Braşov: Alba-neagra cu reînfiinţarea tramvaiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Linia de tramvai a fost desfiinţată, pe motiv că reabilitarea sa era costisitoare. Primarul a prezentat mai multe variante de reintroducere a mijlocului de transport, una dintre ele fiind cea a unui traseu care să lege împrejurimile Braşovului pe liniile de cale ferată.

Unica linie de tramvai de la poalele Tâmpei, care făcea legătura între cartierele Astra şi Rulmentul, a fost desfiinţată în noiembrie 2006, ca urmare a deciziei edililor.

„Am făcut o analiză. Nu se pune problema extinderii liniei, ci a refacerii ei cu tot ce înseamnă aceasta, deoarece terasamentul a fost făcut prost de la început", îşi motiva, la acea vreme, decizia primarul George Scripcaru, întârindu-şi totodată spusele prin faptul că mulţi braşoveni, care locuiesc pe traseul liniei 101, sunt deranjaţi de trepidaţiile şi zgomotul produse.

Revenirea revenirii

Unii consilierii locali au criticat decizia de a înlocui tramvaiele cu troleibuze, susţinând că în multe oraşe din Europa se încearcă extinderea reţelei de tramvai, pentru că este ecologic şi mai ieftin. Primarul a replicat că nu ar avea nimic împotriva unui tramvai modern, însă în stadiul actual al infrastructurii şi al mijloacelor de transport, o investiţie în reabilitare ar fi foarte costisitoare pentru bugetul local.

Cu toate acestea, în mai 2008 a început să vehiculeze ideea reînfiinţării tramvaiului, pe un alt traseu, şi chiar a mers prin cartiere, făcând planul noii linii cu locuitorii. În mai 2008, edilul şef s-a întâlnit cu locuitorii din cartierul Noua şi le-a promis că vor avea legături directe cu cartierele Răcădău şi Rulmenul. George Scripcaru le-a promis că linia de autobuz 35 Noua - Gara Centrală va fi prelungită până la capătul de linie din Bartolomeu, iar pentru a crea o legătură directă între Noua şi Răcădău, Primăria va introduce o line de tramvai uşor, pe ruta Răcădău - Carpaţilor-Poienelor - curtea uzinei Roman - Lacurilor şi retur. Din păcate, niciuna dintre promisiuni nu a fost realizată.

În programul primarului din 2008, acesta susţinea că: „voi realiza o linie de tramvai uşor, care va lega localităţile din jurul Braşovului. Tramvaiul va funcţiona pe liniile de cale ferată existente sau nou înfiinţate". Realitatea este, însă, alta. „Au fost într-adevăr discuţii cu privire la posibilitatea construirii unei noi linii de tramvai, dar deocamdată, nu există niciun proiect în acest sens", a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Pentru ultimele noutaţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite