FOTO/VIDEO Cadavrul lui Osama bin Laden a fost aruncat în mare pentru a se evita ca mormântul lui să devină loc de pelerinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, a fost ucis, a anunţat preşedintele american Barack Obama, duminică noapte. Bin Laden a fost împuşcat în cap în timpul unei operaţiuni autorizate de liderul de la Casa Albă, în Pakistan. Operaţiunea desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane a avut loc într-o clădire cu trei etaje, unde serviciile secrete primiseră infor

Citeşte şi:

Cum l-au asasinat SUA pe Osama bin Laden: culisele operaţiunii

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden: Astăzi este o zi istorică pentru omenire

UPDATE 21.20 FOTO / VIDEO Viaţa şi familia lui Osama bin Laden în imagini

image

UPDATE 20.30 Proteste în Pakistan: Circa 1.000 de persoane au strigat "Moarte Americii!" şi "Ben Laden este eroul lumii musulmane şi (...) martiriul său nu va pune capăt mişcării".

UPDATE 20.00  O ceremonie funerară de 50 de minute pentru Osama bin Laden s-a derulat la bordul portavionului american Carl-Vinson, în Marea Oman, cu respectarea tradiţiilor musulmane, înainte ca trupul său să fie scufundat în mare, a afirmat un oficial american din domeniul Apărării, citat de AFP.

UPDATE 19.30 Un oficial american afirmă că acţiunile de localizare a lui Osama bin Laden s-au accelerat din vara anului 2010, când serviciile americane de informaţii au aflat de locuinţa liderului al-Qaeda situată la nord de Pakistan.

UPDATE 18.50 VIDEO Cum va beneficia Barack Obama de moartea lui Osama bin Laden

image

UPDATE 18.40 Cadavrul lideruli Al Qaeda a fost fost aruncat în mare pentru a se evita, în special, săparea unui mormânt care ar fi devenit loc de pelerinaj, au afirmat luni responsabili americani, citaţi de AFP.

UPDATE 18.20 Directorul CIA, Leon Panetta, a avertizat că "este aproape sigur că teroriştii vor încerca să îl răzbune pe Osama bin Laden".

UPDATE 18.00 Unde e dovada morţii lui bin Laden?

UPDATE 17.50 FBI a actualizat profilul liderului al-Qaeda, Osama bin Laden, de pe pagina cu cei mai căutaţi terorişti din lume, precizând că acesta este decedat.

UPDATE 17.27 Ministrul italian de externe Franco Frattini a afirmat că după eliminarea nr.1 al reţelei teroriste internaţionale Al Qaeda următoarea ţintă în cadrul luptei antiteroriste ar trebui să fie mollahul Omar, liderul talibanilor din Afganistan, transmite RIA Novosti. "Din punctul nostru de vedere, ţinta următoare ar trebui să fie mollahul Omar, dar scopul acţiunilor derulate cu determinare de coaliţia antiteroristă internaţională este eliminarea tuturor centrelor teroriste", a subliniat Frattini.

UPDATE 17.05 Anunţul preşedintelui american Barack Obama că Osama bin Laden a fost ucis stârneşte discuţii cu privire la persoana care va prelua conducerea reţelei al-Qaeda. Vezi aici cine va fi succesorul lui Osama bin Laden la conducerea Al-Qaida. 

UPDATE 16.50 Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat că Statele Unite vor continua lupta împotriva talibanilor şi organizaţiei al-Qaeda. De asemenea, a ţinut să le transmită talibanilor următorul mesaj: "nu puteţi să ne învingeţi, dar puteţi alege să părăsiţi al-Qaeda".

image

"A fost făcută dreptate: Osama bin Laden este mort. Gândurile şi rugăciunile mele sunt pentru acele familii ucise în campania de terore condusă de bin Laden. Atacurile sale au demonstrat că nu pune preţ pe viaţa oamenilor", a mai declarat Hillary Clinton.

UPDATE 16.10 Testele ADN confirmă uciderea lui Osama bin Laden. Pentru a confirma că cel ucis este, într-adevăr, Osama bin Laden, oficialii americani au verificat ADN-ul surorii acestuia (care a murit într-un spital din Boston) şi au găsit asemănare cu cel al liderului al Qaeda.

UPDATE 15.40 Forţele speciale americane care au participat la operaţiunea din Pakistan, aveau ordin de a-l omorî pe bin Laden, nu de a-l captura, a declarat un oficial din cadrul securităţii naţionale, pentru Reuters.

UPDATE 15.10 Oficiali din cadrul guvernului american au declarat pentru CNN că sunt aşteptate rezultatele testelor ADN. Mai mult, aceştia susţin că există şi fotografii cu trupul având o rană de armă pe partea stângă a capului, dar nu a fost luată vreo hotărâre cu privire la publicarea imaginilor.

UPDATE 14.35 Pe Google Maps este indicat locul în care a fost ucis teroristul numărul unu al planetei. Click pe imagine pentru a mări

image

De asemenea, Reuters a publicat o fotografie cu un complex în care localnicii pakistanezi au auzit mai multe focuri de armă în noaptea de duminică spre luni. Click pe imagine pentru a mări

image

Urmăriţi un video din interiorul clădirii în care a fost ucis Osama bin Laden

image

UPDATE 14.20 Talibanii ameninţă cu atacuri asupra liderilor pakistanezi, armatei şi Statelor Unite, după moartea lui bin Laden, potrivit Reuters.

De asemenea, gruparea Hamas condamnă uciderea lui bin Laden, pe care o numeşte "o asasinare a razboinicului sfânt arab".

UPDATE 13.40 Televiziunea pakistaneză a făcut publică o fotografie despre care a spus că îl înfăţişează pe Osama bin Laden mort, însă ulterior a recunoscut că era un fals. Imaginea cu chipul însângerat al liderului al Qaeda a fost preluată de presă.

AFP a analizat fotografia cu un program special pe calculator, dovedind că este vorba despre trucarea unei fotografii mai vechi cu bin Laden. Şi directorul Biroului din Islamabad al Geo TV a confirmat că era vorba despre un fals: "Ea a circulat pe Internet, în 2009. Am precizat, difuzând-o, că nu poate fi, pentru moment, autentificată, iar ulterior am retras-o de pe post".

UPDATE 12:45 Televiziunea pakistaneză infirmă declaraţiile oficialilor americani

UPDATE 12:30 După anunţul preşedintelui american Barack Obama cu privire la uciderea lui Osama bin Laden, dolarul american s-a apreciat, iar preţul petrolului este în scădere.

Discursul preşedintelui american Barack Obama

UPDATE 11:21 Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) a negat rapoartele potrivit cărora Osama bin Laden a fost ucis, scrie Geo News .

UPDATE 11:10 Un membru al-Qaeda din Yemen recunoaşte moartea liderului lor

UPDATE 10:40 Ministrul pakistanez de externe a confirmat oficial operaţiunea de ucidere a lui bin Laden

UPDATE 10:34 Un oficial american a declarat că Osama bin Laden a fost aruncat în mare. Oficialul a spus că trupul său a fost aruncat conform tradiţiei islamice, dar nu a oferit mai multe detalii.

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

UPDATE 10:00 Ambasadele SUA din lume sunt în alertă

UPDATE 09:40 Preşedintele afgan, Hamid Karzai: Avem dovada că terorismul nu există în Afganistan

UPDATE 09:20 Statele Unite le-au cerut luni cetăţenilor americani aflaţi în străinătate să dea dovadă de prudenţă, afirmând că există riscul producerii unor "violenţe antiamericane" după anunţul privind moartea lui Osama ben Laden, în urma unei operaţiuni americane în Pakistan.

UPDATE 08:30 Fiul cel mare a lui Osama bin Laden şi cinci gărzi au fost ucise.

UPDATE 6.40 Barack Obama a susţinut o conferinţă de presă neanunţată. Preşedintele american a declarat că acesta este o zi istorică pentru omenire.

Osama bin Laden a murit, iar trupul său a fost recuperat de către autorităţile SUA, au declarat oficialii americani în noaptea de duminică.

Este o realizare majoră pentru Obama şi echipa sa de securitate naţională, care au îndeplinit obiectivul exprimat de predecesorul lui Obama, George W. Bush, de a aduce în faţa justiţiei conducătorul atacurilor din 11 septembrie 2001.

Oficialii Statelor Unite au anunţat, după căutarea în zadar a liderului al Qaeda de la dispariţia acestuia din Afganistan, în 2001, că Osama bin Laden este mort, iar trupul acestuia se află în posesia SUA .

Potrivit unui înalt oficial amercian, citat de CNN, Osama bin Laden a fost ucis de către forţele americane într-un conac din afara capitalei pakistaneze, Islamabad, împreună cu alţi membri ai familiei.

Osama bin Lalden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

WikiLeaks: O bombă nucleară ascunsă în Europa va fi detonată de terorişti dacă Bin Laden va fi omorât

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite