri la creşe, iar unele dintre instituţii funcţionează peste capacitate, pentru a acoperi cererea.

Mai citiţi şi:

Sediu pentru Filarmonică la „Patria“, o himeră

Telegondola rămâne un vis pentru braşoveni

Aeroportul, o marotă electorală de 18 ani

Locuinţele sociale au rămas teren viran

Campusul şcolar de la Metrom, un şantier abandonat

Urşii n-au mai aşteptat bariera cu ultrasunete

Braşovul subteran, o promisiune dată uitării

Deşi municipalitatea se lăuda, încă din anul 2008, că va suplimenta locurile din creşele braşovene prin construirea unora noi, problema nu a fost nici pe departe rezolvată. Din cele cinci creşe de stat, funcţionale în acest moment, una este improprie, fiind o fostă vilă de protocol a Primăriei Braşov.

 „O mare parte din cererea de locuri în creşele noastre nu este acoperită. Avem mai mult de 800 de cereri pe an, la doar 300 de locuri disponibile în cele cinci creşe de stat din Braşov", a declarat, pentru Adevărul de Seară, Gabriela Olaru, şefa serviciului public de administrare creşe.

Ea a adăugat că este imposibil de spus de câte astfel de instituţii ar mai fi nevoie, pentru că natalitatea este în creştere. „An de an se nasc cel puţin 200 de copii, cererea creşte, iar noi construim fără să ştim câţi copii se vor mai naşte", a spus Gabriela Olaru.

 Creşe ridicate degeaba

 În anii trecuţi au fost reabilitate creşele cu numărul 7, 5 şi 4. Pe lângă acestea, în 2009 două creşe au fost proiectate pentru a fi gata în anul 2010, dar numai una este aproape gata. Lansarea ei a fost amânată din lipsă de fonduri.

Creşa a fost ridicată pe strada Jepilor, are cinci nivele şi este dotată cu bucătărie utilată modern, anexe, vestiare, spălătorie şi lift pentru transportul hranei pe fiecare nivel şi grupă şi a costat 3,1 de milioane de lei.

Noua creşă respectă standardele europene

Cealaltă, de pe strada Mecanicilor, este în construcţie şi are un buget estimat la 4,3 milioane de lei. În plus, are şase nivele, unul fiind utilizat pentru birourile administrative.

Nu putem spune când va fi gata, pentru că nu sunt fonduri. La cea de pe Jepilor mai sunt de făcut finisaje, trebuie să stabilim organigrama şi nu putem spune că acest lucru se va întâmpla luna viitoare sau peste câteva luni, dar cu siguranţă va funcţiona din acest an", a încheiat Gabriela Olaru.

Cât ne costă creşa?

La o creşă de stat părinţii plătesc, pentru un program de opt ore, 140 de lei pe lună, tarif prevăzut doar pentru mâncare. În rest, pe lângă îngrijire, micuţii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani beneficiază de educaţie timpurie, cu ajutorul educatorilor şi psihologilor. La una particulară taxa minimă este  de 600 de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite