Braşov: Sediu pentru Filarmonică la „Patria“, o himeră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful este părăsit de mai mulţi ani
Cinematograful este părăsit de mai mulţi ani

În ianurie 2008, Primăria a trecut pe lista priorităţilor şi cultura. Printre obiective se număra mutarea Filarmoncii Braşov în fosta clădire a Cinematografului „Patria" şi reabilitarea Teatrului Dramatic.

Mai citiţi şi:

Telegondola rămâne un vis pentru braşoveni

Aeroportul, o marotă electorală de 18 ani

Locuinţele sociale au rămas teren viran

Campusul şcolar de la Metrom, un şantier abandonat

Urşii n-au mai aşteptat bariera cu ultrasunete

Braşovul subteran, o promisiune dată uitării

Cinematograful „Patria" ar fi trebuit să sufere transformări pentru a deveni sediu administrativ şi sală de repetiţii şi concerte pentru Filarmonica Braşov, care de ani buni repetă în spaţii închiriate şi susţine concerte la Cercul Militar şi, uneori, chiar în curtea interioară a Primăriei Braşov. „Proiectul a picat din cauza procesului cu RADEF. Acum, prin hotărâre de Guvern, clădirea fostului Cinematograf „Patria" a intrat din nou în posesia administraţiei locale. De-a lungul timpului, situaţia a fost incertă şi a trebuit să suspendăm licitaţia de renovare a clădirii. Oricum, am făcut studii de fezabilitate acolo şi sperăm să ducem proiectul la bun sfârşit", a spus Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Chirii exorbitante

Este, totuşi, îndrăzneaţă ideea Primăriei de a oferi ca spaţiu de desfăşurare a activităţii artiştilor de la Filarmonică, în vecinătatea unui bloc, foaierul Cinema-ului având perete comun cu unul din apartamentele vecine, iar sala fiind una de sine stătătoare. Edilii aminteau, la vremea elaborării proiectului, că decizia de a găsi o locaţie pentru instituţia culturală este vitală, mai ales din cauza sumelor foarte mari aruncate pe chirii. Pentru utilizarea spaţiilor pe care le foloseşte în prezent Filarmonica plăteşte săptămânal, dar de la bugetul local, o chirie de 6100 de lei pentru a susţine concerte la Cercul Militar din Braşov. În plus, artiştii Filarmonicii repetă într-o sală de balet a Centrului Cultural Reduta. „Filarmonica se va descurca în continuare ca şi până acum. Suntem în tratative pentru nişte concerte la Teatrul Dramatic, unde au fost nişte concerte anul trecut, fără să suportăm chiria. Vrem să accesăm fonduri pentru reabilitarea sălii Patria", a spus Cecilia Doiciu, directorul economic al Filarmonicii Braşov.

Proiect de 5,5 milioane de euro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, bugetul estimat de specialişti pentru renovarea fostului cinematograf este de 5,5 milioane de euro, iar proiectul este parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. „Transferarea Filarmonicii într-un nou sediu este prioritatea numărul unu a anului 2010", a încheiat Sorin Toarcea.

Renovarea teatrului, în coadă de peşte

Primăria s-a lăudat şi cu reabilitarea Tetrului Dramatic, care se află într-un stadiu avansat de degradare, dar proiectul nu s-a materializat. Municipalitatea a invocat lipsa fondurilor pentru realizarea acestui proiect, dar a promis, din nou, că o nouă licitaţie pentru desemnarea constructorului va fi organizată după ce va fi aprobat bugetul pe anul 2010.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite