Braşov: Campusul şcolar de la Metrom, un şantier abandonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările au avansat cu viteza melcului în 2009
Lucrările au avansat cu viteza melcului în 2009

Sala de sport trebuia să fie finalizată în noiembrie 2009, iar peste doi ani, întregul complex, cu un cămin şi un club, trebuie dat în folosinţă.Edilii acuză Guvernul că nu a alocat fondurile pentru această investiţie.

Mai citiţi şi:

Urşii n-au mai aşteptat bariera cu ultrasunete

Braşovul subteran, o promisiune dată uitării

La începutul lui octombire 2008, în prezenţa primarului George Scripcaru echipat ca un diriginte de şantier, utilajele intrau în forţă pe fostul stadion „Metrom" şi începeau să scurme terenul pentru a clădi ceea ce ar trebui fie un campus şcolar. Timpul a trecut şi la aproape un an şi jumătate de atunci, lucrurile sunt aproape la fel, lucrările neavansând aproape deloc.

Campusul este unul dintre proiectele vechi ale Braşovului şi, iniţial, urma să fie amplasat în zona Stadionului Municipal. După ce s-a făcut o expertiză a solului s-a constatat, însă, că terenul este mlăştinos şi nu se poate construi. Astfel, edilii au găsit o nouă locaţie, după ce stadionul „Metrom" a intrat în proprietatea Primăriei.

6,5 milioane pentru sala de sport

În toamna lui 2008, au început lucrările la sala de sport, care urma să fie gata într-un an. „Am decis să începem cu sala de sport. Termenul de execuţie al obiectivului este de 13 luni, iar per ansamblu, întregul campus va fi gata în trei ani", declara în 8 octombrie 2008, primarul George Scripcaru.

Cum socotela de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, proiectul a intrat în umbră anul trecut, Ministerul Educaţiei, care ar fi trebuit să suporte 80% din finanţarea întregului proiect, nu a alocat decât 50.000 de lei pentru relizarea lucrărilor, costul total pentru sala de sport fiind de 6,5 milioane de lei. „Iniţial ministerul a dat 1,2 milioane de lei, restul banilor urmând a fi daţi în 2009, dar chiar dacă la începutul anului toată lumea era optimistă, în final, nu am mai primit niciun ban", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov. El a explicat că din această cauză lucrările au mers foarte lent, iar constructorul nu a mai putut respecta termenul de 22 noiembrie 2009 pentru a finaliza lucrarea.

Se caută finanţare

Întregul campus ar urma să fie finalizat peste doi ani. El va avea o clădire cu 24 de săli de curs, un cămin internat cu 300 de locuri, o cantină şi un club, dar şi un imobil cu 15 garsoniere pentru profesori. De asemenea, ar urma să fie amenajată şi o clădire pentru ateliere şcolare, o sală de sport şi un teren de fotbal. Valoarea întregii investiţii se ridică la suma de 50 de milioane de lei, din care aportul Primăriei Braşov este de 20% şi constă în asigurarea terenului şi a utilităţilor. Reprezentanţii municipalităţii caută acum o altă sursă de finanţare pentru a finaliza cel puţin sala de sport. „O să propunem această investiţie pentru proiectul de buget din 2010 şi totodată, o să încercăm să stragem fonduri structurale pentru a finaliza sala de sport şi ulterior, să recuperăm banii de la Ministerul Educaţiei", a precizat Sorin Toarcea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite