Osama bin Laden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape zece ani de căutări Osama bin Laden, cel mai căutat terorist de pe planetă, liderul al-Qaeda a fost ucis de forţele americane în Pakistan.

Citeşte şi:

WikiLeaks: O bombă nucleară ascunsă în Europa va fi detonată de terorişti dacă Bin Laden va fi omorât

Obama, cu referire la moartea lui Osama bin Laden: Astăzi este o zi istorică pentru omenire

Osama bin Laden a murit/ Cele mai groaznice atentate pe care le-a produs

Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

Osama bin Laden a murit, iar SUA deţin cadavrul

Osama Bin Laden a fost pe lista FBI de peste 10 ani pentru organizarea de atacuri teroriste.

Americanii au recurs la toate mijloacele pentru a pune mâna pe cel mai mare inamic al său. Astfel în 2007, anunţau că orice informatie care ar duce la capturarea sa valorează 50 milioane de dolari, a decis Senatul american.

Mii de americani morţi în războiul împotriva terorismului

Pe 5 octombrie 2000, la 22.00, ora locală în Kabul, SUA a iniţiat războiul împotriva terorismului prin atacul Forţelor Aeriene Americane în Afgansitan.

Războiul a beneficiat, la început, de susţinerea publică americană. Mai mult, demararea operaţiunilor în Afganistan a fost susţinută de toată lumea civilizată, de toată lumea creştină.

Cu timpul însă operaţiunile NATO împotriva terorismului s-au soldat cu moartea a mii de persoane, iar mulţi nu au fost de acord cu continuarea războiului.

Şi România s-a aliat cu americanii împotriva terorismului

Sub egida NATO, primii soldaţi români care au murit în războiul împotriva terorismului, în Afganistan, au fost în 11 noiembrie 2003. România a devenit stat membru NATO în urmă cu şapte ani. Aderarea efectivă a avut loc la 29 martie 2004, dată la care militari români activau déjà.

Până în 2009 SUA au cheltuit 650 de miliarde de dolari pentru combaterea terorismului

Pentagonul a cheltuit peste 685,7 miliarde de dolari din 2001 in razboaiele din Irak si Afghanistan pentru a combate terorismul pe plan mondial, a anuntat o agentie guvernamentala de audit.

Government Accountability Office (GAO) a declarat ca pentru razboiul din Irak s-au cheltuit 533,5 miliarde de dolari, iar pentru Afghanistan, Cornul Africii si Filipine doar 124,1 miliarde de dolari, informeaza Reuters.

Cele 28,1 miliarde dolari ramase au fost folosite pentru operatiunile de aparare a teritoriului american.

Suma de 685,7 miliarde de dolari reprezinta 85% din totalul de 808 miliarde de dolari alocate de Congres pentru operatiuni militare in razboiul global impotriva terorismului, dupa atacul de la 11 septembrie.

Osama bin Laden mort de mult timp?

De a lungul timpului au existat mai multe speculaţii privind moartea lui Bin Laden.

Una dintre ele este şi cea de pe 28 decembrie 2007, când într-un interviu cu ziaristul David Frost, Benazir Bhutto, premierul Pakistanului, admite că Osama Bin Laden este deja mort şi că Omar Sheikh l-a ucis, şi că războiul din Pakistan trebuie să înceteze.

Vezi interviul AICI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite